Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Відкрита унікальна виставка української ляльки-мотанки "БЕРЕГИНЯ РОДУ"

Дата: 26.03.2019 09:56
Кількість переглядів: 549

26 березня в зеленій залі районного Будинку культури відкрилася унікальна виставка «БЕРЕГИНЯ РОДУ», на якій майстрині березанського гурту «МОТАНОЧКИ» представили свої рукотворні вироби – українські ляльки-мотанки. 
Що ж це за дивовижні ляльки і звідки вони прийшли в наше сьогодення дуже чудово розповіла керівник гурту Ольга Костюк, яка являється членом обласного творчого об’єднання «ПРИБУЖЖЯ» та районного гурту «СВІЧАДО». 


Виявляється, мотанка (або вузликова лялька) є прадавнім сакральним оберегом українського роду, символом жіночої мудрості, який залишили нам в подарунок наші пращури. Мотанка безлика, вона не має обличчя, замість очей та рота - намотаний з ниток хрест – це солярний знак, знак сонця, знак добробуту, що несе в собі і притягує сонячну енергію з усіх чотирьох куточків світу. Мотанка несе в собі сонячну енергетику та тепло людських рук, любов і турботу, з якою вона створена. Ольга Василівна розповіла про кожну представлену на виставці мотанку-оберіг – «Сімейна гармонія», «Жіноче благословіння», «Берегиня дому», «Княгиня», «Наречена», «Травниця», «Плодючість»... 
Ці ляльки своїми руками зробили талановиті майстрині: Галина Мєлєжик з онукою Уляною, Світлана Панчишина, Інна Токар з донькою Алєсею, Ірина Романюк, Оксана Комар з донькою Алісою, Алеся Шапаренко з донькою Євою, Любов Скаковська, Любов Пєткова з донькою Анюткою, Лада Коваль, Наталя Брилянт, Анна Чижевська.
Майстрині сьогодні отримали масу вітань від справжніх поціновувачів українського мистецтва, серед яких від колективу Березанської селищної ради та музичне вітання від Березанської музичної школи та Ярослава Рогатинського.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

САКРАЛЬНІСТЬ ЛЯЛЬКИ-МОТАНКИ

Лялька-мотанка «СІМЕЙНА ГАРМОНІЯ» (Ольга Костюк). Щаслива сім’я - це чоловік та жінка, які уміють протягом свого життя проявляють взаємну любов і повагу, розуміють один одного, підтримують, оберігають, уміють вибачатися і вибачати. Ця композиція обережна.

2. Лялька-мотанка «ЖІНОЧЕ БЛАГОСЛОВІННЯ» (Оксана Комар). З давніх часів вважалося, що дівчинка головне благословіння отримує від мами, а хлопчик – від тата. І так було з покоління в покоління. Тоді енергетика роду була сильна та мала магічну силу.

3. Лялька-мотанка «Берегиня дому» (Алєся Шапаренко).

Являється оберегом для дому та сім’ї. Для гармонії в домі мотанці на обличчя намотували солярний знак (хрест),а це сонячна, позитивна єнергія. У вузлик клали копієчку, зерно, шерсть, цілючу траву для достатку, що додавало здоров’я, сімейної  гармонії та затишку в родині.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь