Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Згадуємо, вшановуємо героїв та жертв Чорнобиля

Дата: 24.04.2020 11:11
Кількість переглядів: 448

24 квітня біля монументу Жертвам та ліквідаторам Чорнобильської катастрофи в рамках карантинних обмежень в Березанці відбувся мітинг з нагоди 34-ої річниці аварії на Чорнобильській АЕС, в якому взяли участь голова райдержадміністрації та очільники Березанської і Коблівської ОТГ, представники соціальних служб району та громад, ліквідатори Березанської ОТГ.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

З нагоди траурної дати з промовою до присутніх звернулися голова райдержадміністрації Денис Мезенко та голова районної громадської організації «Союз Чорнобиль» Іван Степаненко.
На знак вшанування пам’яті героїв та жертв Чорнобиля відбулося жалобне покладання живих квітів до монументу.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Повернемося в історію…У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. 40 с, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум'я.

Відтоді почався новий відлік українського часу. Болісний. Гіркий. Печальний...

Наслідки вибуху четвертого реактора Чорнобильської атомної сколихнули увесь світ.

Україна тоді уперше зіткнулася з невидимим ворогом, невідчутним, але жорстоким, підступним і смертельно небезпечним. На його подолання у Чорнобиль були мобілізовані солдати, пожежні, будівельні експерти. Ця група, яка нараховувала близько 600 тисяч, стала відома як «ліквідатори».  До складу цих ліквідаторів входять і мешканці Березанської ОТГ: інваліди-ліквідатори I А категорії – Василь Гайченко і Віра Прокопчук; II А категорії – Іван Богданов, Олександр Діденко, Андрій Мельничук, Іван Самойленко, Володимир Сліпенко, Анжела Чеботарьова, Анатолій Шапоренко, Віра Шапоренко, Володимир Шапоренко, Сергій Шевченко, Михайло Яворський.  Ці люди мужньо захищали нас від біди в далеких восьмидесятих. Ми в постійному боргу перед ними.

Від усього серця бажаємо Вам міцного здоров'я та життєвої наснаги, успіхів, сімейного щастя, злагоди та добробуту у Вашій оселі! Нехай у Ваших задумах завжди буде мудрість,  у службових справах - підтримка однодумців.

Чорнобильська біда надовго залишиться у нашій пам’яті. Ще довго ми будемо відчувати на собі її наслідки, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає у цім світі, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, своїм життям.

Відповідно до Комплексної програми «Турбота», селищна рада щороку надає матеріальну одноразову допомогу з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (26 квітня) та до Дня ліквідатора на ЧАЕС (14 грудня).

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь