Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт начальника відділу соціального захисту населення, сім’ї, дітей та молоді Березанської селищної ради Наталії Матвієнко за перше півріччя 2020 року

Дата: 06.06.2020 14:22
Кількість переглядів: 2861

Одним із найбільш важливих напрямків роботи виконавчих органів селищної ради є соціальний захист населення. З метою забезпечення потреб соціально вразливих верств населення в Березанській селищній раді затверджено та діють 3 селищні програми: Комплексна програма захисту прав дітей «Дитинство» на 2019-2021 роки, Програма оздоровлення та відпочинку дітей Березанської селищної ради на 2019-2023 роки, Комплексна програма соціального захисту людей похилого віку, осіб з обмеженими фізичними можливостями та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Березанської селищної ради на період 2020-2023 років «ТУРБОТА».

Згідно з програмою «ТУРБОТА»  на соціальні заходи у 2020 році передбачено 2 млн. 974 тис. 286 грн. Відповідно до цієї Програми,  у першому півріччі поточного року  вже здійснено такі виплати:

  • грошова допомога до Дня Перемоги:  78 учасників війни  – 28 400 грн;
  •  
  • грошова допомога до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав: 37 чоловік – 14 295 грн;
  •  
  • грошова допомога до Дня потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС:  20  чоловік – 5000 грн;
  • на заходи до Дня людей похилого віку – 13 500 грн;
  • грошова допомога учасникам  ООС (АТО ): 64 чоловіка – 19200  грн;
  • грошова допомога до Дня людей з обмеженими фізичними можливостями – 25 600 грн;
  • на поховання безхатченків та одиноких громадян – 20 000 грн;
  • грошова допомога ювілярам (85 та 90 років) – 7 200 грн;
  •  
  • матеріальна допомога до  Дня матері 2 матерям загиблих  учасників АТО від селищної ради і волонтера громади Олександра Пшонко – продуктові набори;
  •  
  • на виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 № 558, призначено та виплачено грошову компенсацію непрацюючим фізичним особам, які постійно надають послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги (кількість одержувачів – 24 чоловіки, розмір виплати – 170 грн, потреба коштів – 73 207 грн);
  • на утримання одиноких громадян у відділенні  Тузлівського стаціонарного догляду територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Березанського району – 700 тис. грн;
  • на утримання громадських організацій ОТГ: рада інвалідів та рада ветеранів району – 40 761 грн;
  •  надання пільг інвалідам по зору першої та другої груп – 8160 грн;
  • надання пільг по зв’язку пільговій категорії населення Березанської ОТГ в сумі 27 тис. грн.

Селищною радою за 5 місяців поточного року було надано 241 чоловіку   матеріальну допомогу на лікування, придбання медикаментів та вирішення соціально-побутових питань сумі  174450 грн.

У період карантину, пов’язаного із коронавірусною інфекцією, селищна рада надала  матеріальну допомогу вразливій верстві населення у вигляді продуктових  наборів 46 мешканцям громади.  Окрім цього, 12 громадян отримали волонтерську допомогу у вигляді продуктових наборів та 10 багатодітних сімей отримали канцелярські набори від  обласної спілки «Червоного Хреста».  Селищна рада також підтримала  спільний  проект корпорації АТБ з Міністерством соціальної політики України й адресно доставила продуктові набори 304 громадянам віком понад 80 років та громадянам похилого віку, які потребують догляду, а також особам з інвалідністю, які перебувають на надомному обслуговуванні у Центрі соціального обслуговування селищної ради.

 

Під час звітів селищного голови Валерія Хоміцького та на сходах громадян Березанської об'єднаної територіальної громади обговорються "гарячі" актуальні соціальні питання. Зустрічі з мешканцями громади після карантину  продовжуватимуться.

 

    

За ініціативи селищного голови Валерія Хоміцького  зараз у стадії розробки проєкт Програми «Соціальний автобус», який здійснюватиме  перевезення громадян між населеними пунктами громади згідно з графіком.

Також наразі  в  Міністерстві соціального захисту населення України     знаходиться пакет документів  селищної ради до державної Програми «Соціальне таксі», яка  передбачає перевезення людей з особливими можливостями між населеними пунктами громади  до лікарні тощо.

З нагоди свят, знаменних, пам’ятних дат та річниць у селищній раді  традиційно проводяться різноманітні заходи.

     

У Комплексній програмі захисту прав дітей «Дитинство» на 2019-2021 роки Березанської селищної ради питання захисту прав та законних інтересів дітей є і залишається одним із першочергових завдань у діяльності органів місцевого самоврядування.

Наші основні  завдання полягають у тому, щоб:

  •  виявляти  дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  •  виявляти в громаді  дітей, які залишились без батьківського піклування;
  •  здійснювати  захист  дітей в ОТГ у разі виникнення безпосередньої загрози їх життю або здоров’ю;
  • здійснювати  захист майнових і житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

На території Березанської селищної ради проживає дітей віком від 0 до 17 років - 1821 чол.

  

 

На території громади  17 сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в них виховується 49 дітей.

 

 

Протягом квітня-травня 2020 року до селищної ради надійшло 5 повідомлень про сім’ї з дітьми, які можуть перебувати у складних життєвих обставинах. Спільно з начальником Служби у справах дітей Вірою Заблоцькою, в. о. директором районного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Альоною Ковенєвою були проведені рейди до цих сімей і фахівцем відділу соціального захисту Березанської ОТГ Вікторією Володько були складені  акти оцінки потреб дітей та їх сімей.

За результатами оцінки потреб всі 5 сімей (ПІБ з етичних норм не друкуємо)  буде  поставлено на облік сімей, як такі, що  перебувають у складних життєвих обставинах на черговому засіданні виконкому.

 

Спільно із службою у справах дітей  райдержадміністрації було оформлено необхідні документи на двох діток громади (із Василівського старостинського округу та із смт Березанка) для влаштування до Миколаївського обласного Центру соціально-психологічної реабілітації дітей для здійснення корекції поведінки.

 

На території Березанської селищної ради проживає 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в 10 сім’ях опікунів. Спільно із ССД, РЦСССДМ відвідуємо ці сім’ї з метою   обстеження умов проживання дітей, при потребі надаємо як матеріальну так і психологічну допомогу.   

 

Протягом лютого 2020 року працівниками селищної ради   проводилась благодійна акція по збору одягу для малозабезпечених сімей громади. В результаті акції 4 дітям була надана допомога одягом, взуттям, продуктами харчування та канцелярським приладдям. 

 

Під час карантину також відвідувалися сім’ї, що опинилися в СЖО, та сім’ї  опікунів і піклувальників. Особлива увага зверталася на самопочуття дітей і батьків, дотримання правил гігієни, наявність контактних номерів сімейних лікарів та на дистанційне навчання дітей в умовах карантину.  Також були  проведені профілактичні бесіди щодо правильної  поведінки під час карантину, відповідального батьківства та належного догляду за дітьми.

 

Із ЗМІ , особливо по ТВ йде інформація про підвищення рівня насилля в сім’ї під час карантину. Дане питання ми також тримаємо на контролі. З початку року надійшло 9 повідомлень з поліції, постраждалих дітей немає.

 

Ми практикуємо проведення Акції  «Ні домашньому насиллю». Така Акція була проведена в Березанському ЗЗСО, на площі перед Будинком культури в смт Березанка. До цієї Акції долучилися працівники ССД, РЦСССДМ, бюро правових знань.

 

Селищна рада не залишається осторонь проблеми жорстокості й розбещеності серед підлітків, які останнім часом зростають у нашому суспільстві. Саме з метою застереження підростаючого покоління від прояву ганебних випадків начальник відділу соціального захисту населення, молоді та спорту Наталія Матвієнко спільно з головою районної ради ветеранів Михайлом Зініним провели зустріч із учнями 8-9 класів Березанської школи, на якій обговорили проблеми неповаги до дорослих, вживання нецензурних слів.

 

Селищна рада не залишає без уваги і багатодітні сім’ї, яких в громаді налічується 115. Позитивним у цьому напрямку є те, що ми практикуємо живе спілкування -  запрошуємо до селищної ради для ознайомлення з новинками в Законодавстві України для багатодітних сімей, для обміну досвідом у вихованні таких сімей, слухаємо про наболіле, проблеми, їхні побажання, пропозиції. Констатуємо факти про позитивні зміни в сім’ях.

 

 

        З метою  ефективної  організації діяльності  у сфері  соціального захисту населення  та надання соціальних послуг  7 листопада 2018р. розпочав свою діяльність Центр з надання соціальних послуг   Березанської селищної ради. Основна мета  діяльності – це допомога отримувачам послуг, їх сім’ям та родичам справитися з соціальними проблемами та труднощами, зберегти незалежність і можливість жити у громаді нормальним життям настільки, наскільки це можливо.

        Діяльність центру фінансується з місцевого бюджету  Березанською селищною радою відповідно до структури, штатного розпису та кошторису. Відповідно до структури  та штатного розпису на 2020 рік затверджено 2 відділення із штатною  кількістю  18 одиниць, фактично зайнято 16 одиниць (директор -1, бухгалтер -1,завідувачі відділень-2, соціальні робітники -11, перукар - 0,5, швачка – 0,5 ), вакансія - 2 одиниці.

     11 соціальних робітників відділення  допомоги вдома з початку року надали послуги 58 особам, з них на платній основі отримували послуги 9 осіб.

      Відділення надає допомогу громадянам похилого віку, інвалідам на безоплатній та платній основі.

      Послуга 1 години роботи  коштує 51грн. 60 коп.

      Як вийняток, у відділення на обслуговування можуть прийматися самотньо проживаючі особи, звільнені від сплати за надані послуги комісією селищної ради.

      З початку року відбулося 2 засідання комісії. На 2020 рік звільнено від сплати 6 осіб, яким надаються послуги.

       Всього по відділенню з початку року надано 9647 послуг.

     У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги працюють перукар та швачка.

     За період їх роботи надано послуги:

  • швачкою – 25 особам;
  • перукарем – 77 особам.

 Послуги надаються як на безоплатній , так і на платній основі.

Після помякшення карантину, 2 та 9 червня 2020р. здійснено виїзди до сіл Василівка та Матіясове. Під час виїзду надано послуги перукаря (Василівка -13 осіб, Матіясове – 9 осіб) та перевірено роботу соціального робітника с. Василівка Моргун Н., відвідано 7 підопічних. Всього з початку року здійснено 5 виходів та 6 виїздів. Нарікань та зауважень не виявлено.  

   Для запобігання розповсюдження коронавірусної інфекції та проведення профілактичних заходів серед працівників та підопічних Центру було придбано засоби особистої гігієни на суму4795 грн  за рахунок власних надходжень.

   В період карантину при проведенні акції щодо забезпечення найбільш вразливих верств населення продуктовими наборами через мережу АТБ було придбано та роздано 57 продуктових наборів.     

      Колектив Центру працює на перспективу, на результат, щоб кожен одинокий мешканець, пенсіонер, інвалід найвіддаленішого села громади почував себе комфортно, був захищеним від всіх негараздів.

 Центр соціального обслуговування намагається будувати свою роботу так, щоб кожна сім’я, кожна людина відчула позитивні результати роботи в сфері соціального обслуговування.

 

Соціальний відділ селищної ради тісно співпрацює з районною соціальною службою, яку очолює Віра Заблоцька. Завдяки їхній підтримці й допомозі  у відпрацюванні державної програми по наданню субвенції місцевим бюджетам на придбання житла дітям- сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, селищною радою було придбано квартиру для Лізи Пархомчук та придбано 2 квартири під соціальне житло, яке на даний час надано по договору найму дитині-сироті Наталі Третьяченко вул.Степова, 18-А /22 та Ірині Пухальській  - вул. Медична, 7/34.

 

В селищній раді ведеться квартирний облік дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Станом на сьогодні  на обліку знаходяться 22 особи.

 

Відповідно до Програми «Дитинство» селищної ради надаються:  щорічна одноразова грошова допомога дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування (15 чол. по 300 грн),  подарунки дітям учасників АТО. Згідно з цією Програмою також було надано матеріальну допомогу 2 дітям діабетикам із смт Березанка  по 4 тис. грн, та дитині із захворюванням головного мозку з с. Калинівка 4 тис. грн.

До Дня захисту дітей Програмою було передбачено пригощання морозивом учнів громади на суму 14 960 грн. та дошкільнят на суму 5 тис. грн. Але через карантинні обмеження заходи в цьому році не проводилися.

 

Соціальний захист дітей – це також і покращення умов перебування дітей в школах, дитячих садках. Якщо коротко, то:

 

малятам дитячого садочку «Сонечко» в Березанці  створено гарні умови для адаптування в соціумі завдяки встановленню ігрових зон (а це нові меблі, що представляють собою сюжетно-рольові осередки). Проводиться обеззараження приміщення завдяки ультрафіолетовим лампам.

У Малахівському дитячому садку  за допомогою  оргтехніки та плазмового телевізору діти краще сприймають навчальний матеріал завдяки інноваційним методам проведення занять та культурно-дозвіллєвих заходів. На даний час у Малахівському дитячому садочку завершується ремонт харчоблоку на суму 199 900 грн та замінено вікна та двері на суму30 тис. грн.

Діти Василівського дитсадка «Дзвіночок» мають змогу проводити цікаві спортивні й святкові заходи у відремонтованих просторих приміщеннях.

Своє дозвілля малята проводять на новій ігровій дитячій площадці, встановлену за кошти місцевого бюджету.

У поточному році із селищного бюджету направлено кошти на харчування дітей в закладах освіти ОТГ:   дошкільним закладам - 656400 грн, закладам загальної середньої освіти - на харчування всіх дітей 1-4 класів та для дітей з малозабезпечених сімей і дітей, які підвозяться до шкіл із 5-6 класів,  на суму 1млн.135 тис.  200 грн.

 

Приділяється також увага літньому  оздоровленню: з 22 червня очікується оздоровлення дітей пільгової категорії   в «АРТЕЦІ» (м. Київ), «Молодій гвардії» (м. Одеса) та в Очакові  і Рибаківці.

 

Селищною радою приділяється значна увага фізичному вихованню дітей та молоді: діти мають змогу покращувати свою фізичну підготовку на двох нових спортивних міні-футбольних полях (загальна вартість 2 млн. 046 тис. 912 грн),  на вуличних тренажерах, на дитячих ігрових майданчиках у Березанці, Матіясовому, Калинівці.

 

 

 


Коментарі:

Комендантова Елена
2020-06-12 13:07:54

Уважаемый Валерий Альбинович!Хотелось бы узнать, какие льготы предоставлены детям- чернобыльцам, проживающим на территории Березанской ОТГ? Кому предоставлены путёвки на летнее оздоровление с 22 июня?

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь