Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Державна підтримка бджолярів, пасіки яких розташовані на території громади

Дата: 26.08.2020 10:57
Кількість переглядів: 677

     Органами місцевого самоврядування Миколаївщини вже розпочато роботу з прийому документів від бджолярів на виплату бюджетної дотації за наявні бджолосім’ї.

     Вкотре нагадуємо, що дотація надаватиметься на безповоротній основі фізичним особам та суб’єктам господарювання, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю. Якщо бджолосімей понад 300, максимальний розмір дотації становить 60 тис. гривень одному отримувачу.

     Для отримання дотації за бджолосім’ї фізичній особі необхідно зареєструвати пасіку в органах місцевого самоврядування та звернутись до державної лікарні ветеринарної медицини для отримання ветеринарного паспорта пасіки. Також доведеться зареєструватися у Державному реєстрі потужностей як оператор ринку та відкрити рахунок у будь-якій банківській установі.

     Далі слід подати до органів місцевого самоврядування копії паспорта фізособи, паспорта пасіки, рішення про держреєстрацію потужності, довідки про відкриття рахунку та довідку, видану органом місцевого самоврядування, про реєстрацію пасіки із зазначенням кількості бджолосімей на останню звітну дату на момент подання документів (для надання довідки проводиться обстеження пасіки та складається відповідний акт).

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо організації документального оформлення фактів

пошкодження (утрати) посівів (урожаю) сільськогосподарських культур

У ході здійснення господарської діяльності, пов’язаної із вирощуванням сільськогосподарських культур, сільгоспвиробники стикаються з негативними факторами – пошкодженням (утратою) посівів (урожаю), які виникають періодично з різною інтенсивністю.

На теперішній час єдині нормативно визначені вимоги до документального оформлення таких фактів відсутні, водночас місцеві аграрії неодноразово звертались до Департаменту агропромислового розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації щодо надання відповідних роз’яснень.

Департаментом проведено вивчення наявних нормативних актів, отримано консультації фахівців, проаналізовано досвід організації таких робіт у минулі роки та відкриті джерела інформації, що дозволило сформувати методичні рекомендації загального характеру.

ПІДСТАВИ ПРОВЕДЕННЯ ОБСТЕЖЕННЯ

Підстава для проведення обстеження – подана на ім’я керівника сільськогосподарського підприємства (господарства) письмова інформація головного агронома (агронома) про результати огляду посівів та виявлений факт (-и) їх пошкодження (утрати) із пропозиціями про необхідність обстеження спеціально створеною комісією.

За відсутності фахівців-агрономів – обстеження призначається за особистим рішенням керівника.

ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ОБСТЕЖЕННЯ ТА СТВОРЕННЯ КОМІСІЇ

Створення комісії та обстеження посівів призначається та здійснюється на підставі наказу (розпорядження) керівника підприємства.

У наказі зазначається персональний склад комісії, поля (площа), на яких має бути проведено обстеження, їх місце розташування (у прив’язці до адміністративних меж певного населеного пункту). Бажано – строки проведення обстеження, складання акту та подання його на затвердження керівнику господарства.

Зміст доручення для комісії: провести обстеження, зафіксувати факт загибелі (пошкодження) площ посівів (урожаю), оцінити розмір нанесеної шкоди внаслідок погодних явищ (інших непередбачуваних явищ природного походження), внести пропозиції щодо вживання заходів, спрямованих на усунення наслідків негоди, зокрема про ухвалення рішення щодо списання посівів (урожаю).

До складу такої комісії можуть входити працівники сільгосппідприємства (агроном, (головний) бухгалтер, бригадир) і представники інших організацій, зокрема страхової компанії (якщо посіви були застраховані), сільради, на території якої знаходяться відповідні землі тощо.

Також до складу комісії рекомендовано включити:

землевпорядника відповідної сільської ради або сільської об’єднаної територіальної громади, який засвідчить відповідність представлених для обстеження земельних ділянок, їх площ даним Державного земельного кадастру та правовстановлюючих документів на них;

представників наукових установ (організацій), які мають спеціалізацію у сфері рослинництва, що дозволить отримати фахову оцінку факту втрати, причин та можливих рекомендацій щодо подальших дій.

Залучення до складу комісії представників інших організацій, науковців, органів місцевого самоврядування (державної влади) рекомендується здійснювати за їх попередньою  згодою.

ОФОРМЛЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

Результати роботи комісії оформлюють актом обстеження (довільної форми), який складається не менше ніж у 2-ох примірниках.

Підписують акт (кожний примірник) – голова та всі члени комісії. Затверджує акт (кожний примірник) – керівник підприємства (або уповноважена на це особа), яким було призначено обстеження.

За результатами роботи комісія робить висновки та/або надає рекомендації.

Як приклад: при незначних пошкодженнях посівів або невеликій площі пошкодження – рекомендувати продовжити їх вирощувати для отримання врожаю; при загибелі більшої частини посівів і неможливості чи економічній недоцільності їх подальшого вирощування – поле під загиблими посівами переорати та залишити під парами (на полі у поточному сезоні нічого не висівати) або висіяти нову культуру.

Слід звернути увагу:

1. Акт обстеження встановлює конкретні події і в подальшому всі зафіксовані в такому акті відомості (такі як розмір площі посівів (урожаю), які постраждали внаслідок негоди, ступінь пошкодження посіву, а також ухвалені рішення щодо подальшої їх долі) можуть слугувати підставою для формування похідних бухгалтерських документів підприємства.

Реквізити акту повинні включати такі дані: найменування підприємства, установи, від імені яких складений документ, назва документа (форми), дата складання, зміст заходів, одиниці виміру (у натуральному та/або вартісному виразі), посади і прізвища осіб, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь.

2. Одночасно зі складанням акту слід отримати довідку з регіональної структури Державної Гідрометеорологічної служби України про несприятливі погодні умови (якщо пошкодження/втрата стались саме під впливом таких умов).

Викладені вище рекомендації мають загальний характер, не є вичерпними та не мають сили нормативно-правового акту.

 

Департамент агропромислового розвитку Миколаївської обласної державної адміністрації 2020 рік


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь