Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА! Небезпечний шкідник – американський  білий метелик

Дата: 02.09.2020 15:34
Кількість переглядів: 565

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління  Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує населення про розповсюдження крантинного шкідника - білого американського метелика.

 На території селища Березанка з’явився небезпечний карантинний шкідник – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury).

Він  належить до об’єктів внутрішнього карантину. АБМ типовий поліфаг, пошкоджує близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. В тому числі яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, рябину, шовковицю, грецький горіх, бузину, клен, липу, вербу та інші листвяні породи. Але найбільшої шкоди метелик завдає клену і шовковиці.

Розповсюдження виду відбувається за допомогою вітру (причому слід зазначити, що повітряними масами переносяться не тільки метелики, але й гусінь, яка має густий волосяний покрив та велику парусність). Розселення шкідника відбувається і транспортними засобами, різними видами вантажу, що призводить до утворення нових вогнищ, досить віддалених від основної зони заселення. Ізольовані осередки тривалий час залишаються непоміченими, в яких шкідник розмножується, охоплюючи все більшу територію. Дрібні вогнища зливаються у крупніші, а ті, в свою чергу, утворюють зони широкого розповсюдження.

 Метелики частіше всього білосніжні з шовковистим відливом, рідше з чорними або темно-коричневими крапками на крилах, розмах крил 25-35 мм. Тіло метелика вкрите густими білими волосками. Оскільки імаго не потребує додаткового живлення, то відразу після вильоту і парування самиці розпочинають відкладати яйця. Одна самиця може відкласти до 1000 яєць, головним чином, на нижню поверхню листків, частіше по периферії крони дерева.

Фото без опису Фото без опису

 Яйцекладка покрита рідким шаром світлих волосків. Тривалість ембріонального розвитку залежить від кліматичних умов і може бути не однаковою навіть в межах одного району чи області. Відродження гусені відбувається в ранкові години або вночі. Через декілька годин вони розпочинають живлення, яке супроводжується виділенням павутини. Живляться гусениці молодших віків найбільш інтенсивно вночі, у хмарну погоду і вдень. Характер пошкодження змінюється, залежно від віку гусені. Гусениці 1–2 віку обплітають гілки павутиною і живляться колонією у середині такого гнізда, зішкрябуючи епідерміс з нижнього боку листка; 3-го віку продірявлюють листок наскрізь, а 4-го фігурно обгризають з країв.

Формування павутинних гнізд та життя гусениць перших чотирьох віків у середині гнізд є характерною особливістю біології виду. Починаючи з 5-го віку, гусениці залишають павутинні гнізда, розповзаються по дереву і живляться поодиноко, поїдаючи повністю листя.

В липні-серпні з’являються метелики другого покоління, самиці якого більш плодовиті. Гусінь другого покоління закінчує живлення до осені, і в вересні-жовтні йде на заляльковування.

В боротьбі з американським білим метеликом всі заходи із локалізації і ліквідації його вогнищ, зниження чисельності фітофага можна поділити на попереджувальні ти винищувальні. Попереджувальні включають у себе комплекс карантинних та агротехнічних заходів. Карантинні заходи спрямовані на ретельний огляд вантажів і транспортних засобів, що надходять із зон поширення виду. Агротехнічні заходи включають механічне зрізання гнізд шкідника, збір гусені в ловильні пояси, прибирання території від рослинних решток із наступним їх спалюванням, очищення стовбурів дерев від відмерлої кори тощо. Ефективним заходом вважається перекопування ґрунту в проекції крони харчових рослин.

Серед винищувальних заходів у вогнищах проводять обприскування насаджень   препаратами згідно зі «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для застосування в Україні».  

У населених пунктах для знищення гусені обприскувати багаторічні насадження проти кожного покоління біологічними препаратами, які доцільно застосовувати проти гусениць молодших віків (першого-третього), за відсутності опадів протягом 3–5 діб.

Застосування біологічних препаратів проти молодших віків гусені американського білого метелика у різних препаративних формах забезпечують високу ефективність (85–100 %).

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Державний фітосанітарний інспектор, головний спеціаліст  відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики   та аналізу ризиків Світлана Міньок.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь