Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всесвітня широкомасштабна інформаційна акція "16 днів проти насильства"

Дата: 25.11.2020 10:35
Кількість переглядів: 323

Щороку в усьому світі, а також і нашій державі, проходить широка соціальна інформаційна кампанія "16 днів проти насильства". Основними завданнями цієї акції є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем – запобігання та протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ і громадських організацій задля об’єднання зусиль заради захисту прав людини. 

Торкаючись теми насильства над жінкою, треба зазначити, що  більшість жінок, які стали жертвами насилля, не хочуть виносити на широкий загал свою проблему. Тому офіційна статистика відображає лише верхівку айсберга. Люди не поспішають до правоохоронних органів зі своєю бідою – мовляв, чого сміття з хати виносити?

Фото без опису

Більшість випадків насилля над жінками відбувається в сім’ї. І тут мова йде не тільки про фізичне насилля, а й про його латентні форми: сексуальне, фінансове та психологічне. Домашнє насильство носить прихований характер, тому що ані жертви, ані їхні кривдники не готові розказати про проблему сім’ї за її межами.

Насильство не завжди можна побачити, бо воно ретельно приховане «пасивними жертвами» від сторонніх очей за страхом і відчуттям провини. Але воно завжди є одним з наслідків ґендерної дискримінації.

Домашнє насильство, незважаючи на те, є воно фізичним, економічним, сексуальним чи психологічним, є одним з найбільших порушень прав людини – це права на життя, фізичну та психологічну недоторканість.

В результаті жорстокого поводження та домашнього насильства, жінки втрачають довіру, самоповагу, а іноді й життя.

Тому завдання суспільства по відношенню до жінок, які стали жертвами насильства, – вселити в них надію, довести, що вихід таки є.

Починаючи з 1981 року, жінки-активістки всього світу щороку відзначають 25 листопада як день боротьби проти насилля. У 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила цю дату Міжнародним днем за ліквідацію насилля над жінками.

Історичною передумовою означеної дати стала подія, що відбулася в 1960 році у Домініканській республіці. Тоді за наказом диктатора Рафаеля Трухільо були жорстоко вбиті політичні активістки сестри Мірабал. З того часу активісти всього світу виступають, щоб покласти край такому ганебному явищу, як насильство над жінкою.

Подолання проблем ґендерного насильства є серйозним викликом й для українського суспільства. До цієї теми необхідно привертати увагу всіх верств населення, щоб сформувати в суспільстві непримириме ставлення до цього явища.

Треба змінювати терпиме, а іноді й байдуже, ставлення суспільства до насильства. Кожен з нас, перш за все, має сказати «Стоп!» насильству у власній родині. Адже сім’я – це саме те місце, яке має бути світлим затишком, острівцем безпеки і комфорту у нашому досить бурхливому світі. Місцем, де тебе розуміють і поважають, де можна нікого не боятися і почуватися вільно кожному – і маленькій людині, і дорослому, і особі літнього віку.

Проте, від домашнього насильства не застрахований ніхто, тому важливо знати, як себе захистити. Отже:

-  потрібно обов’язково фіксувати домашнє насильство на фото або відео;

-  якщо ви отримали травму у вигляді синців або поранень, викличте швидку медичну допомогу, яка повинна це зафіксувати;

-  фіксуйте побої на фото або відео;

-  погрози і тиск записуйте на диктофон.

Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації:

0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного).

«Гаряча лінія» Березанської селищної ради (066)189-30-35 (цілодобово), (05153)2-12-27 (в робочий час).

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь