Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

30 березня – звільнення Березанщини від німецьких нацистів у Другій світовій війні. Історія тих подій

Дата: 30.03.2021 15:34
Кількість переглядів: 767

77 років тому територія Березанщини була звільнена від німецьких нацистів. Передові частини 5-ої ударної армії 3-го Українського фронту під командуванням В.Д. Цвєтаєва, звільнивши 28 березня 1944 року м. Миколаїв від нациських загарбників, повели наступ в напрямку Одеси.

Фото без опису

В ніч з 29 на 30 березня  військами 416-ої Таганрозької стрілецької дивізії  були звільнені села Кімівка (нині Калинівка), Чапаєвка (нині Щасливе), Журівка, Тилігуло-Березанка (смт Березанка).

Того ж дня 108-ма стрілецька дивізія стрімким кидком звільнила села Краснопілля, Ташине, Прогресівку. Тоді в бою загинули Василь Степанович Лазаренко із Донецька і Паршин Семен Данилович із Саратова. (Загиблих воїнів було захоронено в Березанці на місці між нинішніми пам’ятними знаками Голодомору і жертвам та ліквідаторам Чорнобильської катастрофи і встановлено Пам’ятник солдату-визволителю. В 1978 році відбулося урочисте перепоховання останків воїнів-визволителів в братську могилу, яка входить до нинішнього комплексу загиблим воїнам-землякам).

31 березня гвардійці 109-ої та 86-ої стрілецьких дивізій вибили ворога з села Лимани. Цього ж дня частини 244-ої стрілецької дивізії 6-ої армії звільнили Богданівку та Комісарівку.

В боях за територію колишнього Березанського району загинуло 206 воїнів.

Серед мужніх воїнів-визволителів Миколаївщини та Березанщини – двоє наших земляків:

- Силенко Сергій Іванович, житель села Журівка, кавалер орденів «Великої Вітчизняної війни», «Червоної зірки», «За мужність».

- Луста Володимир Григорович, житель Березанки, кавалер орденів «Великої Вітчизняної війни»,  «За мужність».

За три роки окупації території колишнього Березанського району загинуло 263 мирних жителів, з них 191 розстріляно, 72 померли від ран. Серед розстріляних – голови колгоспів Комісарівки, Березанки, голова сільпо села Лимани, 30 мирних жителів Березанки.

Події тих грізних літ повинні назавжди залишитися в нашій пам’яті. У дні визволення Березанщини від німецько-фашистських окупантів давайте згадаємо імена загиблих родичів, земляків, усіх співвітчизників, які, не шкодуючи своє здоров’я, боронили нашу рідну землю. Вічна їм пам’ять.

За матеріалами директора комунального закладу «Березанський районний народний історичний музей» Березанської селищної ради Володимира Олександровича Данька.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь