Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Подарунок рідному селищу від небайдужих жителів до 155-річчя Березанки

Дата: 13.07.2021 10:11
Кількість переглядів: 362

Колектив Березанської селищної ради, жителі сотого та прилеглих до нього будинків Центральної вулиці в Березанці виступили спонсорами по відновленню скульптури так званої «Виноградарки». А березанець Микола Прокопишин і його помічники Олена Прокопишина і Тетяна Кравець безкоштовно відновили його та провели реставрацію у кілька етапів.

Фото без опису Фото без опису

Скульптура жінки з виноградом в руках пережила щонайменше століття і залишилася неушкодженою завдяки поточним ремонтам небайдужих мешканців. Відтепер «Виноградарка», що органічно вписується у краєвиди місцини перехрестя вулиць Центральної, Набережної і Банківського провулку, безсумнівно є прикрасою селища та приваблює погляди перехожих.    

Фото без опису Фото без опису 

Достовірних даних про дату заснування «Виноградарки» немає, але за переказами місцевих жителів вона була збудована за радянських часів на початку XX століття на місці тодішнього ярмарку.  Маючи вигідне географічне розташування, сюди двічі на рік з’їжджалися виробники сільськогосподарської продукції з усіх околиць, а також Одеси і Миколаєва.

Довідково: серед сільськогосподарського ярмаркового збіжжя основну частину займав виноград, який німці завезли в нашу місцевість з початку заснування Александерфельда у 1866 році й почали його тут швидко культивувати. Можна припустити, що «Виноградарка» була символом тодішньої ярмарки, а також орієнтиром для подорожніх. До речі, герб і прапор Березанки теж прикрашений виноградом, що здавна символізує наш край як виноградарський https://berezanska-gromada.gov.ua/simvolika-11-17-33-16-01-2020/.

Небайдужі до історії нашої Березанки мешканці переймаються збереженням таких цікавих архітектурних об’єктів, бо усвідомлюють, що нація, яка не знає і не береже свого історичного минулого – не має майбутнього.

Реставрацію «Виноградарки» організували заступник селищного голови Людмила Кравцова і соціальний працівник Анна Свинаренко, які від початку і до кінця опікувалися цією справою. Але без активних мешканців прилеглих до скульптури будинків нам би не вдалося так швидко зробити цю необхідну справу. Тому їм щира подяка від селищної ради.

Разом ми зможемо багато. Разом – ми сила!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь