Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як зменшити ризик травм в період ожеледиці

Дата: 21.12.2021 11:51
Кількість переглядів: 1020

ЯК ЗМЕНШИТИ РИЗИК ТРАВМ В ПЕРІОД ОЖЕЛЕДИЦІ

  • Про всяк випадок бути цілком готовим під час ходьби в такі дні - впасти.
  • Ходіть не поспішаючи, ноги трохи розслабляйте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки, по можливості, не повинні бути зайняті сумками. Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку травмувань, тому виходьте із будинку не поспішаючи.
  • При порушенні рівноваги швидко присядьте, адже це найбільш ефективний спосіб утриматися на ногах.
  • При падінні намагайтеся якомога менше завдати шкоди для свого здоров'я. Відразу присядьте, щоб зменшити висоту. У момент падіння згорніться клубком, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.
  • Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але й більш важких травм, особливо переломів.
  • Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
  • Не прогулюйтеся біля самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, або ж автомобіль може виїхати на тротуар.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в період ожеледиці. Пам'ятайте, що під час ожеледиці значно збільшується гальмі-ний шлях автотранспорту, тому падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести до каліцтва, а в гіршому випадку - до загибелі.
  • Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми найчастіше важкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. У стані сп'яніння люди не такі чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.
  • Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з непередбачуваними наслідками.
  • Щоб уникнути небезпеки, тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку становлять бурульки, особливо в період танення льоду та снігу.
  • Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на вас з настанням потепління, необхідно пам'ятати, що не можна заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності необхідно самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків.

БЕЗПЕКА ВОДІННЯ АВТО В ОЖЕЛЕДИЦЮ

У зв’язку із погіршенням погодних умов недосвідченим водіям потрібно утриматись від керування транспортними засобами, а усім іншим суворо дотримуватися Правил дорожнього руху. Під час керування транспортними засобами, необхідно буди уважними та обережними, чітко дотримуватися вимог Правил дорожнього руху, обирати безпечну швидкість та дистанцію руху, а також уникати різкого гальмування та маневрування транспортним засобом.

Лід буває різний. Найбільш слизько - при температурі близько 0°С. При температурі нижче - 20°С на ньому немає води. Зледеніння може бути суцільним на великій протяжності дороги або на невеликих ділянках. Якщо ви виїхали на ожеледь, головне – не розгубіться, а пам'ятаєте основні правила для забезпечення безпечного руху в цих умовах.

3 метою запобігання ускладнень у дорожньому русі та попередження скоєння дорожньо-транспортних пригод у черговий раз необхідно звернути увагу на технічний стан свого транспортного засобу. Перевірити ефективність роботи гальмівної системи, функціонування зовнішніх освітлювальних приладів, елементів очищення та обігріву вікон, а також потурбуватися про зимові шини для транспортного засобу.

Багато водіїв, на жаль не усвідомлюють особливостей керування автомобілем на слизькій дорозі. Коли шини потрапляють на ожеледицю, їх зчеплення з дорогою відразу знижується в 4-5 разів, що у свою чергу в декілька разів збільшує гальмівний шлях транспортних засобів. А це означає, що швидка зупинка автомобіля просто неможлива. Такі дорожні умови вимагають від водіїв підвищеної уваги до заходів власної безпеки і бездоганного дотримання Правил дорожнього руху.

Тому слід дотримуватись наступних рекомендацій щодо управління автомобілем в умовах ожеледиці та снігового накату:

  • не гальмувати різко на слизькій дорозі, це не тільки марно, але й небезпеч
  • но. Різке гальмування призводить до блокування коліс і збільшення гальмівного шляху, а найчастіше до втрати керованості. Найбільш актуальним запобіжним засобом у сформованих умовах є дотримання безпечної дистанції, що дає можливість безперешкодної зупинки і гальмування. Для того, щоби попередити про майбутнє гальмування водія ззаду рухомого автомобіля, можна кілька разів торкнутися педалі гальма, привертаючи увагу миготливим стоп-сигналом. Не вдавайтеся до екстреного гальмування, якщо це не пов'язано з необхідністю запобігання ДТП;
  • проїжджаючи небезпечну ділянку, намагайтеся зберігати швидкість постійною, педаллю акселератора користуйтеся дуже обережно, плавно, м'яко. Не робіть різких рухів кермом та маневрів;
  • при русі на мостах та естакадах будьте особливо уважні. Крижаний шар на цих ділянках дороги з'являється раніше, ніж всюди, а зникає пізніше. У цих зонах уникайте різких рухів кермом, газом, гальмами;
  • на слизькій дорозі краще уникати різких маневрувань і обгонів. При русі на підйом, вибирайте таку передачу, щоб не доводилося переключатися до повного завершення підйому. Під час спуску не натискайте на педаль зчеплення, при керуванні авто на швидкості плавно гальмуйте;
  • не забувайте про пішоходів. Люди, що переходять дорогу, можуть посковзнутися і впасти. Тому намагайтеся не налякати пішохода різкими звуковими і світловими сигналами. Наближаючись до пішохідних переходів та місць розташування дитячих установ знижуйте швидкість до мінімуму;
  • не нехтуйте власною безпекою та безпекою пасажирів. Уважно стежте за прогнозами синоптиків;

В умовах снігопаду необхідно дотримуватися швидкісного режиму, правил паркування (аби не заважати роботі снігоприбиральної техніки). Якщо виникає необхідність зупинитися, знижуйте швидкість поступово. А при зупинці включайте аварійну світлову сигналізацію.

Більше половини дорожньо-транспортних пригод, як правило, пов'язані з наїздами на пішоходів. Тому слід пам'ятати про те, що водій повинен поступатися людям, які перетинають проїзну частину, а пішоходи своєю чергою зобов'язані переходити максимально обережно в спеціально встановлених для цього місцях.

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь