Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок дій населення у випадку пошкодження або руйнування житлового будинку внаслідок бойових дій

Дата: 18.03.2022 10:21
Кількість переглядів: 5670

Шановні мешканці Березанської громади!

Якщо внаслідок збройної агресії Російської Федерації Ваші домівки чи майно пошкоджено або зруйновано, просимо Вас звернутися до Березанської селищної ради для проведення комісійного обстеження та фіксації факту та характеру пошкоджень, для цього:

  • зробіть фото ушкодженої будівлі;
  • складіть самостійно з сусідами акт руйнування;
  • зателефонуйте старості (в старостаті), або на телефон (05153) 2-11-18 (Березанка) та з’ясуйте у якій формі та куди Ви можете подати звернення разом з актом, щодо проведення комісійного обстеження будівлі, до звернення необхідно додати фотоматеріали.

З метою фіксації факту руйнування майна рекомендуємо:

1. Зберігати документи про право власності на майно, технічний паспорт. Зробити з них копії.

2. За можливості зробити витяг щодо перебування майна у власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

3. В разі пожежі, аварійного стану викликати працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій для усунення наслідків та складення відповідного акту, отримати його копію.

4. Звернутись з заявою щодо складення акту обстеження житла до органів місцевого самоврядування.

5. Та/або скласти акт руйнування самостійно з сусідами.

6. Зробити фото та відео фіксацію руйнувань.

7. Скласти письмові пояснення свідків обстрілу.

8. Зберегти статті, фото та відео ЗМІ щодо факту обстрілу (в разі наявності).

9. Зберегти квитанції на рухоме майно (техніку, речі та інше, що знаходилось в будинку), фото майна до та після руйнування.

10. Звернутись з заявою про злочин до правоохоронних органів із наданням доказів руйнування майна. Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Примірний зразок самостійно складеного громадянами  акту

про знищення (пошкодження) майна

Акт – це документ, складений групою осіб чи спеціально уповноваженою особою для засвідчення встановлених нею фактів, пов’язаних у нашому випадку з пошкодженням чи руйнуванням майна.

Він обов’язково має містити наступні пункти:

  • назву (Акт про знищення/пошкодження майна);
  • дату складання документу;
  • місце складання документу;
  • прізвища, ім’я та по батькові осіб, що його склали, їхні контактні дані (нижче наводиться ідеальний варіант, але якщо людина не знає номер та серію свого паспорту чи не має електронної адреси, нічого страшного);
  • текст самого документу (опис того, що сталося в подробицях);
  • якщо є додатки – то відмітка про їх кількість і назви;
  • підписи тих, хто акт склав

Це – основний перелік того, що має містити акт. Якщо акт складено в кількох екземплярах, то в ньому необхідно зазначити як їх кількість, так і те, хто отримав ці екземпляри.

Нижче наводимо приблизний вигляд акту про знищення майна. Акт можна скласти на будь-якому форматі паперу, який знайдеться під рукою, однак врахуйте – те, що ви там пишете, має чітко читатися. Звісно, краще його надрукувати, але такої можливості, скоріш за все, не буде. Тому пишіть чітко і розбірливо.

 

АКТ

про знищення майна

 

Дата:   __________________                                    місце складання: м. ________

 

Ми, що нижче підписалися, Іваненко Іван Іванович, прож. м.Київ, вул. Хрещатик, буд. __, кв. ___, тел.________ паспорт серія__ номер _________, засоби електронного зв’язку: _________

Петренко Петро Петрович прож. м.Херсон, вул. Володимирська, буд. __, кв. ___, тел.________ паспорт серія__ номер _________, засоби електронного зв’язку: _________

 

Склали цей акт про наступне:

 

___ березня 2022 року, о __ годині ___ хвилин внаслідок артилерійського обстрілу з боку російських військ знищено приватний будинок (квартиру), що знаходиться за адресою: місто _________ вул. _________, кв.__. Будинок (квартира) належить наступній особі (особам):____________

Площа будинку (квартири) _____ кв.м. Поверх, якщо це багатоповерхівка.

Коротко опишіть будинок чи квартиру: наприклад, будинокцегляний (панельний, дерев’яний), із шиферним дахом.

Внаслідок потрапляння артилерійского снаряду зруйновано дах та фасадна стіна, після загоряння вигоріло внутрішнє приміщення, знищено стелю, вікна та підлогу. Будинок (квартира) непридатний для подальшлї експлуатації
В будинку (квартирі) були наступні цінні речі: ________ (тут не треба описувати все, адже речей багато, крім того, їхню наявність мають підтверджувати відповідні документи – чеки, паспорти тощо, тому опишіть найцінніше).

Крім того, пошкоджені надвірні будівлі: сарай, літня кухня. Вибито шибки у _____ вікнах, зірвано дах із літньої кухні, відновленню не підлягає. Знищено бетонний паркан. Взагалі, опишіть, що ще пошкоджено або зруйновано.

Приблизна сума збитків становить: ______ (Тут теж не завищуйте ціну – для підрахунків збитків існують відповідні методи та експертизи)

 

Цей акт складено у __ екземплярах, один примірник залишається у власника будинку (квартири) ПІБ, другий екземпляр передано до ________ (поліція, орган самоврядування, ДСНС, свідки тощо).

Якщо руйнування вашого майна потрапило у сюжет якихось ЗМІ, вкажіть назву цього ЗМУ, дату та приблизний час виходу репортажу.

 

Додаток:

 

  1. Фото пошкоджень з різних ракурсів (якщо є можливість)
  2. Копії документів на право власності (якщо є).
  3. Інше (тут орієнтуйтеся на місці, що ви ще можете додати)

 

Підписи осіб, що склали акт:

 

  1. ПІБ, підпис
  2. ПІБ, підпис
  3. ПІБ, підпис.

 

Двох-трьох осіб для складання акту буде достатньо, але якщо є можливість залучити для цього процесу більше людей – не лінуйтеся. Звісно, керуйтеся принципом розумності – важлива не кількість підписів, а здатність цих людей підтвердити написане після перемоги, коли почнуться виплати компенсацій. Власник майна також входить до переліку осіб, що мають право складати акт.

Юридично грамотні читачі можуть самостійно пошукати правила складання актів та їх зразки, вони дещо складніші, але ми свідомо спрощуємо ці правила, оскільки розуміємо, що в такій ситуації буде не до юридичних тонкощів.

Також щиро сподіваємося, що вам ніколи не доведеться скористатися цією порадою.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь