Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Василівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) "Дзвіночок" Березанської селищної ради

Дата: 25.04.2023 10:00
Кількість переглядів: 170

Заклад дошкільної освіти: Василівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) "Дзвіночок" Березанської селищної ради.

Рік заснування: 1980

Юридична адреса: 57412, Миколаївська область, Миколаївський район, с. Василівка, вул. Центральна 44-А.

Засновник:Березанська селищна рада.

Код ЄДРПОУ: 38674200

Уповноваженим органом засновника є відділ освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради

Форма власності: комунальна,Березанської селищної ради

Проектна потужність закладу: 35 місць.

Вік дітей: від 3 до 7  років

Режим роботи:заклад працює за п’ятиденним тижнем протягом 9 годин. Вихідні дні: субота, неділя, святкові та неробочі дні впродовж календарного року.

Режим роботи: в 2022-2023 н.р. форма роботи – дистанційна та соціально-педагогічний патронат (рішення виконкому Березансьої селищної ради від 20.07.2022 № 59).

Кількість груп: 1 група

Кількість дітей: 13

 

Проблемне питання дитячого садочку:

Рухливі ігри у розвитку діалогічного мовлення дітей старшого дошкільного віку. Патріотичне виховання дошкільників.

Шляхи реалізації завдань:

Освітній процес здійснюється за Освітньою програмою для дітей віком від 2 до 7 років «Дитина»

Керівництво закладу дошкільної освіти здійснює директор Любов Василівна Капріян

Василівський ЗДО «Дзвіночок» - здійснює свою діяльність відповідно до вимог Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», Статуту закладу та інших нормативно-правових документів, що регламентують діяльність закладів дошкільної освіти. Зміст освітньої роботи в  закладі дошкільної освіти відповідає основним концептуальним положенням Базового компонента дошкільної освіти, реалізація якого забезпечується Освітньою програмою для дітей від 2 до 7 років «Дитина», інструктивно-методичними листами  та навчально-методичною літературою, що рекомендована Міністерством освіти і науки України. Заклад має власну сторінку у фейсбуці, де висвітлюються важливі питання організації освітньої діяльності. 

Сторінка у фейсбуці:https://www.facebook.com/profile.php?id=100055064205152

E-mail адреса:vasilivkazvirka@gmail.com

 

 

 

МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

Вiд 12 Червня 2019 № 200-р

Про видачу ліцензій на провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти та дошкільної освіти

 

Відповідно до статті 22 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статей 6, 7, 13, 14 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», статті 43, пункту 3 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 року № 1187 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності», враховуючи протокол засідання комісії з питань ліцензування освітньої діяльності закладів освіти у сфері дошкільної та загальної середньої освіти Миколаївської області
від
11 червня 2019 року № 3/06/19:

  1. Видати ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти за рівнем дошкільної освіти:

403. Василівському закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Дзвіночок» Березанської селищної ради (ідентифікаційний код 38674200);

…..

4. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Трайтлі О. О.

 

 

Перший заступник

голови облдержадміністрації,

виконувач функцій і повноважень

голови облдержадміністрації                                                                        В. БОНЬ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення ХХ сесії VIIскликання Березанської селищної ради 08.04.2019 №6

 

СТАТУТ
ВАСИЛІВСЬКОГО ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ (дитячий садок) «ДЗВІНОЧОК»

БЕРЕЗАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ
(нова редакція)

2019р


І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

    1. Василівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Дзвіночок» Березанської селищної ради (далі – заклад дошкільної освіти) знаходиться у комунальній власності.

Повна назва закладу – Василівський заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Дзвіночок» Березанської селищної ради.

Скорочена назва закладу освіти – Василівський ЗДО «Дзвіночок».

Тип закладу – дитячий садок.

Юридична адреса закладу дошкільної освіти: 57411, Миколаївська область, Березанський район, с.Василівка, вул.Центральна, 44а.

Засновником Василівського ЗДО «Дзвіночок» є Березанська селищна рада Миколаївської області, код ЄДРПОУ 04376624. Уповноваженим органом засновника з питань освіти є відділ освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради.

Засновник здійснює фінансування закладу дошкільної освіти, його матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі з обладнанням і матеріалами, організовує будівництво і ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, харчування та медичне обслуговування дітей, згідно визначених прав та обов’язків Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

    1. Василівський ЗДО «Дзвіночок»освіти у своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», іншими законодавчими актами, актами Президента України, Кабінету Міністрів, наказами МОН, інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, Базовим компонентом дошкільної освіти, власним Статутом.
    2. Василівський ЗДО «Дзвіночок» є юридичною особою і діє на підставі Статуту, який затверджується Березанською селищною радою та підлягає реєстрації, має печатку і штамп встановленого зразка, бланки з власними реквізитами.

Статут Василівського ЗДО «Дзвіночок»розроблений на основі Положення про дошкільний навчальний заклад (Постанова КМУ №315 від 12 березня 2003 р «Про затвердження Положення про дошкільний навчальний заклад»).

Створення, ліквідація, реорганізація Василівського ЗДО «Дзвіночок» здійснюється відповідно до законодавства.

    1. Головною метою закладу дошкільної освіти є забезпечення реалізації права дитини на здобуття дошкільної освіти, цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей, поглибленого гуманітарного розвитку шляхом виховання, навчання, соціалізації, формування необхідних життєвих навичок та готовності продовжувати освіту.
    2. Діяльність закладу дошкільної освіти спрямована на реалізацію особистої орієнтованої моделі дошкільної освіти в процесі розв’язання основних завдань дошкільної освіти:
  • збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров’я дитини;
  • виховання у дітей любові до України, шанобливого ставлення до родини, поваги до народних традицій і звичаїв, державної мови, рідної та регіональних мов, національних цінностей українського народу, а також цінностей інших націй і народів, свідомого ставлення до себе, оточення та довкілля;
  • формування особистості дитини, розвиток її творчих здібностей, набуття нею соціального досвіду;
  • формування духовності, соціальної компетентності, гуманізму;
  • виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти, забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту;
  • раціональне використання в освітньому процесі інноваційних педагогічних технологій, авторських методик, кадрового потенціалу, фінансових засобів для успішного засвоєння змісту чинних програм навчання, виховання та розвитку дітей дошкільного віку.
    1. Заклад дошкільної освіти здійснює свою діяльність за наявності ліцензії на право провадження освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти, виданої у встановленому законодавством України порядку.
    2. Заклад дошкільної освіти самостійно приймає рішення і здійснює діяльність в межах компетенції, передбаченої чинним законодавством, Положенням та даним Статутом.
    3. Заклад дошкільної освіти несе відповідальність перед територіальною громадою, здобувачами освіти, суспільством і державою за:
  • реалізацію завдань дошкільної освіти, визначених Законом України «Про дошкільну освіту» та Базовим компонентом дошкільної освіти;
  • дотримання прав дитини у сфері дошкільної освіти;
  • забезпечення рівня дошкільної освіти у межах державних вимог до її змісту, рівня і обсягу;
  • створення безпечних та нешкідливих умов розвитку, виховання та навчання дітей, зміцнення здоров’я відповідно до санітарно-гігієнічних вимог та забезпечення їх дотримання;
  • формування у дітей гігієнічних навичок та основ здорового способу життя, норм безпечної поведінки;
  • здійснення соціально-педагогічного патронату, взаємодію з сім’єю;
  • поширення серед батьків психолого-педагогічних та фізіологічних знань про дітей дошкільного віку;
  • планування своєї діяльності та формування стратегії розвитку закладу;
  • дотримання фінансової дисципліни та збереження матеріально-технічної бази.
    1. Взаємодія сім’ї і закладу дошкільної освіти:
  • сім’я зобов’язана сприяти здобуттю дитиною освіти у закладі освіти або забезпечити дошкільну освіту в сім’ї відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти;
  • відвідування дитиною закладу освіти не звільняє сім’ю від обов’язку виховувати, розвивати і навчати її в родинному колі;
  • батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність перед суспільством і державою за розвиток, виховання і навчання дітей, а також збереження їх життя, здоров’я, людської гідності;
  • за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють, діти можуть здобувати дошкільну освіту у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типів і форми власності.
    1. Заклад дошкільної освіти надає дошкільну освіту:
  • громадянам України незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак;
  • іноземцям та особам без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, у порядку, встановленому для громадян України.
    1. Заклад дошкільної освіти може створювати умови для здобуття дошкільної освіти дітьми з особливими освітніми потребами та здійснювати її за окремими програмами і методиками, розробленими на основі Державної базової програми центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.
    2. Заклад дошкільної освіти має право здійснювати обробку персональних даних, що містяться в зареєстрованих базах даних, з метою забезпечення реалізації трудових відносин, відносин у сфері управління людськими ресурсами, зокрема, кадровим потенціалом, адміністративно-правових відносин, відносин у сфері бухгалтерського обліку, у сфері економічних, фінансових послуг та страхування, відносин у сфері охорони здоров’я.
    3. Взаємовідносини між закладом дошкільної освіти з юридичними і фізичними особами визначаються угодами, що укладені між ними.
    4. Заклад дошкільної освіти є неприбутковою установою.
    5. Працівники закладу дошкільної освіти несуть відповідальність за життя, фізичне і психічне здоров’я кожної дитини відповідно до чинного законодавства.

II. КОМПЛЕКТУВАННЯ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

    1. Комплектування груп закладу дошкільної освіти провадиться у межах ліцензованого обсягу.

Василівський ЗДО «Дзвіночок» розрахований на 35 місць.

Група закладудошкільної освіти комплектуються за віковими (різновіковими) ознаками. Комплектування групи за віком передбачає перебування в ній дітей з різницею у віці. Група комплектуються відповідно до нормативів наповнюваності, санітарно-гігієнічних норм і правил утримання дітей у закладі дошкільної освіти.

    1. У закладі дошкільної освіти функціонує 1різновікова група з денним режимом перебування та віком від 3-х до 7-ми років.

Діти з особливими освітніми потребами можуть перебувати до семи (восьми) років у інклюзивній групі закладу дошкільної освіти.

Наповнюваність різновікової групи дітьми становить до 20 осіб.

Зарахування дитини у заклад дошкільної освіти здійснюється на підставі:

  • заяви одного з батьків або осіб, які їх замінюють;
  • медичної довідки про стан здоров’я дитини з висновком лікаря про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти;
  • довідки дільничного лікаря про епідеміологічне оточення;
  • свідоцтва про народження дитини;
  • документа, який підтверджує статус пільгової категорії сім’ї (у разі наявності).

За дитиною зберігається місце у закладі дошкільної освіти у разі:

  • її хвороби, карантину;
  • санаторно-курортного лікування та реабілітації;
  • на час відпустки батьків або осіб, які їх замінюють;
  • у літній оздоровчий період (75 днів).

Відрахування дітей із закладу освіти може здійснюватись:

  • за бажанням батьків або осіб, які їх замінюють;
  • на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування в закладі освіти цього типу;
  • у разі несплати без поважних причин батьками або особами, які їх замінюють, коштів за харчування дитини протягом 2-х місяців;
  • якщо дитина не відвідує заклад освіти без поважних причин більше 2-х місяців.
    1. Адміністрація закладу дошкільної освіти письмово повідомляє батьків або осіб, які їх замінюють, про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.
    2. Забороняється безпідставне відрахування дитини із закладу дошкільної освіти.

III. РЕЖИМ РОБОТИ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

    1. Режим роботи закладу дошкільної освіти встановлюється засновником.
    2. Заклад освіти працює за п’ятиденним робочим тижнем протягом 9-ти годин. Вихідні дні: субота, неділя, святкові та неробочі дні впродовж календарного року.
    3. Щоденний графік роботи закладу освіти: початок роботи закладу освіти – 08:00, закінчення – 17:00.

IV. ОРГАНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

4.1. Навчальний рік у закладі дошкільної освіти починається 01 вересня і закінчується 31 травня наступного року, а оздоровчий період – з 01 червня до 31серпня.

4.2. Заклад дошкільної освіти здійснює свою діяльність відповідно до річного плану, який складається на навчальний рік та оздоровчий період.

4.3. План роботи закладу дошкільної освіти схвалюється педагогічною радою закладу, затверджується директором закладу дошкільної освіти.

4.4. Освітній процес проводиться українською мовою.

4.5. Зміст дошкільної освіти визначається Базовим компонентом та реалізується згідно з чинною програмою (програмами) розвитку дітей та навчально-методичними посібниками, затвердженими в установленому порядку МОН України.

4.6. Базовий компонент дошкільної освіти – це державний стандарт, що містить норми і положення, які визначають державні вимоги до рівня розвиненості та вихованості дитини дошкільного віку, а також умови, за яких вони можуть бути досягнуті. Виконання вимог Базового компонента дошкільної освіти є обов’язковим.Процедура досягнення здобувачами дошкільної освіти, результатів навчання (набуття компетентностей), передбачених Базовим компонентом дошкільної освіти, визначається освітньою програмою закладу освіти.

4.7. Навчально-методичне забезпечення реалізації Базового компонента дошкільної освіти здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти.

4.8. Освітня програма – це єдиний комплекс освітніх компонентів, спланованих і організованих закладом дошкільної освіти для досягнення вихованцями результатів навчання (набуття компетентностей), визначених Базовим компонентом дошкільної освіти.

4.9. Освітня програма схвалюється педагогічною радою закладу дошкільної освіти та затверджується його керівником.

4.10. Заклад освіти для здійснення освітнього процесу має право обирати чинну програму (програми) розвитку дітей із затверджених в установленому порядку МОН України.

V. УЧАСНИКИ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ

5.1. Учасниками освітнього процесу у закладі освіти є:

  • діти дошкільного віку;
  • педагогічні працівники: директор, вихователі;
  • помічник вихователів;
  • медичний працівник;
  • батьки або особи, які їх замінюють;
  • асистенти дітей з особливими освітніми потребами;
  • фізичні особи, які мають право здійснювати освітню діяльність у сфері дошкільної освіти.

5.2. Права і обов’язки дитини визначені Конституцією України, Законом України «Про освіту», Законом України «Про дошкільну освіту» та іншими нормативно-правовими актами, охороняються Конвенцією про права дитини, чинним законодавством.

5.3. Кожна дитина, що виховується в закладі дошкільної освіти, має гарантоване державою право на:

  • безоплатну дошкільну освіту в державних і комунальних закладах дошкільної освіти;
  • безпечні та нешкідливі для здоров’я умови утримання, розвитку, виховання і навчання;
  • захист від будь-якої інформації, пропаганди та агітації, що завдає шкоди її здоров’ю, моральному та духовному розвитку;
  • безоплатне медичне обслуговування;
  • захист від будь-яких форм експлуатації та дій, які шкодять здоров’ю дитини, а також від фізичного та психологічного насильства, приниження її гідності;
  • здоровий спосіб життя;
  • якісне навчання за державними та авторськими програмами;
  • розвиток своїх творчих здібностей та інтересів;
  • діти з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями, мають право на першочергове зарахування до закладів дошкільної освіти.

5.4. Права батьків або осіб, які їх замінюють:

  • вибирати заклад дошкільної освіти та форму здобуття дитиною дошкільної освіти;
  • обирати і бути обраним до органів громадського самоврядування закладу освіти;
  • звертатися до відповідних органів місцевого самоврядування з питань розвитку, виховання і навчання своїх дітей;
  • брати участь в покращенні організації освітнього процесу та зміцненні матеріально-технічної бази закладу освіти;
  • отримувати систематичну інформацію про розвиток дитини, її здоров’я, особливості поведінки в колективі однолітків;
  • захищати в органах самоврядування закладу освіти та у відповідних державних та судових органах законні інтереси своїх дітей;
  • заслуховувати звіти директора, спеціалістів та групових вихователів про роботу закладу дошкільної освіти;
  • вимагати уважного і дбайливого ставлення персоналу закладу дошкільної освіти до особистості дитини, охорони її життя і здоров’я, встановлення оптимального режиму перебування дитини в закладі дошкільної освіти.


5.5. Батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані:

  • виховувати у дітей любов до України, повагу до національних, історичних, культурних цінностей українського народу, толерантність, дбайливе ставлення до довкілля;
  • забезпечувати умови для здобуття дітьми старшого дошкільного віку дошкільної освіти за будь-якою формою;
  • постійно дбати про фізичне здоров’я, психічний стан дітей, створювати належні умови для розвитку їх природних задатків, нахилів та здібностей;
  • поважати гідність дитини;
  • виховувати у дитини працелюбність, шанобливе ставлення до старших за віком, державної і рідної мови, до народних традицій і звичаїв;
  • своєчасно вносити плату за харчування дитини в закладі дошкільної освіти у встановленому порядку (до 10 числа поточного місяця, за який вноситься плата);
  • своєчасно повідомляти заклад дошкільної освіти про можливість відсутності або хвороби дитини;
  • стежити за станом здоров’я дитини;
  • забезпечувати інформаційні потреби своєї дитини;
  • підтримувати наступність у роботі сім’ї і закладу дошкільної освіти з питань виховання і навчання дітей;
  • інші обов’язки, що не суперечать законодавству України.

5.6. Педагогічний працівник закладу дошкільної освіти – особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов’язки.

5.7. Педагогічне навантаження педагогічних працівників закладу дошкільної освіти на тиждень, що відповідає тарифній ставці.

5.8. Педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше тарифної ставки, встановлюється лише за його письмовою згодою у порядку, передбаченому законодавством України.

5.9. Оплата праці педагогічних працівників, спеціалістів, обслуговуючого персоналу та інших працівників закладу дошкільної освіти здійснюються згідно з Кодексом Законів про працю України та іншими нормативно-правовими актами.

5.10.Трудові відносини регулюються законодавством України про працю, Законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, Правилами внутрішнього розпорядку закладу дошкільної освіти.

5.11. Педагогічні працівники закладу освіти мають право:

  • на вільний вибір педагогічно доцільних форм, методів і засобів роботи з дітьми;
  • на проходження сертифікації – зовнішнього оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника (у тому числі з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання), що здійснюється шляхом незалежного тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи;
  • запроваджувати в практику роботи з дітьми кращі досягнення педагогів власного закладу освіти, району, області, держави, зарубіжні досягнення;
  • брати участь у роботі органів самоврядування закладу освіти;
  • на підвищення кваліфікації, участь у методичних об’єднаннях, нарадах тощо;
  • проводити в установленому порядку науково-дослідну, пошукову та експериментальну роботу;
  • вносити пропозиції щодо поліпшення роботи закладу освіти;
  • на соціальне та матеріальне забезпечення відповідно до законодавства;
  • об’єднуватися у професійні спілки та бути членами інших об’єднань громадян, діяльність яких не заборонена законодавством;
  • на захист професійної честі та власної гідності;
  • вимагати від директора закладу освіти створення належних умов для здійснення освітнього процесу та оздоровлення дітей;
  • бути членами об’єднань громадян, що не заборонені чинним законодавством;
  • інші права, що не суперечать законодавству України.

5.12. Педагогічні працівники зобов’язані:

  • виконувати Статут, Правила внутрішнього трудового розпорядку, умови контракту чи трудового договору;
  • дотримуватися педагогічної етики, норм загальнолюдської моралі, поважати гідність дитини та її батьків;
  • співпрацювати з сім’ями вихованців закладу освіти з питань виховання та навчання дітей;
  • забезпечувати емоційний комфорт, захист дитини від будь-яких форм експлуатації та дій, які шкодять її здоров’ю, а також від фізичного та психологічного насильства;
  • брати участь у роботі педагогічної ради та інших методичних заходах, пов’язаних з підвищенням професійного рівня, педагогічної майстерності, загальної та політичної культури;
  • виконувати накази та розпорядження керівництва;
  • берегти майно закладу освіти: обладнання, посібники, іграшки, підтримувати чистоту і дотримуватись правил санітарії, техніки безпеки, пожежної безпеки;
  • дотримуватись академічної доброчесності та забезпечувати її дотримання здобувачами освіти в освітньому процесі;
  • інші обов’язки, що не суперечать законодавству України.

5.13. Педагогічні та інші працівники приймаються на роботу до закладу директором закладу дошкільної освіти.

5.14. Працівники закладу дошкільної освіти несуть відповідальність за збереження життя, фізичне і психічне здоров’я дитини згідно з чинним законодавством.

5.15. Працівники закладу дошкільної освіти відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 № 234, проходять періодичні безоплатні медичні огляди.

5.16. Педагогічні працівники закладу освіти відповідно до ст..51 п.2 Закону України «Про освіту» можуть проходити сертифікацію. Сертифікація педагогічного працівника відбувається на добровільних засадах виключно за його ініціативою.

       За результатами успішного проходження сертифікації педагогічному працівнику видається сертифікат, який є дійсним упродовж трьох років. Успішне проходження сертифікації зараховується як проходження атестації педагогічним працівником.

5.17. Педагогічні працівники закладу освіти підлягають обов’язковій атестації, яка проводиться, як правило, один на п’ять років відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого Міністерством освіти і науки України.

5.18. У між атестаційний період відповідно до ст..59 п.2 Закону України «Про освіту» педагогічні працівники підвищують власну кваліфікацію, яка може здійснюватися за різними видами (навчання за освітньою програмою, стажування, участь у сертифікаційних програмах, тренінгах, семінарах, семінарах-практикумах, семінарах-нарадах, семінарах-тренінгах, вебінарах, мастер-класах тощо) та у різних формах (інституційна, дуальна, на робочому місці (на виробництві) тощо).

5.19.За успіхи у роботі, досягнення високих результатів у навчанні та вихованні дітей працівникам може встановлюватися матеріальне та моральне заохочення відповідно до чинного законодавства.

5.20. Педагогічним працівникам закладу дошкільної освіти (також обслуговуючому персоналу за наявності коштів у місцевому бюджету) виплачується допомога на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної відпустки.

5.21.Працівники, які систематично порушують Статут, Правила внутрішнього розпорядку закладу дошкільної освіти, не виконують посадових обов’язків, умов трудового договору (контракту) або за результатами атестації не відповідають займаній посаді, звільняються з роботи відповідно до чинного законодавства.

VI. УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

6.1. Управління закладом дошкільної освіти здійснюється засновником – Березанськоюселищною радою та відділом освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради.

6.2. Безпосереднє керівництво роботою закладу дошкільної освіти здійснює його директор, який призначається і звільняється з посади управлінням освіти з дотриманням чинного законодавства.На посаду керівника закладу освіти призначається особа, яка є громадянином України, має вищу освіту не нижче ступеня бакалавра, стаж педагогічної роботи не менш як три роки, а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконанню професійних обов’язків.

6.3. Директор закладу дошкільної освіти:

  • відповідає за реалізацію завдань дошкільної освіти, що визначені Законом України «Про дошкільну освіту», та забезпечення рівня дошкільної освіти у межах державних вимог до її змісту і обсягу;
  • організовує діяльність закладу дошкільної освіти;
  • здійснює керівництво і контроль за діяльністю закладу дошкільної освіти;
  • діє від імені закладу дошкільної освіти, представляє його в усіх державних та інших органах, установах і організаціях, укладає угоди з юридичними та фізичними особами;
  • вирішує питання фінансово-господарської діяльності закладу освіти;
  • розпоряджається в установленому порядку майном і коштами закладу освіти;
  • відповідає за дотримання фінансової дисципліни та збереження матеріально-технічної бази закладу освіти;
  • приймає на роботу та звільняє з роботи працівників закладу освіти;
  • видає у межах своєї компетенції накази та розпорядження, контролює їх виконання;
  • затверджує штатний розпис за погодженням з управлінням освіти;
  • контролює організацію харчування і медичного обслуговування дітей;
  • затверджує Правила внутрішнього трудового розпорядку, посадові інструкції працівників за погодженням з профспілковим комітетом;
  • забезпечує дотримання санітарно-гігієнічних, протипожежних норм і правил техніки безпеки, вимог безпечної життєдіяльності дітей і працівників;
  • контролює відповідність застосованих форм, методів і засобів розвитку, виховання і навчання дітей до їх вікових, психофізіологічних особливостей, здібностей і потреб;
  • підтримує ініціативу щодо вдосконалення освітнього процесу, заохочує творчі пошуки, дослідно-експериментальну роботу педагогів;
  • організовує різні форми співпраці з батьками або особами, які їх замінюють;
  • щороку звітує про освітню, методичну, економічну і фінансово-господарську діяльність закладу освіти на загальних зборах колективу та батьків або осіб, які їх замінюють;
  • має інші права та обов’язки, передбачені чинним законодавством.

6.4. Постійно діючий колегіальний орган у закладі освіти – педагогічна рада. До складу педагогічної ради входять: директор, педагогічні працівники, медичні працівники, інші спеціалісти. Можуть входити голови батьківських комітетів. Запрошеними з правом дорадчого голосу можуть бути представники громадських організацій, педагогічні працівники закладів середньої освіти, батьки або особи, які їх замінюють. Головою педагогічної ради є директор закладу освіти. Педагогічна рада обирає зі свого складу секретаря на навчальний рік.

Педагогічна рада закладу освіти:

  • схвалює освітню програму закладу, оцінює результативність її виконання та виконання Базового компонента дошкільної освіти, хід якісного виконання програм розвитку, виховання і навчання дітей у кожній віковій групі;
  • формує систему та затверджує процедури внутрішнього забезпечення якості освіти, зокрема систему та механізми забезпечення академічної доброчесності;
  • розглядає питання вдосконалення організації освітнього процесу у закладі;
  • визначає план роботи закладу та педагогічне навантаження педагогічних працівників;
  • затверджує заходи щодо зміцнення здоров’я дітей;
  • обговорює питання підвищення кваліфікації педагогічних працівників, розвитку їхньої творчої ініціативи;
  • затверджує щорічний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників;
  • заслуховує звіти педагогічних працівників, які проходять атестацію;
  • розглядає питання впровадження в освітній процес найкращого педагогічного досвіду та інновацій, участі в дослідницькій, експериментальній, інноваційній діяльності, співпраці з іншими закладами освіти, науковими установами, фізичними та юридичними особами, які сприяють розвитку освіти;
  • визначає шляхи співпраці закладу дошкільної освіти з сім’єю;
  • ухвалює рішення щодо відзначення, морального та матеріального заохочення вихованців, працівників закладу та інших учасників освітнього процесу;
  • розглядає питання щодо відповідальності працівників закладу та інших учасників освітнього процесу за невиконання ними своїх обов’язків;
  • має право ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту закладу та проведення громадської акредитації закладу;
  • розглядає інші питання, віднесені законом та/або установчими документами закладу до її повноважень.

Рішення педагогічної ради закладу освіти вводяться в дію рішеннями директора закладу.

6.5. У закладі дошкільної освіти можуть діяти:

  • органи самоврядування працівників закладу освіти;
  • органи батьківського самоврядування;
  • інші органи громадського самоврядування учасників освітнього процесу.

6.6. Вищим колегіальним органом громадського самоврядування закладу освіти є загальні збори (конференція) колективу закладу освіти, які скликаються не рідше одного разу на рік. Кількість учасників загальних зборів від працівників закладу освіти – 2/3, батьків та представників громадськості – 1/3. Термін їх повноважень становить один рік. Рішення загальних зборів приймаються простою більшістю голосів від загальної кількості присутніх.

Загальні збори (конференція):

  • заслуховують звіти керівника закладу освіти з питань статутної діяльності та дають оцінку його професійно-педагогічної діяльності;
  • розглядають питання освітньої, методичної, економічної і фінансово-господарської діяльності закладу дошкільної освіти.
  • обирають раду закладу освіти, її членів і голову, встановлюють терміни її повноважень;
  • затверджують основні напрями вдосконалення роботи і розвитку закладу освіти.

6.7. У період між загальними зборами може діяти рада закладу дошкільної освіти. Кількість засідань ради визначається за потребою. Засідання ради закладу освіти є правомірним, якщо в ньому бере участь не менше двох третин її членів (працівники закладу освіти, батьки). Рада закладу освіти організовує виконання рішень загальних зборів, розглядає питання поліпшення умов для здобуття дошкільної освіти, зміцнення матеріально-технічної бази, поповнення й використання бюджету закладу, вносить пропозиції щодо морального і матеріального заохочення учасників освітнього процесу, погоджує зміст і форми роботи з педагогічної освіти батьків або осіб, які їх замінюють.

6.8. У закладі дошкільної освіти може створюватись наглядова (піклувальна) рада – орган самоврядування, який формується з представників органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, закладів освіти, окремих громадян, з метою залучення громадськості до вирішення проблем освіти, забезпечення сприятливих умов ефективної роботи закладу освіти.

Піклувальна рада ( у складі 7-15 осіб) створюється за рішенням загальних зборів або ради дошкільного закладу. Члени піклувальної ради обираються на загальних зборах дошкільного закладу і працюють на громадських засадах. Очолює піклувальну раду голова, який обирається шляхом голосування на її засіданні з числа членів піклувальної ради. Кількість засідань визначається їх доцільністю, але, як правило, не менше ніж чотири рази на рік.

Основними завданнями піклувальної ради є:


– співпраця з органами виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями, навчальними закладами, окремими громадянами, спрямована на поліпшення умов утримання дітей у закладі дошкільної освіти;
– сприяння зміцненню матеріально-технічної, культурно-спортивної, корекційно-відновлювальної, лікувально-оздоровчої бази закладу дошкільної освіти;

– сприяння залученню додаткових джерел фінансування закладу;
– сприяння організації та проведенню заходів, спрямованих на охорону життя та здоров’я учасників освітнього процесу;

– організація дозвілля та оздоровлення дітей та працівників закладу;
– стимулювання творчої праці педагогічних працівників;
– всебічне зміцнення зв’язків між родинами дітей та закладом дошкільної освіти;
– сприяння соціально-правовому захисту учасників освітнього процесу.

VІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

7.1. Заклад освіти забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку із дотриманням натурального набору продуктів, визначених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я спільно з спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки за погодженням з спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у галузі фінансів.

7.2. У закладі освіти встановлено 3-ри разове харчування. А у літньо-оздоровчий період 4-х разове.

7.3. Організація та відповідальність за харчування дітей у закладі дошкільної освіти покладаються на Березанську селищну раду та директора закладу освіти.

7.4. Пільгові умови оплати харчування дітей у закладі дошкільної освіти для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій, які потребують соціальної підтримки, надаються за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок коштів місцевого бюджету.

7.5. Контроль за організацією та якістю харчування, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотриманням термінів реалізації продуктів покладається на медичних працівників та директора закладу дошкільної освіти.

7.6. Порядок встановлення плати за харчування дитини у закладі освіти визначається Кабінетом Міністрів України.

VIІІ. МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДІТЕЙ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

8.1. Медичне обслуговування дітей закладу освіти здійснюється на безоплатній основі медичними працівниками, які входять до штату закладу.
До основних обов’язків медичних працівників закладу освіти належать:

  • моніторинг стану здоров’я, фізичного та нервово-психічного розвитку дітей, надання їм невідкладної медичної допомоги;
  • організація і проведення медичних оглядів, у тому числі поглиблених, профілактичних та лікувально-оздоровчих заходів, оцінка їх ефективності;
  • здійснення контролю за організацією та якістю харчування, дотриманням раціонального режиму освітньої діяльності, навчального навантаження;
  • медичний контроль за виконанням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму;
  • проведення санітарно-просвітницької роботи серед дітей, батьків або осіб, які їх замінюють, та працівників закладу.

8.2. Заклад освіти надає приміщення і забезпечує належні умови для роботи медичного персоналу та проведення лікувально-профілактичних заходів.

8.3. Органи охорони здоров’я, заклади охорони здоров’я разом з органами управління освітою здійснюють контроль за дотриманням санітарного законодавства у закладах дошкільної освіти, щорічно забезпечують безплатний медичний огляд дітей, моніторинг і корекцію стану їх здоров’я, несуть відповідальність за додержання санітарно-гігієнічних норм, проведення лікувально-профілактичних заходів у закладах дошкільної освіти незалежно від підпорядкування, типу і форм власності.

IX. МАЙНО ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

9.1. Майно закладу дошкільної освіти (будівля, споруди, земельна ділянка, обладнання та інше) є комунальною власністю і належить йому на праві оперативного управління. Майно, призначене для здобуття дітьми дошкільної освіти використовується виключно із зазначеною метою.

9.2. Вимоги до матеріально-технічної бази закладу дошкільної освіти визначаються відповідними будівельними та санітарно-гігієнічними нормами і правилами, а також Примірним переліком ігрового та навчально-дидактичного обладнання для закладів дошкільної освіти.

9.3. Збитки, завдані закладу освіти у результаті порушення майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються закладу за рішенням суду.

9.4. Засновник здійснює контроль за ефективністю використання та збереження закріпленого за закладом дошкільної освіти комунального майна, правомочністю дій стосовно комунальної власності та веденням фінансово-господарської діяльності відповідно до чинного законодавства.

X. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ
ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

10.1. Фінансово-господарська діяльність закладу дошкільної освіти здійснюється відповідно до Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», законів про бюджет, власність, місцеве самоврядування та інших нормативно-правових актів.

10.2. Утримання та розвиток матеріально-технічної бази закладу дошкільної освіти фінансуються за рахунок коштів засновника.

10.3. Джерелами фінансування закладу дошкільної освіти можуть бути кошти:

  • місцевого бюджету, що надходять у розмірі, передбаченому нормативами фінансування;
  • батьків або осіб, які їх замінюють;
  • добровільні пожертвування та цільові внески фізичних і юридичних осіб;
  • інші надходження, не заборонені законодавством України.

Заклад дошкільної освіти «Дзвіночок» за погодженням із засновником має право:

- придбати, орендувати необхідне йому обладнання та інше майно;

- отримувати допомогу від підприємств, установ, організацій або фізичних осіб.

 

10.4. Статистична звітність за формою 85-К про діяльність дошкільного закладу освіти здійснюється відповідно до законодавства.

10.5. Порядок діловодства в закладі освіти визначений директором закладувідповідно до чинного законодавства.

XI. КОНТРОЛЬ ЗА ДІЯЛЬНІСТЮ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

11.1 Державний нагляд (контроль) за діяльністю закладу здійснюється  центральним органом виконавчої влади із забезпечення якості освіти та її територіальними органами відповідно до Закону України «Про освіту».Інституційний аудит включає планову перевірку дотримання ліцензійних умов.Інституційний аудит може бути проведений за ініціативою засновника, керівника. Колегіального органу управління або піклувальної ради закладу освіти у випадках передбачених чинним законодавством.

11.2.Контроль за дотриманням дошкільним закладом державних вимог щодо змісту, рівня й обсягу дошкільної освіти здійснюється відділом освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради.

11.3.Зміст, форми, періодичність контролю, не пов’язаного з освітнім процесом, встановлюється Березанською селищною радою.

 

XІІ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

12.1.Працівники закладу освіти, що винні у порушенні законодавства про дошкільну освіту, несуть відповідальність у порядку, встановленому законами України.

12.2. Невиконання закладом освіти ліцензійних умов може бути підставою для позбавлення його ліцензії на провадження освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти.

 

ХІІІ. ЛІКВІДАЦІЯ, РЕОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПЕРЕПРОФІЛЮВАННЯ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

13.1. Рішення   про   ліквідацію, реорганізацію чи перепрофілювання закладу освіти приймається засновником закладу відповідно до діючого законодавства України.

13.2. Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною наказом засновника, а   у   випадках   ліквідації   за   рішенням   господарського   суду – ліквідаційною комісією, призначеною цим  органом.

13.3. 3 моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження  з управління справами закладу освіти. Ліквідаційна комісія складає баланс і подає його засновнику.

13.4.У разі реорганізації права та зобов’язання закладу освіти переходять до правонаступників визначених відділом освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради.

13.5. При ліквідації  і реорганізації закладу освіти звільненим працівникам гарантується додержання їх прав та інтересів згідно з трудовим законодавством України.

13.6.У разі ліквідації закладу освіти вивільнені приміщення використовуються виключно для роботи з дітьми. Майно, яке є комунальною власністю (земельні ділянки, будівлі, споруди, обладнання, тощо), придбання чи відокремлення якого призначене для здобуття дітьми дошкільної освіти, використовується виключно для роботи з дітьми.

13.7.Заклад освіти вважається ліквідованим  або реорганізованим з моменту внесення про це запису до Єдиного державного реєстру.

 

XIV.ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ

14.1. Зміни та доповнення до цього Статуту вносяться на підставі рішення Засновника.

14.2. Зміни та доповнення до цього Статуту підлягають державній реєстрації в порядку, встановленому чинним законодавством України.

 

Структура та органи управління закладу

Орган управління:Березанський відділ ОКМС Березанської селищної ради. Відповідно до ст. 24 Закону України «Про освіту» управління закладом освіти здійснюють: засновник (засновники), керівник закладу освіти, колегіальний орган управління закладу освіти, колегіальний орган громадського самоврядування, інші органи, передбачені спеціальними законами та/або установчими документами закладу освіти.

 

 

Кадровий склад: Василівського закладу дошкільної освіти (дитячий садок) Дзвіночок Березанської селищної радизгідно з ліцензійними умовами

 

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про дошкільну освіту» педагогічний працівник закладу дошкільної освіти – особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов’язки.

 

Освітній процес забезпечують 3 педагоги:

  • 1 директор;
  • 2 вихователя:

За кваліфікаційним рівнем:

  • 14  тарифний розряд – 1
  • 11 тарифний розряд    1
  • 10 тарифний розряд   1

За рівнем освіти:

  • перший (бакалаврський) рівень – 2
  • вища освіта – 1

 Віковакатегоріяпедагогів:

     -   до 60 років - 0

     -  до 50 років - 3

     -  до 40 років – 0

 

Стаж педагогічної діяльності:

 

  • 3-10 років – 3
  • 10-20 років – 0
  • понад 20 років - 0

Освітні програми, що реалізуються в закладі освіти та перелік освітніх компонентів, що передбачені відповідною освітньою програмою у Василівському ЗДО «Дзвіночок»

на 2022/2023н.р.

  1. Освітня програма для дітей від 2 до 7 років «Дитина» (наук. кер. проекту – Огнев’юк В.О., авт. колектив – Бєлєнька Г.В., Богініч О.Л., Богданець-Білоскаленко Н.І. та ін.);
  2. «Віконечко» Програма розвитку дітей дошкільного віку із затримкою психічного розвитку від 3 до 7 років.

Парціальна програми:

  1.  Національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку «Україна – моя Батьківщина» (за наук. ред.Рейпольської О.Д., авт.: Каплуновська О.М., Кичата І.І., Палець Ю.М.);
  2. Програма з фізичного виховання дітей  раннього та дошкільного віку «Казкова фізкультура» ( авт. Єфіменко М.М.).    
  3. «Про себе треба знати, про себе треба дбати», програма для дітей з основ здоров'я та безпеки життєдіяльності дітей віком від 3 до 6 років (авт. Лохвицька Л. В.)

 

Освітні компоненти, визначені освітніми програми

 

/Files/images/shtatniy_rozpis/struktura_komponenti.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освітня програма

 Василівського закладу дошкільної освіти

 (дитячий садок) «Дзвіночок»

Березанської селищної ради

Миколаївської області

на 2022-2023 навчальний рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

Вступ

 

Розділ І.  Загальний обсяг навантаження та очікувані результати навчання  (набуті компетентності)

 

Розділ ІІ.  Перелік, зміст, тривалість і взаємозв’язок освітніх ліній, логічна послідовність їх реалізації

 

Розділ ІІІ.  Форми організації освітнього процесу

 

Розділ ІV Cистема внутрішнього забезпечення якості освіти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

         Відповідно до статті 4 Закону України «Про дошкільну освіту» Василівський ЗДО «Дзвіночок» у 2022-2023 навчальному році спрямовує діяльність на забезпечення всебічного розвитку дитини дошкільного віку відповідно до її задатків, нахилів, здібностей, індивідуальних, психічних та фізичних особливостей, культурних потреб; формування у дитини дошкільного віку моральних норм, набуття нею життєвого соціального досвіду.

         Освітня програма ЗДО на 2022-2023навчальний рік розроблена на виконання Законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту» та згідно з Базовим компонентом дошкільної освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

         Освітня програма окреслює підходи до планування й організації закладом освіти єдиного комплексу освітніх компонентів для досягнення вихованцями обов’язкових результатів навчання (набуття компетентностей), визначених Базовим компонентом дошкільної освіти.

        

Освітня програма визначає: 

  • загальний обсяг навантаження та очікувані результати навчання (набуті компетентності);
  • перелік, зміст, тривалість і взаємозв’язок освітніх ліній, логічну послідовність їх реалізації;
  • форми організації освітнього процесу;
  • систему внутрішнього забезпечення якості освіти.

   Зміст освітньої програми передбачає:

  • формування основ соціальної адаптації та життєвої компетентності дитини;
  • виховання елементів природо-доцільного світогляду, розвиток позитивного емоційно-ціннісного ставлення до довкілля;
  • утвердження емоційно-ціннісного ставлення до практичної та духовної діяльності людини;
  • розвиток потреби в реалізації власних творчих здібностей.

Мета і завдання освітньої програми:

  • забезпечення якісної організації та здійснення освітнього процесу у ЗДО;
  • створення умов, комфортних для розвитку пізнавальних і психічних  процесів дітей, їхньої спрямованості на активність у соціумі;
  • забезпечення реалізації можливостей і здібностей кожної дитини;
  • створення в групах атмосфери гуманного та доброзичливого ставлення до всіх вихованців, що сприятиме вихованню у них товариськості, доброзичливості, допитливості, ініціативності, формуванню самостійності і творчості;
  • турбота про здоров’я, емоційне благополуччя та своєчасний всебічний розвиток  кожної дитини;
  • максимальне використання різноманітних видів дитячої діяльності, їх інтеграція задля підвищення ефективності освітнього процесу;
  • творча організація (креативність) освітнього процесу;
  • варіативність використання навчального матеріалу з метою розвитку творчості з урахуванням інтересів і здібностей кожної дитини;
  • забезпечення шанобливого ставлення до результатів дитячої творчості;
  • єдність підходів до виховання дітей в умовах закладу дошкільної освіти та сім’ї;
  • забезпечення наступності між закладом дошкільної освіти та початковою школою, що виключає розумові та фізичні перевантаження у змісті освіти дітей дошкільного віку;
  • організація психолого-педагогічної підтримки дітей у відповідності з їх віковими та індивідуальними особливостями і здібностями, розвиток здібностей і творчого потенціалу кожної дитини як суб’єкта відносин з самим собою, іншими дітьми, дорослими та світом;
  • забезпечення психолого-педагогічної підтримки сім’ї та підвищення компетентності батьків у питаннях розвитку освіти, охорони і зміцнення здоров’я дітей;
  • підвищення професійної майстерності педагогів дошкільної освіти.

Організаціяосвітньогопроцесу в ЗДО у 2022-2023навчальному році буде здійснюватися за національно-патріотичнимнапрямком та буде спрямована на реалізаціютакихзавдань:

  • створення умов для фізичного, духовного, психічного, та соціального благополуччя дітей;
  • вдосконалення якості освітнього процесу шляхом системного аналізу та вирішення завдань формування соціально-моральних цінностей особистості;
  • сприяння підвищенню професійної майстерності педагогів шляхом самоосвіти та участі у різних формах методичної роботи;
  • впровадження сучасних методів та інноваційних технологій у взаємодії з родинами вихованців, з метою забезпечення запитів батьків, надання допомоги у вихованні і розвитку дітей.

Педагоги ЗДО забезпечують засвоєння здобувачами освіти обов’язкового мінімуму змісту дошкільної освіти на рівні вимог Базового компонента дошкільної освіти – Державного стандарту дошкільної освіти України.

Обов’язковий мінімум передбачає:

    • компетентнісний підхід до розвитку особистості, збалансованість набутих знань, умінь, навичок, сформованих бажань, інтересів, намірів та особистісних якостей і вольової поведінки дитини;
    • надання пріоритету соціально-моральному розвитку особистості, формування у дітей узгоджувати особисті інтереси з колективними;
    • формування у дітей цілісної, реалістичної картини світу, основ світогляду;
    • забезпечення індивідуального особистісного розвитку.

         Забезпечення наступності і перспективності в освітньому процесі між дошкільною і початковою освітою полягає у послідовності чинних програм розвитку, навчання і виховання дітей дошкільного віку та освітньої програми НУШ.

         Формування позитивної мотивації здобувачів освіти до освітньої діяльності здійснюється через розвиток життєвих компетентностей, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві.

Розділ І.

Загальний обсяг навантаження та очікувані результати навчання (набуття компетентностей)

         Освітній процес у ЗДО «Дзвіночок»» будується на відповідному програмно-методичному забезпеченні та представляє єдиний комплекс освітніх компонентів для досягнення вихованцями результатів навчання (набуття компетентностей), визначених Базовим компонентом дошкільної освіти, чинними освітніми комплексними та парціальними  програмами, рекомендованими Міністерством освіти і науки України.

Згідно з рішенням педагогічної ради ЗДО освітній процес у закладі здійснюється за наступними  програмами:

- Освітня програма для дітей від 2 до 7 років «Дитина» (наук. кер. проекту – Огнев’юк В.О., авт. колектив – Бєлєнька Г.В., Богініч О.Л., Богданець-Білоскаленко Н.І. та ін.);  

- «Віконечко» програма розвитку дітей дошкільного віку із затримкою психічного розвитку від 3 до 7 років (Т.В.Сак, Л.І.Прохоренко, Г.Б.Соколова);

- Парціальна програма національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку «Україна – моя Батьківщина» (за наук. ред.Рейпольської О.Д., авт.: Каплуновська О.М., Кичата І.І., Палець Ю.М.);

- Програма з фізичного виховання дітей  раннього та дошкільного віку «Казкова фізкультура» ( авт. Єфіменко М.М.).    

- «Про себе треба знати, про себе треба дбати», програма для дітей з основ здоров'я та безпеки життєдіяльності дітей віком від 3 до 6 років(авт. Лохвицька Л. В.)

         З метою реалізації Базового компонента дошкільної освіти, вищезазначених освітніх програм та відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.04.2015 року № 446 «Про затвердження гранично допустимого навчального навантаження на дитину у дошкільних навчальних закладах різних типів та форми власності» у 2022-2023навчальному році в закладі дошкільної освіти загальний обсяг тижневого навантаження за віковими групами становитиме:

 

Орієнтовні види діяльності за освітніми лініями

Орієнтовнакількість занять на тиждень за віковими группамирізновікова

(від 3 до 6(7) років)

Ознайомленняізсоціумом

2

Ознайомлення з природнимдовкіллям

2

Художньо-продуктивна діяльність (музична, образотворча, театральна тощо)

3

Логіко-математичнийрозвиток

2

Розвиток мовлення і культура мовленнєвого спілкування

3

Здоров’ятафізичнийрозвиток

3

Загальна кількість занять на тиждень

15

Максимальна кількість занять на тиждень

15

Максимально допустиме навчальне навантаження на тиждень на дитину
(в астрономічних годинах)

8,3

         Години, передбачені для фізкультурних занять, не враховуються під час визначення гранично допустимого навчального навантаження на дітей.

         Навчальне навантаження: тривалість проведення занять – спеціально організованих форм освітнього процесу, що відповідають віковим можливостям вихованців згідно із санітарним законодавством.

         Тривалість одного заняття:- від 3 до 4 років – не більше 15 хвилин;

- від 4 до 5 років – 20 хвилин;- від 5 до 6 років – 25 хвилин.

         Максимально допустима кількість занять у першій половині дня не перевищує двох занять, та у другій половині - одне. У середині та наприкінці занять, що потребують високого інтелектуального напруження чи статичної пози дітей, проводяться фізкультурні хвилинки.

         Тривалість перерв між заняттями становить не менше 10 хвилин.

         Заняття, які потребують підвищеної пізнавальної активності, проводяться переважно в першу половину. Такі заняття поєднуються та чергуються із заняттями з музичного виховання та фізкультури.

         Реалізації освітньої програми сприяє проведення інтегрованих занять. Тривалість інтегрованого заняття може дещо збільшуватись за рахунок постійної зміни різних видів дитячої діяльності (на 5-15 хвилин).

Щоденно проводиться одне інтегроване для закріплення набутих дітьми знань і вмінь у різних видах їх діяльності протягом дня. При цьому забезпечено нормативні вимоги до тривалості статичного навантаження у положенні сидячи на одному занятті, а саме: різновікової від 3 до 4 років – 15 хвилин, від 4 до 5 років – 20 хвилин, різновікової від 5 до 6(7) років – 25 хвилин.

         Заняття з фізичної культури інтеграції не підлягають.

         Виконання домашніх завдань від дітей педагогами закладу дошкільної освіти не вимагається.

         Організоване навчання у формі фізкультурних занять проводиться із різновікової групи.  Визначаючи обсяг рухової активності дітей, враховується стан їхнього здоров’я та психофізіологічні особливості. Тривалість занять для дітей у віці від 3 до 6(7) років – 20-25 хвилин.

         Фізкультурні заняття для дітей дошкільного віку проводять не менше трьох разів на тиждень. Форма та місце проведення занять визначаються педагогом залежно від поставленої мети, сезону, погодних умов та інших факторів.

         Зміст освітнього процесу в закладі у 2022-2023навчальному році спрямований на формування та розвиток компетентностей вихованців відповідно до освітніх ліній Базового компонента:

Освітні напрями

Змістосвітньогопроцесу

Особистістьдитини

Передбачає:

- формування позитивного образу «Я», створення бази особистісної культури дитини, її активної життєдіяльності;

- виховання в дитини позитивного ставлення до своєї зовнішності, формування основних фізичних якостей, рухових умінь, культурно-гігієнічних, оздоровчих навичок та навичок безпечної життєдіяльності.

На кінець дошкільного періоду життя в дитини мають бути сформовані базові якості особистості: довільність, самостійність і відповідальність, креативність, ініціативність, свобода поведінки і безпечність, самосвідомість, самоставлення, самооцінка.

Дитина в соціумі

Передбачає:

формування у дітей навичок соціально визнаної поведінки, вміння орієнтуватись у світі людських взаємин, готовності співпереживати та співчувати іншим. Завдяки спілкуванню з дорослими, як носіями суспільно-історичного досвіду людства, в дитини з’являються інтерес та вміння розуміти інших, долучатися до спільної діяльності з однолітками та дорослими, об’єднувати з ними свої зусилля для досягнення спільного результату, оцінювати власні можливості, поважати бажання та інтереси інших людей. Взаємодія з іншими людьми є своєрідним видом входження дитини в людський соціум, що вимагає уміння узгоджувати свої інтереси, бажання, дії з іншими членами суспільства

Дитина в природномудовкіллі

 

 

 

 

 

 

Містить доступні дитині дошкільного віку уявлення про природу планети Земля та Всесвіт, розвиток емоційно-ціннісного та відповідального екологічного ставлення до природного довкілля. Природнича освіченість передбачає наявність уявлень дитини про живі організми і природне середовище, багатоманітність явищ природи, причинно-наслідкові зв’язки у природному довкіллі та взаємозв’язок природних умов, рослинного і тваринного світу, позитивний і негативний вплив людської діяльності на стан природи. Ціннісне ставлення дитини до природи виявляється у її природо доцільній поведінці: виважене ставлення до рослин і тварин; готовність включатись у практичну діяльність, що пов’язана з природою; дотримування правил природокористування.

 Мовленнядитини

 Передбачає:

 засвоєння дитиною культури мовлення та спілкування, елементарних правил користування мовою у різних життєвих ситуаціях. Оволодіння мовою як засобом пізнання і способом специфічно людського спілкування є найвагомішим досягненням дошкільного дитинства. Мова виступає «каналом зв’язку» для одержання інформації з немовних сфер буття, засобом пізнання світу від конкретно-чуттєвого до понятійно-абстрактного. Мовленнєве виховання забезпечує духовно-емоційний розвиток дитини через органічний зв’язок із національним вихованням. Мовленнєва діяльність дітей дошкільного віку складається із різних видів говоріння та слухання, під час якої формуються мовленнєві вміння і навички. Вивчення української мови в дошкільних навчальних закладах національних спільнот передбачає залучення дітей інших національностей, які є громадянами України, до оволодіння українською мовою як державною на рівні вільного спілкування з іншими дітьми і дорослими, виховання інтересу та позитивного ставлення до української мови.

Дитина усвітімистцтва

Передбачає:

формування почуття краси в її різних проявах, ціннісного ставлення до змісту предметного світу та світу мистецтва, розвиток творчих здібностей, формування елементарних трудових, технологічних та художньо-продуктивних навичок, самостійності, культури та безпеки праці. Результатом оволодіння дитиною різними видами предметної та художньої діяльності є сформоване емоційно-ціннісне ставлення до процесу та продуктів творчої діяльності, позитивна мотивація досягнень; здатність орієнтуватися в розмаїтті властивостей предметів, розуміти різні способи створення художніх образів, виявляти інтерес до об’єктів, явищ та форм художньо-продуктивної діяльності, а також оволодіння навичками практичної діяльності, культури споживання.

Градитини

Передбачає:

 розвиток у дітей творчих здібностей, самостійності, ініціативності, організованості в ігровій діяльності та формування у них стійкого інтересу до пізнання довкілля і реалізації себе в ньому. Гра забезпечує задоволення ігрових уподобань кожної дитини, сприяє виникненню дружніх, партнерських стосунків та ігрових об’єднань за інтересами, спонукає до обміну думками, оцінювання себе й інших, заохочує до імпровізації, висловлювання власних оцінно-етичних суджень.

Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі

Передбачає:

 сформованість доступних для дитини дошкільного віку уявлень, еталонів, що відображають ознаки, властивості та відношення предметів і об’єктів довколишнього світу. Показником сформованості цих уявлень є здатність дитини застосовувати отримані знання у практичній діяльності (ігрова, трудова, сенсорно-пізнавальна, математична тощо), оволодіння способами пізнання дійсності, розвиток у неї наочно-дієвого, наочно-образного, словесно-логічного мислення. Сенсорно-пізнавальна освітня лінія спрямована на інтеграцію змісту дошкільної освіти, формування у дітей пошуково-дослідницьких умінь, елементарних математичних уявлень, цілісної картини світу, компетентної поведінки в різних життєвих ситуаціях.

         Реалізуючи вищезазначений зміст освітнього процесу, вихователі забезпечують досягнення очікуваних результатів навчання, визначених у освітній програмі для дітей від 2 до 7 років «Дитина» (наук. кер. проекту – Огнев’юк В.О., авт. колектив – Бєлєнька Г.В., Богініч О.Л., Богданець-Білоскаленко Н.І. та ін.).

         Крім того, набуття компетентностей вихованців закладу відповідно до віку відбувається в ході реалізації освітніх програм Парціальна програма національно-патріотичного виховання дітей дошкільного віку «Україна – моя Батьківщина»  (за наук. ред. Рейпольської О.Д., авт.: Каплуновська О.М., Кичата І.І., Палець Ю.М.)

 

Розділ ІІ.Перелік, зміст, тривалість і взаємозв’язок освітніх ліній, логічна послідовність їх реалізації

         Відповідно до Базового компоненту дошкільної освіти у ЗДО «Дзвіночок» визначено зміст і структуру освітнього процесу за інваріантною складовою.

         Інваріантна складова змісту дошкільної освіти сформована на державному рівні і є обов’язковою. Інваріантну частину змісту освіти систематизовано відповідно до Базового компонента дошкільної освіти за освітніми лініями: «Особистість дитини», «Дитина в соціумі», «Дитина в природному довкіллі», «Дитина у світі культури», «Гра дитини», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини». У закладі забезпечується неперервність змісту освітніх напрямів, а також наступність дошкільної та початкової ланок. Виключення з інваріантної частини будь-якої з освітніх напрямів порушує цілісність розвитку дитини на рівні дошкільної освіти і наступність її в початковій школі.

         Організація життєдіяльності дітей з урахуванням освітніх напрямів, що включені до інваріантної дає змогу забезпечити належний рівень соціально-особистісного розвитку дітей дошкільного віку в структурі неперервної освіти.

         Дотримання змісту, взаємозв’язку та логічної послідовності реалізації освітніх напрямів Базового компоненту забезпечується та відображається у плануванні педагогів закладу.

 

 

Розділ ІІІ.Форми організації освітнього процесу

Відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» освітня програма ЗДО  визначає мету, завдання освітнього процесу на навчальний рік, а також форми його організації.

З метою досягнення очікуваних результатів навчання (набуття компетентностей) у 2022-2023навчальному році педагогами закладу будуть реалізовуватися різні форми освітнього процесу.

За формами організації проводяться такі типи занять:

·        фронтальні, колективні (з усіма дітьми групи);

·        групові (до 10 дошкільнят);

·        індивідуально-групові ( до 6 дошкільнят);

·        індивідуальні ( до 4 дошкільнят).

Зметоюзабезпеченнянаступностізпочатковоюланкоюосвітипоширенимтипомзанятьупоточномунавчальномуроцібудутьінтегрованізаняттяурамкахблочно-тематичноїорганізаціїосвітньогопроцесу. Видиінтегрованихзанять:

-         соціально-природознавчої тематики;

-         з пріоритетом інтелектуально-мовленнєвих завдань;

-         з пріоритетом логіко-математичних завдань;

-         заняття художнього циклу.

         Інтеграція сприяє значному скороченню організованих форм навчальної діяльності (занять) та істотно знижує навчальне навантаження на дітей.

         Безперервна безпосередньо освітня діяльність у групі планується як у I так і в II половині дня відповідно до розкладу занять на тиждень. У другій половині дня плануються заняття з художньо-продуктивної діяльності. Весь освітній процес організовується диференційовано з урахуванням віку і індивідуальних особливостей дітей.

         У  закладі дошкільної освіти планування та організація життєдіяльності, у тому числі освітній процес, здійснюється за режимними моментами з урахуванням ліній розвитку, які базуються на інтегрованому підході, що забезпечує змістовну цілісність, системність, послідовність, ускладнення та повторення програмного матеріалу.

         Тип заняття обирає та уточнює вихователь самостійно, враховуючи конкретні умови роботи, забезпечуючи водночас досягнення конкретних очікуваних результатів, зазначених в освітніх програмах.

         Рівномірно розподіляються види активності за основними видами діяльності протягом дня в залежності від бажань та інтересу дітей. Крім спеціально організованої освітньої діяльності передбачається самостійна діяльність дітей:

  • ігри (дидактичні, сюжетно-рольові, рухливі, театралізовані, ігри з піском та водою та ін.);
  • спостереження;
  • пошуково-дослідницька діяльність;
  • самостійна художня діяльність тощо.

         За окремим планом вихователі здійснюють індивідуальну роботу з дітьми.

Фізичне виховання дітей передбачає проведення:

·        ранкової гімнастики;

·        гімнастики пробудження;

·        занять фізичною культурою;

·        рухливих ігор та ігор спортивного характеру;

·        загартування;

·        фізкультурних хвилинок під час занять;

·        фізкультурних пауз між заняттями;

·        фізкультурних комплексів під час денної прогулянки (пішохідний перехід)

Організоване навчання у формі фізкультурних занять проводиться із різновікової групи.

За окремим планом у закладі організовується літнє оздоровлення дітей, під час якого освітній процес організовується в наступних формах:

·        ранкова гімнастика та гімнастика пробудження;

·        дозований біг,  ходьба по траві, піску, по «доріжці  здоров’я», обливання ніг прохолодною водою;

·        рухливі та спортивні ігри;

·        процедури прийняття сонячних та повітряних ванн;

·        екскурсії, цільові прогулянки;

·        продуктивні види діяльності;

·        ігри з водою, піском;

·        конструкторські та творчі ігри;

·        пошуково-дослідницька діяльність;

·        організація трудової діяльності;

·        літературні розваги, конкурси малюнків;

·        змагання, різноманітні конкурси, естафети.

         За  необхідності  педагоги закладу  впроваджують дистанційну форму спілкування з батьками, обговорення і представлення практичних матеріалів на онлайн-платформахрозміщення відео заняття в групах мобільних додатків ViberFacebook.

 

               Розділ ІV.Cистема внутрішнього забезпечення якості освіти

         Відповідно частини 3 ст. Закону України «Про освіту» у ЗДО сформовано систему внутрішнього забезпечення якості освіти, яку схвалено педагогічною радою закладу.

         У рамках зазначеної системи у 2022-2023 навчальному році будуть здійснені заходи щодо визначення стану забезпечення якості освітнього процесу.

         Результати освітньої діяльності педагогів закладу з формування у дітей компетентностей будуть визначатись шляхом проведення моніторингових досліджень:

Назвагрупи

Формадослідження

Інструментарій

«Сонечко»

(діти віком від 5 до 6(7) років)

Педагогічнадіагностика, моніторинг

- контрольні та підсумковізаняття;

- міні-заняття з окремимидітьми;

- спостереження  за дітьми (безпосередні, опосередковані);

- бесіда з дітьми  (як допоміжний метод);

- вивченняпродуктівпрацідошкільнят (малювання, ліплення, аплікації, конструювання, художньоїпраці, мовленнєвоїтворчостітощо);

- контрольнізрізирівнівзнань та уміньдітей  з різнихрозділівпрограми  (нульовізрізи - у вересні, контрольнізрізи - у грудні-січні, підсумковізрізи - у квітні-травні);

         Моніторинг досягнень дітей у всіх вікових групах  здійснюється за методичним посібником  "Моніторинг досягнень дітей дошкільного віку згідно з Базовим компонентом дошкільної освіти" ( за загальною редакцією

Т. В. Киричук, О. М. Кулик, Н. М. Шаповал)

         Освітня програма ЗДО, забезпечує досягнення дітьми результатів навчання (набуття компетентностей), визначених Базовим компонентом дошкільної освіти.

         Програма виховання і навчання дітей від 2 до 7 років «Дитина»

Освітня програма «Дитина» побудована за напрямами Базового компонента дошкільної освіти. У Програмі зміст освітньої роботи з дітьми структурований за принципом інваріативності та варіативності.

В інваріативній частині представлено розділи:

     1. Особистість дитини

     2. Мовлення дитини

     3. Дитина в соціумі

     4. Гра дитини

     5. Дитина в природному довкіллі

     6. Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі

     7. Дитина у світі мистецтва

         В розділі «Особистістьдитини» вміщено відомості про вікові особливості психічного розвитку дітей дошкільного віку, а також про зміст роботи із збереження і зміцнення здоров’я та забезпечення повноцінного фізичного розвитку.

         Змістова наповненість розділу «Мовлення дитини» побудовано з урахуванням особливостей природи мовленнєвої діяльності дітей, що обслуговує всі інші види дитячої діяльності та пов’язана із їхніми щоденними потребами у спілкуванні та взаємодії з оточуючими.

         Розподіл освітніх завдань «Мовлення дитини» та рубрики «Навчаємося елементів грамоти» є умовним. Кожен педагог, плануючи роботу з дітьми, має спиратися не лише на вікові, але й на індивідуальні особливості вихованців, що проявляються в темпі засвоєння дітьми знань та оволодінні мовленнєвими вміннями.

         Реалізація завдань мовленнєвого розвитку дітей здійснюється в процесі їх щоденного спілкування з вихователями, батьками та однолітками, інтегруючись у різні види діяльності.

         Розділ «Дитина в соціумі» розкриває зміст роботи з ознайомлення дітей із суспільним довкіллям та трудового виховання.

         Розділ структуровано за напрямами: «Предметний світ» та «Соціальний світ». Відповідно до принципу концентричності знання дітей від молодшої до старшої групи поступово розширюються й ускладнюються.

         У своєму пізнанні дитина рухається від розуміння назв та призначення оточуючих предметів та явищ до розуміння причинно-наслідкових зв’язків у природному та соціальному світі. Результатом взаємодії дитини з предметним та соціальним світом має стати набуття життєвого досвіду, сформоване відповідальне ставлення до життя, що є основою активної громадянської позиції.

         У розділі «Гра дитини» подано освітні завдання, де автори стоять на позиції, що гра дитини має бути якомога більш вільною від регламентації з боку дорослих та слугувати засобом самовираження й розвитку дитини. В даному розділі представлено сучасну тематику всіх видів ігор, яка відображає набутті дітьми знання з розділів: «Дитина у природному довкіллі», «Дитина в соціумі», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини».

         Таким чином реалізовано об’єднуючу місію гри, яка виступає центром інтеграції різних видів діяльності дитини.

         У розділі «Дитина у природному довкіллі» висвітлено зміст роботи з формування у дітей знань про об’єкти та явища природи планети Земля, зв’язки і залежності між ними та роль праці у природі, а також наведено завдання про надання дітям початкових уявлень про Космос. У сукупності пропонована інформація має стати основою формування пізнавально-емоційного ставлення та екологічно-доцільної поведінки дітей в природі.

         У розділі «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі» відображено зміст роботи з дітьми молодшого та дошкільного віку, що спрямована на збагачення їхнього досвіду різноманітними сенсорними враженнями, формування у дітей вмінь орієнтуватися у сенсорних еталонах, їх видах, ознаках, властивостях. Збагачення сенсорного досвіду є базою інтелектуального розвитку дитини, підґрунтям для формування логіко-математичних уявлень, розвитку конструктивних навичок, розширення уявлень про властивості та ознаки предметів.

         У розділі «Дитина у світі мистецтва» комплексно представлено зміст образотворчої, музичної, театралізованої та літературної діяльності дітей дошкільного віку. Такий підхід передбачає взаємопов’язаність тем.

         У розділі «Діти з особливими освітніми потребами» вказано мету і завдання ЗДО, принципи організації роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в групі з інклюзивною формою навчання, визначено етапи співпраці між вихователями і батьками.

         Період дошкільного дитинства є надзвичайно важливим для розвитку особистості. Тож, керуючись цим твердженням та за допомогою Програми «Дитина», батьки і педагоги мають створити належні умови для зростання здорової, щасливої, самодостатньої, творчої особистості. 

 

 https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/none/path/sdfba153dcd17c17a/image/i4e8c245df8a69687/version/1514204286/image.jpg

Територія обслуговування, закріплена за ВасилівськимЗДО «Дзвіночок» Березанської селищної ради

З метою приведення у відповідність обліку дітей дошкільного віку відповідно до Закону України "Про дошкільну освіту", постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів" від 13.09. 2017 року № 684.

Закріплена територія обслуговування за Василівським ЗДО  «Дзвіночок» Березанської селищної ради є Василівський старостинський округ, а саме с.Василівка, с.Михайлівка та с.Новоселівка.

Ліцензований обсяг та фактична кількість осіб,

які навчаються у закладі освіти

Василівський ЗДО «Дзвіночок» Березанської селищної ради має ліцензований обсяг кількості осіб, які можуть відвідувати заклад – 35.

У закладі фактично станом на 01.09.2023 року – 13 вихованців в одній різновіковій групі.

Мова освітнього процесу – українська.

 

Мова освітнього процесу – українська.

Стаття 6. Державна мова України

1. Державною мовою України є українська мова.

2. Українська мова як державна мова обов’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються цим Законом. Держава сприяє використанню державної мови в засобах масової інформації, науці, культурі, інших сферах суспільного життя.

3. Обов’язковість застосування державної мови чи сприяння її використанню у тій чи інший сфері суспільного життя не повинні тлумачитися як заперечення або применшення права на користування регіональними мовами або мовами меншин у відповідній сфері та на територіях поширення.

4. Норми української мови встановлюються у словниках української мови та українському правописі. Порядок  затвердження словників української мови і довідників з українського правопису як загальнообов’язкових довідкових посібників при використанні української мови, а також порядок офіційного видання цих довідників визначаються Кабінетом Міністрів України. Держава сприяє використанню нормативної форми української мови в засобах масової інформації, інших публічних сферах.

5. Жодне положення цього Закону не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери використання державної мови.

Закон України “Про дошкільну освіту” Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 49, ст.259) Із змінами, внесеними згідно із Законами   № 2145-VIII від 05.09.2017, ВВР, 2017, № 38-39, ст.380}

Матеріально-технічне забезпечення Василівського ЗДО «Дзвіночок» Березанської селищної ради

Заклад дошкільної освіти розташований в типовій двоповерховій будівлі, загальною площею 745 кв.м. Проектна потужність закладу  складає 35 місць (2 групи). Заклад працює за п’ятиденним робочим тижнем та 9-годинним режимом роботи.

Загальна площа території закладу 0,5 га. Територія закладу та його будівля відповідають санітарним нормам. Заклад має огорожу по всьому периметру. Має майданчик із зеленими насадженнями, на  яких встановлені пісочниці, ігрове обладнання. На території закладу встановлено спортивний майданчик. Для виконання завдань розумового, екологічного та трудового розвитку дошкільнят облаштовано дитячі городні ділянки, естетично оформлені квітники,  висаджено фруктові та декоративні дерева і кущі.

Будівля знаходиться у належному стані.Щороку проводиться поточний ремонт усіх приміщень, будівля підключена до централізованої системи та каналізування, гарячою проточною водою заклад забезпечений від електроводонагрівача, що встановлений в приміщенні харчоблоку. Опалення закладу від індивідуальних конвекторів. 

В закладі дошкільної освіти є протипожежний інвентар, пожежний щит, достатня кількість вогнегасників.

В груповому приміщенні створено необхідні умови для належної організації життєдіяльності дітей. Повністю забезпечене твердим та м’яким інвентарем, відповідає санітарно-гігієнічним нормам та сучасним вимогам щодо естетичного оформлення та облаштування. У групі є технічні засоби навчання, сучасне розвивальне та ігрове обладнання. До послуг дітей цікаві освітньо-розвиваючі посібники та іграшки, які розміщені в ігрових осередках і створюють умови для розвитку творчої та пізнавальної активності дошкільників.

Створені умови для підвищення професійного рівня та самоосвіти педагогів, забезпечені навчально-методичною літературою; періодичною пресою, технічними засобами навчання. Педагоги мають можливість знайомитися з цими виданнями в електронному вигляді.

В актовій залі є сучасні технічні засоби навчання: акустична система, телевізор. Обладнано спортивну залу, де є в недостатній кількості необхідний спортивний інвентар. Окрім того, у групі  частково створено та наповнено необхідним обладнанням та атрибутами для рухливих ігор центри рухової активності.

Для задоволення потреб художньо-естетичного напрямку освітньої діяльності є різні види театру: ляльковий, пальчиковий.

Медичне обслуговування в закладі здійснює одна сестра медична. Кабінет оснащено відповідно до нормативно-правових документів.

Харчоблок забезпечений необхідним кухонним посудом, технологічним обладнанням: електромясорубки, жарочна шафа, електроплита на чотирикомфорки, електроводонагрівач,  холодильник.

Педагоги мають можливість користуватися сучасними технічними засобами навчання: 2 ноутбука з підключенням до інтернет мережі, Wi-Fi, 1МФУ, телевізором, та акустичною системою.

Матеріально-технічне забезпечення освітньої діяльності закладу дошкільної освіти на достатньому рівні. Фінансово-господарська діяльність ЗДО здійснюється відповідно до законодавчих та інших нормативно-правових актів. Фінансування закладу дошкільної освіти здійснює Відділ освіти, культури, молоді та спорту Березанської селищної ради.

РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ СТАНОМ  НА ВЕРЕСЕНЬ 2021/22 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

ПО ВАСИЛІВСЬКОМУ ЗДО

Відповідно до наказу по дошкільної освіти (далі ЗДО), «Про затвердження освітньої програми на 2021-2022 н.р» від 31.08.2021р. № 62 р., річного плану роботи закладу на 2021-2022 н.р. в період з 02.09.- 14.09.2020 та з 10.01 – 18.01 2022 року проводився моніторинг виявлення життєвих компетенцій дітей дошкільного віку. Для проведення цілеспрямованого і повного комплексного оцінювання рівня засвоєння програмового матеріалу згідно державного стандарту, що представляє взаємозв’язок між цінностями дошкільної освіти, напрямами освіти (змістом), процесом формування досвіду дитини в різних видах діяльності, що забезпечує освітній результат — компетентність дитини старшого дошкільного віку.

Педагоги оцінювали досягнення за ключовими для дошкільної освіти компетентностями дитини (рухова і здоров’язбережувальна, особистісна, предметно-практична та технологічна, сенсорно-пізнавальна, логіко-математична та дослідницька, природничо-екологічна та навички, орієнтовані на сталий розвиток, ігрова, соціально-громадянська, мовленнєва, художньо-мовленнєва, мистецько-творча (художньо-продуктивна, музична, театралізована) та інші мають продовження в освітньому процесі початкової школи та протягом життя.

Компетентності, що сформовані у дитини в різних видах діяльності за освітніми напрямами: «Особистість дитини», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Дитина в природному довкіллі», «Гра дитини», «Дитина в соціумі», «Мовлення дитини», «Дитина у світі мистецтва» створюють базу для збагачення та поглиблення змісту освіти на наступних рівнях освіти у початковій та середній школі. Для кожної вікової групи ці критерії індивідуальні, добирають їх з усіх розділів освітньої програми, узгоджуючи з освітніми напрямами нової редакції Базового компонента дошкільної освіти (2021 р). Таблиці оцінювання скомпоновані відповідно до віку дитини (середній дошкільний вік, старший дошкільний вік). 

Отже, в цілому по ЗДО маємо наступні показники моніторингу рівня освітніх досягнень вихованців.

Таблиця 1

Початкові якісні показники засвоєння програмних вимог

Базового компоненту дошкільної освіти на початок 2021/22 навчального року

 

№ з/п

Освітні напрями

Показник на вересень 2021р

у %

1

2

3

1

Освітній напрям «Особистість дитини»

75

2

Освітній напрям «Дитина в соціумі»

73

3

Освітній напрям «Дитина в природному довкіллі»

76

4

Освітній напрям «Дитина у світі мистецтва»

74

5

Освітній напрям «Гра дитини»

91

6

Освітній напрям «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі»

79

7

Освітній напрям «Мовлення дитини»

60

Особливої уваги буде надано корекційно-відновлювальній роботі де діти мають особливості мовленнєвого розвитку, необхідно продовжувати роботу над формуванням компетентностей освітнього напряму «Мовлення дитини» (фонетичної, елементів грамоти, лексичної, граматичної, діалогічної, монологічної, мовленнєвої та комунікативної). у межах виконання річних задач закладу освіти. Протягом наступного навчального року педагогами буде проведено освітню роботу, яка буде спрямована на формування ключових компетентностей дітей.

Для покращення ефективності показників рівня досягнень дітей дошкільного віку педагоги працюватимуть протягом поточного навчального року спільно з батьками, як учасниками освітнього процесу, залучаючи їх до освітнього процесу під час різних режимних моментів.

 

 

РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ОСВІТИ СТАНОМ НА Січень 2021/2022 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

 

У період з 10.01.2022 р по 18.01.2022 р. в закладі дошкільної освіти всі педагоги були залучені до освітнього процесу, проводили моніторинг рівня досягнень та засвоєння програмних вимог.

 

Мета моніторингу:

- виявлення рівня відповідності результатів освітньої діяльності ЗДО стандартам і вимогам дошкільної освіти.

Завдання моніторингу:

- отримати об’єктивну інформацію про якість організації освітнього процесу;

- прогнозувати шляхи його поліпшення;

- безперервно спостерігати за динамікою розвитку в ЗДО, своєчасно виявляти зміни і ті фактори, які викликають ці зміни;

- підвищувати мотивацію співробітників в галузі забезпечення освітніх послуг.

Змістом Базового компонента дошкільної освіти визначено освітні напрями через організацію педагогом базових видів діяльності, які збагачують досвід дитини та реалізуються як особистісне надбання дитини ( результат розвитку).

З метою проведення цілеспрямованого обстеження рівня засвоєння програмового матеріалу дошкільниками відповідно до 7 освітніх напрямів Базового компоненту вихователями було проведено дослідження, щодо оцінки досягнень дітей дошкільного віку за картою компетентностей. Вивчення стану сформованості життєвих компетентностей педагоги здійснювали за критеріями, чітко визначеними за кожним підрозділом програми. Отримані дані аналізувались за принципом природної достатності. Такий підхід до оцінювання даних зрізів дозволяє аналізувати якість освіти дітей і якість освітнього процесу в ЗДО та своєчасно реагувати на недоліки в роботі з розвитку тих чи інших освітніх напрямів.

 

Отже, в цілому по ЗДО маємо наступні показники моніторингу рівня освітніх досягнень вихованців.

Таблиця 2

Порівняльні якісні показники засвоєння програмних вимог
Базового компоненту дошкільної освіти за 2021/22 навчальний рік

№ з/п

Освітні напрями

Показник на вересень 2021р

у %

Показник на січень 2022р

у %

Динаміка зміни +/-

1

2

3

4

5

1

Освітній напрям «Особистість дитини»

75

84

+9

2

Освітній напрям «Дитина в соціумі»

73

82

+9

3

Освітній напрям «Дитина в природному довкіллі»

76

86

+10

4

Освітній напрям «Дитина у світі мистецтва»

74

90

+16

5

Освітній напрям «Гра дитини»

91

96

+5

6

Освітній напрям «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі»

79

91

+12

7

Освітній напрям «Мовлення дитини»

60

73

+13

 

Аналіз результатів показав, що найбільш успішні показники за освітніми напрямами «Дитина в природному довкіллі» та «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Гра дитини» . Потребують вдосконалення окремі форми активності за напрямом «Мовлення дитини». Під час моніторингу виявлено, що діти проявляють інтерес до навчання, майже всі легко йдуть на контакт, комунікабельні, легко вступають у відносини з однолітками та дорослими людьми і вільно почувають себе у цьому товаристві. У дітей старшої групи сформована готовність до прийняття нової соціальної ролі - школяра. Це виражається у серйозному ставленні до школи взагалі і до навчальної діяльності. Більшість вихованців мають достатній рівень саморегуляції і самостійності, уміють слухати і виконувати вказівки дорослого, контролювати себе, оцінювати свої відповіді й відповіді однолітків.

У зв"язку в введенням воєнного стану в Україні з 24 лютого 2022 року  було призупинено освітній  процес  в закладі  дошкільної освіти підсумковий моніторинг у  травні  2022 р. не був здійснений

Річний звіт про діяльність Василівського закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Дзвіночок» Березанської селищної ради

1.Загальні положення

Відповідно до ст. 20 Закону про дошкільну освіту, Положення про дошкільний навчальний заклад, наказу МОН України від 28.05.2005 року №55  «Про запровадження звітування керівників навчальних закладів» сьогодні  я маю можливість звітувати перед Вами,шановна батьківська громадськість та колеги про свою діяльність,  як керівник дитячого садка «Казка». Як директор в своїй діяльності керувалась Статутом нашого закладу,Правилами внутрішнього трудового розпорядку, посадовими обов’язками директора,законодавством України,іншими нормативними актами,що регламентують роботу керівника закладу в період воєнного стану

Відповідно до законодавства я здійснюю загальне керівництво і контроль за діяльність закладу ,дію від імені закладу,представляю його в держаних та інших органах ,установах і організаціях.

Заклад дошкільної освіти «Дзвіночок» - комунальної форми власності, загального типу. Юридична адреса: 57412, Миколаївська область,Миколаївський район с. Василівка вул..Центральна 44-А.Заснований у 1980 році. Засновник :Березанська селищна рада

Проектна потужність 35 місць, функціонувала 1 різновікова група. Виховувалось 13. Мова навчання та виховання –українська. Заклад атестований в 2013 році.  Комплектованоодна група: «Сонечко» -13 діток.                    .                                                                                                                                                             На виконання рішення виконкому Березанської селищної ради від 20.07.22 №59,наказу ВОКМС Березанської селищної ради №129 від 02.09.2022 ,та протоколу наради директорів ЗДО від 02.09.2022 було запроваджено змішану форму:соціально-педагогічний патронат та навчання в дистанційному режимі.

Всіх дошкільнят від трирічного віку забезпечили місцями в дитсадку. Стала                       першокласницею –  1дитина.

2.Кадрове забезпечення закладу.                                                                                                                     ЗДО «Казка»   повністю укомплектований педагогічними кадрами та частково обслуговуючим персоналом. Педагоги мають  освіту,за станом здоров’я їм дозволено здійснювати педагогічну діяльність.

3.Організація освітнього процесу.

Освітньо-виховний процес забезпечували  3 педагогічних працівники, з них мають повну вищу освіту 1педагог,освіту бакалавр -2.                      Педагогічний стаж:

Мають педагогічний стаж  до 10 років – 3педагоги  .

 

.                                                                                                Згідно штатного розпису в закладі 5 посад технічного персоналу .

Освітній план закладу складався з інваріативної та варіативної частини,  який враховував вимоги Базового компонента дошкільної освіти в Україні. Використовували освітню програму для дітей від 2 до 7 років «Дитина».

Основною формою організованої начальної діяльності було заняття з різних видів програми. Виконувалися вимоги наказу МОН від 20.04.2015 р. № 446 «Про затвердження гранично допустимого навчального навантаження на дитину в дошкільних навчальних закладах різних типів та форм власності».

Також в повному обсязі виконувалися вимоги листа МОН від 02.03.2022 р. № 1/3845-22 «Рекомендації для працівників ЗДО на період дії воєнного стану в Україні під час планування дистанційної роботи.

Педагогічний процес у плануванні представлений цілісно, у взаємозв'язку всіх напрямів роботи, розділів програми, тематики занять, видів діяльності дітей, а також враховані конкретні умови ЗДО, його місцезнаходження, пору року, час планування.

Особливої уваги у плануванні  педагоги надавали розвитку ігрової діяльності. Рухливі та дидактичні ігри педагоги планували по декілька щоденно.

Форми організації роботи – колективна, індивідуальна Через воєнний стан    була організована  соціально-педагогічний патронат та дистанційна форма навчання.

 

 

Пріоритетними діями колективу в 2022/2023 н.р. були:                                                                                                                                                                                                                                                                                         - Інтеграція в освітній процес сучасних інноваційних технологій,як складової процесу модернізації;                                                                                                                                                 - Забезпечення засобів формування основ здорового способу життя,безпеки життєдіяльності здобувачів освіти;                                                                                                                                - Екологічне виховання у контексті духовного потенціалу особистості дитини дошкільного віку.

В цілому  це: Формування у дитини картини реального світу через маленьку школу життя – ігрову діяльність.

3.1. Аналіз виконання освітніх завдань за 2022/2023 н.р.

 

1) Формування основ безпеки в умовах воєнного стану

Вихователі наполегливо працювали над формуванням у дітей елементарних навичок самозахисту в навколишньому середовищі. Ознайомлювали з джерелами небезпеки в довкіллі ( у природі, поміж людей, серед предметів); з причинами виникнення небезпечних ситуацій, зі шляхами запобіганням їм, з негативними наслідками нехтування правилами безпеки. Навчали дошкільників захистити та врятувати себе, враховуючи їхні вікові можливості. Навчали піклуватися про своє здоров’я та здоров’я інших. Формували елементарні знання про свій організм.

Велику увагу приділили організації куточків дитячої творчості, наборами для ігрової діяльності, урізноманітнити перебування соціально-педагогічного патронату дітей музичним репертуаром, малорухливими та дидактичними іграми. В реальних умовах формували реальні навички безпечної поведінки. Проводили навчальну  та вимушену евакуацію  при сигналі «Повітряна тривога».

Вихователі в ігровій формі, доступними способами  допомагали дитям оволодіти навичками з основ  безпеки розумінню межі небезпеки,  не лякатися, а що будь-яка небезпека,  змушує до певної дії, зокрема мінна безпека.

Педагоги пройшли курс навчання онлайн з мінної безпеки,де підтвердили свої знання сертифікатом.

Вихователі Круглікова Л.А. та Задирака В.А. проводили музичні заняття між заняттями. Діти залюбки співали, улюблених пісень, виконували руханки.

Провели Тижні  безпеки. Під час проведення цих тижнів навчали дітей безпечної поведінки на дорозі, в природі, в побуті, здійснювали профілактичну роботу щодо попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму. Особлива увага приділялась мінній безпеці. Проводили консультації для батьків та розробляли пам’ятки для них.

Вихователі всіх груп  в щоденній роботі навчають дошкільнят піклуватися про свою безпеку: проводять тематичні заняття, ігри,бесіди, прогулянки, розваги, читання відповідної літератури, проводять заходи по попередженню булінгу серед дітей.  На батьківські  збори вихователі виносять питання збереження життя і здоров’я дітей.  Адміністрація ознайомлювали  батьків з Умовами перебування дітей   в період воєнного стану та заключала з ними Інформаційну  згоду. Всі батьки  чітко виконують  заходи безпеки під час проведення занять у вихователів вдома. Перевіркою виявлено, що діти мають достатній рівень знань по формуванню основ безпеки.

2) Національно-патріотичне виховання

 

Задатки патріотичного почуття  вихователі формують з раннього віку.  Любов до Батьківщини у наймолодших вихованців починається  з любові  до родини і рідного дому. Педагоги спочатку навчають дітей бачити красу навколо себе а вже потім захоплюватися просторами країни, її красою та природними багатствами. Знати, любити та берегти рослинний та тваринний світ. Вихованці з захопленням переглядали відео про нашу державу.  Починаючи з середньовікової групи широко ознайомлені з рослинним та тваринним світом України.

Дошкільнята на достатньому рівні ознайомлені із державною символікою, розширили та збагатили лексичний запас дітей словами: держава, герб, прапор, гімн, обереги, символи, ознайомили з містами нашої Батьківщини. Розглянули карту України, називають гори, річки, моря.

Проте слід більше уваги приділити ознайомленню дітей з українськими народними ремеслами.

 

3) Розвиток мовлення

 

Вихователі  групи розвивали у дітей монологічну та діалогічну компетентність, фонематичний слух, вдосконалювали звукову вимову, грамоту, збагачували словниковий запас, формували здатність дитини виражати свої бажання, наміри, а також  давати пояснення своїм діям за допомогою мовних засобів.

Завдяки цьому забезпечували навчання мовленнєвому спілкуванню,  яке задовольняло комунікативні потреби дитини,  давало змогу враховувати у навчанні мови вікові особливості становлення комунікативної діяльності.

 

Для розвитку потреби у дітей у мовленнєвому спілкуванні вихователі використовували методичні засоби, а саме: ранкові привітання, розмови вихователя з дітьми та організовували  розмови між дітьми, бесіди, створювали проблемні ситуації, ігри-драматизації, сюжетно-рольові та словесні дидактичні ігри, підготовку і проведення свят, днів народження, проте мало використовується діалогів з художніх текстів, складання листів, усних газет. Слід результативніше працювати над інтонаційними засобами виразності мовлення.

Вихователі активно працювали над прилученням дошкільнят до культури і традицій українського народу, ознайомлювали з фольклором: казками, прислів’ями, приказками, колядками, щедрівками, іграми. Проводили бесіди на морально-етичні теми, вводили до словника дітей нову лексику, проте недостатньо будували діалоги за змістом картини та використовували складання різних видів розповідей. Потребує  поліпшення

розвиток творчої уяви старших дошкільнят та стимуляція дітей до висловлення

4.Участь педагогів у методичній роботі різного рівня

 

В Василівському ЗДО «Дзвіночок» методична  робота була спрямована на:

  • зростання педагогічної майстерності, впровадження кращого досвіду в освітній процес та сприяння якості дошкільної освіти;
  • створення в ЗДО професійного інформаційного та освітньо-методичного середовища;
  • вивчення та розвиток педагогічної компетентності кожного вихователя;
  • пошук ефективних засобів удосконалення педагогічної майстерності;
  • формування та розвиток творчої індивідуальності педагога;
  • популяризація сучасних освітніх технологій;
  • опрацювання елементів освітніх технологій та розроблення авторських модифікацій, адаптованих до умов ЗДО.

 

Роботу, що проводилась з педагогами ЗДО намагалися організувати так, щоб вона спонукала їх діяти, шукати, пізнавати, творити, відкривати. Протягом року приділялась увага підвищенню  науково-методичного потенціалу з проблем виховання  та навчання  дітей дошкільного віку.

З метою реалізації головних завдань адміністрацією ЗДО був переглянутий, на основі діагностики самооцінки педагогів та оцінки адміністрації, рівень професійної майстерності педагогів і сплановані різні форми методичної роботи з кадрами, які забезпечили необхідний рівень знань, умінь та навичок у досягненні мети:

-створення умов для досягнення стійкої мотивації педагогів на зростання професійної майстерності;

-розвиток творчого потенціалу, професійної компетентності, здатності до самостійної побудови своєї кар'єри, вивільнення прихованих резервів професійного зростання через різні форми професійної освіти і самоосвіти.

Завдання для вдосконалення системи управління ЗДО на наступний етап розвитку:

-забезпечення мотиваційного управління на основі режиму співпраці управління освіти;

-посилення зв’язків між усіма ланками управління;

-поповнення банку інформації, на основі якого можна чітко аналізувати та

-коректувати освітню ситуацію в дошкільному закладі;передача частини відповідальності за результати своєї діяльності самим учасникам освітнього процесу.

Проведення  цих заходів допоможе колективу на належному рівні вирішити головні завдання річного плану роботи. Під час підготовки та проведення заходів виникали певні труднощі:

- оформлення деяких матеріалів не відповідало встановленим нормам.

Основними проблемами методичної роботи з кадрами  є:

Недостатній рівень опанування сучасного програмно-методичного забезпечення

Завдання для вдосконалення управління ЗДО на наступний етап розвитку:         поповнення банку інформації, на основі якого можна чітко аналізувати та

коректувати освітню ситуацію в дошкільному закладі;

- передача частини відповідальності за результати своєї діяльності самим учасникам освітнього процесу.

Проведення  цих заходів допоможе колективу на належному рівні вирішити головні завдання річного плану роботи. Під час підготовки та проведення заходів виникали певні труднощі:

- оформлення деяких матеріалів не відповідало встановленим нормам.

 

Основними проблемами методичної роботи з кадрами  є:

Недостатній рівень опанування сучасного програмно-методичного забезпечення.

4. Результати моніторингу якості освіти

4.1. Сформованість компетенцій у дітей у всіх вікових групах

 

Згідно Наказу МОН від 16.01.2020 р. № 54 «Про затвердження порядку проведення якості освіти» та листа МОН від 16.03.2021 р. № 1/9-148 «Щодо методичних рекомендацій до оновленого базового компонента дошкільної освіти» та метою належного виконання вимог Базового компоненту дошкільної  освіти України  та  освітньої програми для дітей від 2 до 7 років «Дитина» педагогічним  колективом  систематично проводилася  робота  щодо впровадження у практику компетентнісної  парадигми, головною  метою  якої  є створення сприятливих  умов  для  особистісного  становлення  і  творчої  самореалізації  кожної  дитини,  формування   її  життєвої  компетентності,  розвитку  в  неї  ціннісного  ставлення  до світу.

Педагогічні працівники ознайомились з Шкалою оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти ЕСЕРС -3,   Новою редакцією Базового компонента  .     Згідно Листа МОН «Щодо окремих питань діяльності закладів дошкільної освіти в 2022-2023 навчальному році» моніторинг не проводився.

Впродовж поточного навчального року педагоги запланували проведення освітньої роботи, яка буде спрямована на покращення показника рівня формування компетенції дітей.

Для покращення ефективності показників рівня досягнень дітей дошкільного віку педагоги працювали впродовж поточного навчального року спільно з батьками, залучаючи їх до освітнього процесу під час різних режимних моментів.

Таким чином, під час подальших комплексних оцінювань педагоги будуть створювати умови для всебічного формування компетентності згідно вік.

Педагоги дистанційно оцінювали досягнення за ключовими для дошкільної освіти компетентності дитини (рухова і здоров’язбережувальна, особистісна, предметно-практична та технологічна, сенсорно-пізнавальна, логіко-математична та дослідницька, природничо-екологічна та навички, орієнтовані на сталий розвиток, ігрова, соціально-громадянська, мовленнєва, художньо-мовленнєва, мистецько-творча (художньо-продуктивна, музична, театралізована) та інші мають продовження в освітньому процесі початкової школи та протягом життя.

Протягом наступного навчального року педагогам потрібно провести освітню роботу, яка буде спрямована на  формування ключових компетентності дітей.

Потрібно надати корекційно - відновлювальній роботі у групах, де діти мають особливості мовленнєвого розвитку, необхідно продовжувати роботу над формуванням компетентності освітньої лінії «Мовлення дитини» (фонетичної, елементів грамоти, лексичної, граматичної, діалогічної, монологічної, мовленнєвої та комунікативної) у межах виконання річних задач закладу освіти.

Також особливої уваги потрібно надати формуванню уявлення про основні математичні поняття «число», «величина», «форма». Продовжувати формувати уявлення про сенсорні еталони, про множину, додавання та віднімання. Ознайомити з задачею та її структурою. Вправляти дітей у складанні та розв’язанні різних типів задач. Навчити дітей орієнтуватися в просторі та часі.

Для покращення ефективності показників рівня досягнень дітей дошкільного віку педагогам  слід працювати впродовж поточного навчального року спільно з батьками, як учасниками освітнього процесу, залучаючи їх до освітнього процесу під час різних режимних моментів з дотриманням умов адаптивного  та воєнного стану.

5. Забезпечення медико-соціальних та психолого-педагогічних умов5.1. Забезпечення медико-соціальних умов.

Одним із пріоритетних напрямків керівника є забезпечення соціального захисту, збереження та зміцнення здоров’я дітей і працівників закладу. З метою забезпечення реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я соціальний захист, всебічний розвиток, запобігання травматизму, забезпечення здорових і безпечних умов перебування  спостерігалося суворе дотримання вимог зазначених вище нормативно-правових актів, а також виконання інструкції з охорони праці, інструкції про заходи пожежної безпеки, посадові обов’язки щодо запобігання дитячому травматизму, збереження життя і здоров’я дітей.

5.2. Аналіз відвідування за 2022/2023 н. р.

 

Достатня увага приділялась організації роботи щодо зміцнення здоров’я дітей і їх медичного супроводу. Були на постійному контролі виконання режиму дня, адаптивного графіка прогулянок, санітарного стану, проведення дезінфекції, дотримання соціальної дистанції. Систематично аналізували  відвідування дітей, та причини їх відсутності.

 

5.3. Аналіз травматизму.

Педагогічні працівники дбають про особисту безпеку і здоров’я та про безпеку і здоров’я дітей в освітньому процесі у приміщенні де проводять заняття та виховні заходи, забезпечують належні, безпечні і здорові умови для всебічного розвитку, запобігання нещасним випадкам та захворюванням дошкільників.

Вихователями створено систему профілактичної роботи щодо попередження дитячого травматизму. Адміністрація закладу освіти здійснює постійний дієвий контроль за виконанням нормативних документів з попередження дитячого травматизму, збереження життя і здоров’я вихованців.

У 2022 -2023 н. р. році – не зафіксовано випадків травматизму. З педагогами проведені інструктажі та роз’яснювальна робота щодо недопущення подібних випадків.

5.4. Аналіз з охорона праці

Адміністрація на належному рівні виконувала зобов’язання передбачені Колективним договором.

Аналіз роботи з охорони праці був проведений в  березні 2023 р. на педагогічній нараді.

 

6. Визначення річних завдань на майбутній період

 

Згідно листа МОН від 02.04. 2022 р. № 1/3845-22 «Про рекомендації для працівників закладів дошкільної освіти на період дії воєнного стану в Україні» першочерговими завданнями ЗДО у воєнний час на наступний 2022/23 навчальний рік є:

 

- налагодження ефективної комунікації учасників освітнього процесу;

- відновлення освітнього процесу;

- створення у ЗДО безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу;

- створення умов для підвищення фахового рівня педагогічних працівників

щодо організації освітнього процесу за дистанційною та змішаною формами

організації освіти

- організації комунікації з учасниками освітнього процесу посідає ключове місце.

 

 

 

 

Згідно Листа МОН від 21.08.2023 р № 1/12490-23 «Про окремі питання діяльності ЗДО у 2023/2024 н.р.

Діяльність закладів дошкільної освіти України (далі — ЗДО) у 2023/2024 навчальному році продовжується в умовах воєнного стану.

Основними нормативними документами, які визначають особливості організації освітнього процесу, життєдіяльності здобувачів дошкільної освіти та професійної діяльності педагогів є:

• Закон України «Про освіту»;

• Закон України «Про дошкільну освіту»;

• Закон України «Про охорону дитинства»;

• Положення про ЗДО;

• Санітарний регламент ДНЗ.

 

Пріоритетні напрями діяльності ЗДО в 2023/2024 навчальному році:

 

1. Організація та підтримка безпечного освітнього простору.

2.Забезпечення засобів формування основ здорового способу життя;                                                                                                                                    -   3.Екологічне виховання у контексті духовного потенціалу особистості дитини дошкільного віку.

 

Дошкільні освіта є першим кроком для дітей у здобутті освіти. Інтенсивний розвиток особистості відбувається в дошкільні роки та є основною функцією закладу освіти.                                                                                                                    Саме тому набуває особливості  актуальне питання « Як налаштувати в дитячих садках освітні процеси ,щоб вони стали підгрунтям для постійного поліпшення якості освіти дошкільнят»

Працюємо  та тримаємо освітній фронт . Разом до Перемоги!

 

Правила прийому дітей до закладу дошкільної освіти

Прийом дітей  в заклад дошкільної освіти здійснюється відповідно до ст. 14 Закону України «Про дошкільну освіту», «Положення про заклад дошкільної освіти,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 №305(в редакції Кабінету Міністрів України від 27 січня 2021 р №86),основних положень Статуту закладу дошкільної освіти.

Зарахування дітей до закладу дошкільної освіти здійснюється керівником закладу протягом календарного року на вільні місця у порядку черговості надходження заяв про зарахування.

Зарахування дитини здійснюється згідно з відповідним наказом керівника закладу дошкільної освіти

Заява про зарахування подається особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини

До заяви про зарахування дитини до закладу дошкільної освіти додаються:

- копія свідоцтва про народження дитини;

- медична довідка видана відповідно до статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»,разом з висновком про те,що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти.

Для зарахування дитини з інвалідністю до закладу дошкільної освіти до заяви про зарахування додаються:

- копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років,виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я,або копія посвідчення особи,яка одержує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

-копія індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю.

 

Відрахування дитини з ЗДО здійснюється:

-за бажанням батьків або осіб ,які їх заміняють;                                                                                                       -на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини,що виключає можливість її подальшого перебування у закладі дошкільної освіти даного типу;                                                                                                                                                    -у разі несплати без поважних причин батьками або особами ,які їх заміняють,плати за харчування дитини протягом двох місяців. Адміністрація закладу дошкільної освіти письмово повідомляє батьків або осіб ,які їх заміняють,про відрахування дитини не менш як за 10 календарних днів.

Під час прийому дитини до ЗДО ,керівник зобов’язаний ознайомити батьків або осіб,що їх заміняють із статутом закладу дошкільної освіти.іншимидокументами,що регламентують його діяльність  (п.7 Положення «Про заклад дошкільної освіти)

Питання про відвідування закладу дошкільної освіти дітьми,батьки яких відмовляються від щеплень вирішується лікарсько-консультативною комісією,згідно наказу Міністерства охорони здоров’я України №434 29.11.2002 та затвердженого цим наказом примірного «Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу».

Інформація щодо відсутності дитини у  закладі дошкільної освіти з різних причин.

Діти з ознаками інфекційного захворювання до ЗДО не приймаються. Після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до закладу дошкільної освіти дозволяється за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я,в якому дитини перебуває під медичним наглядом.

Діти після тимчасової відсутності в ЗДО з інших причин приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання (витяг з Санітарного регламенту для ЗДО).

За рекомендацією лікарів після тимчасової відсутності у закладі більше 5 днів дитина приймається у заклад дошкільної освіти з медичною довідкою.

Збереження місця за дитиною та відрахування дитини з закладу дошкільної освіти.

Відповідно до п.11.Положення про заклад дошкільної освіти за дитиною зберігається місце в ЗДО державної та комунальної форм власності у разі хвороби,карантину,санаторноголікування,на час відпустки батьків або осіб,які їх замінюють, а також у літній оздоровчий період (75 днів).

 

Відрахування дитини з закладу дошкільної освіти може бути здійснено (п.12 Положення «Про  заклад дошкільної освіти»);                                                                                                                         -на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини,що виключає можливість її подальшого перебування в закладі;                                                                                                                 -за бажанням батьків або осіб,що їх замінюють;                                                                                                              -у разі несплати без поважних причин батьками або особами,що їх замінюють,плати за харчування дитини протягом 2-х місяців.

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

В Василівському ЗДО «Дзвіночок» Березанської селищної радистворені сприятливі умови для навчання дітей з особливими освітніми потребами,  забезпечено їх безперешкодним доступом до всіх приміщень.Заклад співпрацює з Інклюзивно-ресурсним центром Березанської селищної ради Миколаївської області, де можуть отримати консультації  педагогічні працівники з питань роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, батьки та особи які їх замінюють;

є можливість отримати освітні послуги - індивідуальні корекційно-розвиткові заняття практичного психолога, логопеда (при ІРЦ);

для дитини з інклюзивною формою навчання адаптовано навчальні програми та плани, створено позитивний клімат дошкільного середовища;

В закладі облаштовано ресурсну кімнату для проведення психолого – педагогічних та корекційно-розвиткових занять. Створення ресурсної кімнати – є важливим кроком на шляху формування ефективного інклюзивного освітнього середовища для дітей з ООП для забезпечення реалізації права дітей на здобуття якісної дошкільної освіти.

створено належні умови для перебування у закладі дітей з особливими освітніми потребами:

  • виконано поточний ремонт групової, спальні, ігрової.

Усі основні приміщення закладу мають природне освітлення, враховано використання кольорів, розташування меблів і обладнання відповідно до санітарних вимог. У закладі дотримується тепловий режим. Працює харчоблок. Забезпечується регулярність вологого прибирання, використання всіх видів провітрювання.

Територія ЗДО підтримуються в належному стані.

Перелік додаткових освітніх послуг, їх вартість, порядок надання оплати

 

Василівський ЗДО «Дзвіночок» Березанської селищної ради додаткових освітніх послуг не надає.

Правила поведінки здобувача освіти в ЗДО базуються на законах України, наказах Міністерства освіти і науки України та рішеннях органів місцевого самоврядування, Статуті закладу.

 

Здобувачі освіти в ЗДО, вихованці, повинні дотримуватись таких правил:

-Приходити вчасно в дитячий садок.

-Вітатися з усіма працівниками ЗДО.

-У всьому слухатися вихователя.

-Якщо щось болить, то обов’язково про це сказати вихователю.

-Берегти іграшки, майно та книги.

-На прогулянці не бруднити одяг.

-В групі голосно не кричати та не бігати.

-Не ходити в  вологому одязі.

-Не ображати дітей зі своєї групи.

-Слідкувати за станом свого одягу.

-Мати особисті носові хустинки.

-Дотримуватися вимог безпеки.

-Акуратно вішати одяг в свою шафку.

 

Стаття 55. Права та обов’язки батьків здобувачів освіти

1. Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. Батьки мають рівні права та обов’язки щодо освіти і розвитку дитини.

2. Батьки здобувачів освіти мають право:

  • захищати відповідно до законодавства права та законні інтереси здобувачів освіти;
  • звертатися до закладів освіти, органів управління освітою з питань освіти;
  • обирати заклад освіти, освітню програму, вид і форму здобуття дітьми відповідної освіти;
  • брати участь у громадському самоврядуванні закладу освіти, зокрема обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування закладу освіти;
  • завчасно отримувати інформацію про всі заплановані у закладі освіти та позапланові педагогічні, психологічні, медичні, соціологічні заходи, дослідження, обстеження, педагогічні експерименти та надавати згоду на участь у них дитини;
  • брати участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини та/або індивідуального навчального плану;
  • отримувати інформацію про діяльність закладу освіти, результати навчання своїх дітей (дітей, законними представниками яких вони є) і результати оцінювання якості освіти у закладі освіти та його освітньої діяльності.

3. Батьки здобувачів освіти зобов’язані:

  • виховувати у дітей повагу до гідності, прав, свобод і законних інтересів людини, законів та етичних норм, відповідальне ставлення до власного здоров’я, здоров’я оточуючих і довкілля;
  • сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання;
  • поважати гідність, права, свободи і законні інтереси дитини та інших учасників освітнього процесу;
  • дбати про фізичне і психічне здоров’я дитини, сприяти розвитку її здібностей, формувати навички здорового способу життя;
  • формувати у дитини культуру діалогу, культуру життя у взаєморозумінні, мирі та злагоді між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами, представниками різних політичних і релігійних поглядів та культурних традицій, різного соціального походження, сімейного та майнового стану;
  • настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;
  • формувати у дітей усвідомлення необхідності додержуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України;
  • виховувати у дитини повагу до державної мови та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України;
  • дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти, а також умов договору про надання освітніх послуг (за наявності).

4. Держава надає батькам здобувачів освіти допомогу у виконанні ними своїх обов’язків, захищає права сім’ї.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають поважати право батьків виховувати своїх дітей відповідно до власних релігійних і філософських переконань, а суб’єкти освітньої діяльності мають враховувати відповідні переконання під час організації та реалізації освітнього процесу, що не повинно порушувати права, свободи та законні інтереси інших учасників освітнього процесу.

5. Інші права та обов’язки батьків здобувачів освіти можуть встановлюватися законодавством, установчими документами закладу освіти і договором про надання освітніх послуг (за наявності).

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказ № 44 від 04.09.2022   

директор ЗДО «Дзвіночок»

_________ Любов Капріян

 

План заходів щодо протидії булінгу

на 2022-2023н.рік

№ з/п

Заходи

Термін виконання

Відповідальні

1

Оновлення та опрацювання  нормативно-правових документів, що забезпечують запобігання та протидію булінгу

постійно

Директор Л.Капріян

2

Створення безпечного освітнього середовища в ЗДО вільного від насильства та булінгу (цькування)

постійно

Директор Л.Капріян., педагоги

3

Надання психолого-педагогічних послуг здобувачам освіти, які вчинили булінг (цькування), стали його свідками або постраждали від булінгу

за запитом

      Вихователі

4

Консультація для вихователів: «Як вирішувати дитячі конфлікти?»

грудень 2022

Директор Л.Капріян

5

Організація роботи «Скриньки довіри» для батьків і педагогів, оновлення інформації веб-сайту з проблеми запобігання та протидію булінгу

грудень 2022

Директор Л.Капріян

6

Проведення профілактичної роботи щодо запобіганню булінгу в ЗДО

систематично

Директор Л.Капріян

7

Групова консультація для педагогів: «Види та форми булінгу»

лютий 2023

Педагоги

8

Ширінг для педагогів «На скільки серйозною є проблема булінгу та мобінгу в дошкільному закладі»

квітень 2023

Педагоги

9

Тренінг для батьків:  «Вчимося спілкуватися з дитиною»

березень  2023

Педагоги

10

Інтерактвне заняття для педагогів з елементами тренінгу «Булінг, мобінг : сутність та ключові ознаки»

червень 2023

Педагоги

11

Консультація: «Як навчити дитину цивілізовано виражати гнів?» (профілактика булінгу)

лютий 2023

Педагоги

12

Виступ на батьківських зборах

«Чому діти стають жертвами булінгу»

травень 2023

Директор Л.Капріян

13

Організація та проведення занять та бесід, що формують у дітей уявлення про толерантність по відношенню до різних людей, справедливість, порядність

квітень-травень 2023

Вихователі ЗДО

14

Розповсюдження інформації щодо профілактики булінгу

систематично

Педагоги

 

 

ВАСИЛІВСЬКИЙ ЗАКЛАД ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ «ДЗВІНОЧОК»

БЕРЕЗАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

 

ПОРЯДОК ПОДАННЯ ТА РОЗГЛЯДУ ЗАЯВ ПРО ВИПАДКИ БУЛІНГУ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ


НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ:

Наказ МОН України від 28.12.2019 № 1646 Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)"

Лист МОН України від 29.01.2019 № 1/11-881 "Рекомендації для закладів освіти щодо застосувань норм Закону України щодо протидії булінгу"

Лист МОНУ від 29.12.2018 № 1/9-790 "Щодо організації роботи у закладах освіти з питань запобігання і протидії домашньому насильству та булінгу"

Наказ МОН України від 02.10.2018 № 1047 "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо виявлення, реагування на випадки домашнього насильства і взаємодії педагогічних працівників із іншими органами та службами"

Постанова КМУ від 03.10.2018 № 800 "Деякі питання соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров'ю"

Закон України "Про запобігання та протидію домашньому насильству"

 

  • При встановленні факту або підозрі на наявність булінгу (цькування)  батьки, законні представники дитини, вихователь, сама дитина або інші учасники освітнього процесу повідомляють про це адміністрацію закладу освіти.
  •  Керівник закладу освіти отримавши заяву про випадок булінгу (цькування) невідкладно реагує на представлені факти:

– Приймає рішення про проведення розслідування із визначенням уповноважених осіб.

– Наказом по закладу освіти створює комісію з розгляду випадку  булінгу (цькування) для прийняття рішення за результатами проведеного розслідування та вжиття відповідних заходів реагування.

  • Результати службового розслідування викладаються в акті.
  • У разі підтвердження факту булінгу (цькування), адміністрація закладу освіти повідомляє відділ поліції та службу у справах дітей.
  • Рішення комісії реєструється в окремому журналі та  доводиться до відома  постраждалого.
  • Адміністрація закладу забезпечує виконання заходів для надання соціальних та психолого-педагогічних послуг учасникам освітнього процесу, які вчинили булінг, стали його свідками або постраждали від булінгу (цькування).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь