Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МАРТИНЕНКО Володимир Іванович

Дата: 25.07.2022 11:31
Кількість переглядів: 271

МАРТИНЕНКО Володимир Іванович народився 18.04.1975 в  селі Дмитрівка Березанського району Миколаївської області. В рідному селі здобув середню освіту. Коли Володимир закінчував восьмий клас, померла його мама. Тоді сиротами залишилось семеро дітей. Як найстарший із чоловіків, одразу після закінчення школи пішов працювати у місцеве сільгоспгосподарство.

Фото без опису

Бойовий шлях Володимира почався з 8 березня 2014 року в складі 72-ої окремої механізованої бригади в зоні АТО. В кінці березня того ж року її підрозділи утримували позиції в Маріупольському аеропорту та поблизу Волновахи. Згодом бригада передислокувалась під Ізварине – в одну з найгарячіших точок. З липня підрозділи бригади перебували в оточенні. Не отримуючи підкріплення, командири батальйонів прийняли рішення розділитися і йти на прорив. Другий батальйон бригади, пройшовши з боями понад 50 км, вирвався з так званого «Ізваринського котла», не втративши жодного бійця.

Після доукомплектації особовим складом та бойовою технікою підрозділи 72-ої бригади повернулися в зону АТО. Володимир Мартиненко з побратимами спочатку захищали Україну в районі Волновахи, а згодом заступили на позиції в районі промзони Авдіївки та Верхнєторецького. В листопаді 2017-го року бригада повернулась до місця постійної дислокації в Білу Церкву. Володимир Мартиненко попрощався з бойовими друзями, з якими відбув дві ротації в зоні АТО, і теж повернувся на рідну Березанщину.

Останні роки жив у Комісарівці. Був частим гостем в рідній школі, розповідав про нелегкі бойові будні захисників рідної землі, не забував за рідних сестер та друзів.

26 лютого 2022 року добровольцем пішов на фронт. Воював на Сході України. Як досвідчений і перевірений боями воїн,  вчив новачків поводитися з гранатометом, вибирати позицію, прицільно стріляти. В один із таких навчань 11 липня 2022 року під час артилерійського обстрілу Володимир Мартиненко загинув, закриваючи собою молодих бійців.

Похований в Дмитрівці.

 

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №433/2023

"Про відзначення державними нагородами України"

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку постановляю:

нагородити орденом “За мужність” ІІІ ступеня

МАРТИНЕНКА Володимира Івановича (посмертно) — солдата

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

18 липня 2023 року

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь