Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Запитували? Відповідаємо! Сьогодні підготували для вас консультацію, щодо зарахування страхового стажу

Дата: 28.11.2023 09:07
Кількість переглядів: 52

Запитання: Підприємство знаходиться в Дніпрі. Зараз не працює. Працівникам виплачують пів ставки. Чи зберігається страховий стаж за таких обставин?

Фото без опису

Відповідь: Страховий стаж зараховується в тому випадку, коли роботодавець сплачує мінімальний страховий внесок за працівника. Якщо у вас є додаток «Дія», ви можете сформувати собі так звану довідку ОК-5. В ній якраз зазначені фактично сплачені страхові внески.Якщо на підприємстві простій, це не звільняє роботодавця від сплати обов'язкових платежів і частки заробітної плати. Але майте на увазі: якщо ваше підприємство вирішить не відправляти вас на простій, а призупиняти трудові відносини, то після цього вам припинять виплачувати зарплату і сплачувати страхові внески. І страховий стаж вам нараховуватися не буде.

Переведення з простою на призупинення трудових відносин можливе тоді, коли роботодавець доведе, що не лише він зі своєї сторони не може надавати вам роботу, а й ви внаслідок воєнного стану не можете виконувати свої трудові обов'язки. Хоча, на жаль, бувають приклади, коли особа думає, що вона на простої, а насправді з нею призупинили трудові відносини. Тому раджу сформувати довідку ОК-5 і перевірити сплату внесків. Якщо у вас немає додатку «Дія», ви можете підійти до будь-якого відділення Пенсійного фонду, незалежно від місця проживання, і попросити у них цю довідку.

Як звернутися до системи БПД. Звернутися до системи безоплатної правничої допомоги можна дистанційно або особисто у центрах надання допомоги.

Телефоном. Найшвидший спосіб проконсультуватися з юристом системи БПД — зателефонувати до контактного центру. Юристи на зв'язку у будні з 8:00 до 18:00 за Київським часом.

З мобільних чи стаціонарних телефонів у межах України: 0 800 213 103. Дзвінки безкоштовні.

З мобільного застосунку Telegram: https://t.me/+380677213103

Для дзвінків з-за кордону +38 044 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв'язку).

Письмово. Щоб поспілкуватися з юристами письмово, напишіть їм. Повідомлення обробляються у будні з 8:00 до 18:00. У Telegram «Безоплатна правовнича допомога (консультації)»: https://t.me/LegalAidUkraineBot

У Facebook: https://www.facebook.com/Ukraine.Legal.Aid

В Instagram: https://www.instagram.com/ualegalaid

Допомога офлайн у бюро правничої допомоги. Звернутися до найближчого бюро правничої допомоги по безоплатну первинну (консультації) та вторинну (допомогу зі зверненням до суду) правничу допомогу можна незалежно від реєстрації місця проживання. Бюро правничої допомоги працюють по всій Україні, за винятком регіонів, де тривають бойові дії.

Подивитися розташування, номери телефонів та актуальну інформацію про режим роботи бюро правової допомоги можна на мапі: https://bit.ly/bpd_buro

Важливо! Внутрішньо переміщені особи мають право на усі послуги системи безоплатної правової допомоги: консультації і допомогу зі зверненням до суду.

На запитання відповів юрист системи Безоплатна правнича допомога Сергій Бреус.

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь