Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадське обговорення!

Дата: 14.12.2023 15:58
Кількість переглядів: 169

Шановні мешканці громади, Березанська селищна рада інформує про  проведення громадського обговорення та внесення пропозицій  щодо перейменування вулиць Суворова (смт Березанка) та Чкалова (с. Андріївка) і запрошує усіх бажаючих жителів селища долучитись до обговорення та надати власні пропозиції.

Фото без опису

 

Громадське обговорення проводиться відповідно  до  Закону України  від 21.03. 2023 року 3005-IX "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики  в Україні і деколонізацію топонімії".   

 

Згідно п. 6,7 вищезазначеного Закону, в разі відсутності пропозицій від громадськості щодо перейменування вулиць, назви яких містять символіку російської імперської політики або присвячені особам/подіям, таке рішення у формі розпорядження приймається селищним головою або особою, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження.

 

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення вносяться в письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх вносить, протягом 30 календарних днів з моменту оприлюднення цього повідомлення на поштову або на електронну адресу Березанської селищної ради: radabrz2017@ukr.net.

З пропозиціями також можна звертатись за телефонами 0951293911 та  0661905142.

 

Результати громадського обговорення будуть оприлюднені до 25 січня 2023 року на офіційному веб-сайті Березанської селищної ради.

 

Які є рекомендації?

В ідеалі – топонім має нести у собі  особливий сенс для мешканців. Є думка, щоб нові назви швидше викорінювали старі, вони мають бути зручними для вимови й легко запам’ятовуватися.

Однак «гарний» топонім — не ключовий критерій, адже назви вулиць мають бути належно осмислені і не стати приводом для чергового перейменування у найближчому майбутньому.

Зараз помітна тенденція, коли в багатьох містах громадськість і експерти пропонують перейменувати вулиці, проспекти, провулки, сквери, парки тощо на честь загиблих героїв російсько-української війни.

З одного боку – це жест вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за свободу України і подібні назви також допомагають нам формувати публічний простір, який відображатиме нашу сучасну історію.

З іншого – вже сьогодні на території громади ми маємо і населені пункти, і навіть вулиці, де проживали, наприклад двоє та більше наших загиблих Героїв-земляків…

Як бути в такому випадку? Одним словом – це питання саме для громадського обговорення, аби максимально врахувати думку більшості.

Тому звертаємось з проханням: до закінчення війни не подавати для вшанування у назвах вулиць імен загиблих Героїв-земляків. Питання їх вшанування і увічнення буде ОБОВ’ЯЗКОВО вирішене після Перемоги.

Для прикладу, назви вулиць можна розділити за категоріями: патріотичні – Героїв України, Захисників України, Волонтерська у цьому ж переліку:  Єдності, Мужності, Справедливості, Гідності або більш загальні: Калинова, Залізнична,  Святкова, Світанкова, Кринична, Затишна тощо.

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь