Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Задля комфорту українців, незалежно від віку, статі, фізичних можливостей та стану здоров’я, Міністерство юстиції України впроваджує низку нововведень

Дата: 29.03.2024 08:18
Кількість переглядів: 31

Сьогодні громадяни України стикаються з рядом викликів у сфері безбар’єрності та у можливості реалізації своїх прав, отриманні доступу до публічних послуг та повноцінної участі у культурному, політичному та суспільному житті.

Фото без опису

За ініціативи першої леді України Олени Зеленської та на виконання Указу Президента України від 3 грудня 2020 року «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні» була розроблена та схвалена Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Стратегія спрямована на створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, на захист прав людини та подолання нерівності, шляхом забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права.

👉 Задля комфорту українців, незалежно від віку, статі, фізичних можливостей та стану здоров’я, Міністерство юстиції України впроваджує низку нововведень

✅ Міністерством юстиції, міжрегіональними управліннями, а також системою надання безоплатної правничої допомоги вживаються усі можливі заходи щодо покращення доступу маломобільних груп населення до приміщень, а також забезпечення доступності маломобільних груп населення до інформації та публічних послуг.

Станом на зараз Мін’юстом здійснено майже повне виконання заходів, передбачених Планом заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

💬 «Створення безбар’єрного середовища є частиною зобов’язань нашої держави відповідно до загальних принципів міжнародного права, міжнародно-правових стандартів, Цілей сталого розвитку ООН та основних цінностей Європейського Союзу. Безбар’єрність стала наскрізним принципом роботи Міністерства юстиції України. Ми намагаємось впровадити філософію суспільства без обмежень на всіх рівнях діяльності нашого відомства - починаючи від встановлення пандусів біля будівель і закінчуючи цифровізацією послуг, аби зробити життя комфортним для кожного нашого громадянина та забезпечити рівні права та можливості для всіх людей. З огляду на євроінтеграційний курс України, Міністерство юстиції здійснює координацію щодо імплементації актів права Європейського Союзу (acquis ЄС) за 23 переговорним розділом, до якого включені acquis ЄС щодо забезпечення основоположних прав людини, в тому числі акти, що покликані сприяти розвитку безбар’єрності та соціальної інклюзії у всіх країнах-членах ЄС», - підкреслила заступник Міністра юстиції з питань європейської інтеграції Людмила Сугак.

Також варто зазначити, що Координаційним центром з надання правничої допомоги спільно з партнерськими організаціями реалізовуються різного роду пілотні проєкти, спрямовані, зокрема, на спрощення доступу людей з інвалідністю до правничої допомоги, в тому числі із використанням сучасних інформаційних технологій. На даний час на базі Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги реалізується пілотний проект, що полягає у залученні до роботи в зазначеному центрі перекладача-дактилолога, який щочетверга надає послуги перекладу жестової мови, в тому числі за допомогою skype-зв’язку.

💬 «Система безоплатної правничої допомоги працює для того, щоб кожна людина в Україні мала рівний доступ до правосуддя. Ми підвищуємо доступність приміщень бюро, розвиваємо дистанційні канали надання правничої допомоги. Та забезпечуємо інформаційну безбар’єрність — вільний доступ до правової інформації: розвиваємо платформу правових консультацій «WikiLegalAid», та освітню — проводимо масштабну правопросвітницьку роботу, щоб люди дізнавалися про свої права та користувалися ними», - зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Більше про реалізовані Мін‘юстом та системою БПД заходи з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні за посиланням: https://bit.ly/43xCr7d

Безоплатна правнича допомога

Людмила Сугак (https://www.facebook.com/luidmyla.sugak)

#безбарєрність #barrierfree


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь