Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пшеничний кліщ (Aceria tritici) – небезпечний переносник вірусу смугастої мозаїки пшениці

Дата: 25.11.2019 09:20
Кількість переглядів: 883

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає корисну інформацію для працівників, пов’язаних із сільгоспроботами, про шкоду пшеничного кліща на сходах озимої пшениці.

Зовнішній вигляд пшеничного кліща: тіло самок кліща водянисто-біле, видовжене, червоподібне, завдовжки 0,22-0,29 мм, черевце з дорсальними поперечними півкільцями, щиток трикутний, ніг дві пари (рис. 1)

Восени осередки розмноження пшеничного кліща   виникають на посівах озимої пшениці надранніх і ранніх строків сівби. Кліщі проколюють епідерміс листків і висмоктують клітинний сік. Внаслідок живлення край листкової пластинки загинається вгору і згортається вздовж центральної жилки в трубку, всередині якої знаходяться кліщі. Листок набуває неоднорідного світло-зеленого, а при сильному пошкодженні і тривалому розмноженні кліщів – жовтувато-зеленого забарвлення, вигинається у вигляді петлі, жовтіє і відмирає (рис. 2). Розселюються кліщі на посівах самостійно, а також переносяться вітром і комахами (попелицями, цикадками, злаковими мухами тощо).

Зимують переважно самки на посівах озимої пшениці, сходах падалиці, злакових травах. Після пробудження одна самка відкладає в середньому по 25 яєць, із яких розвивається весняне покоління.   Симптоми живлення кліщів на листках такі самі, як і восени. У другій половині фази виходу пшениці у трубку, коли тканини листка стають більш грубими, кліщі переміщуються на генеративні органи – колоскові луски, зернівки. В період дозрівання зерна кліщі виповзають на поверхню колоса та розносяться вітром або за допомогою комах розселюються на ярі колосові, кукурудзу, багаторічні злакові трави, злакові бур’яни, пізніше – на падалицю злаків, де розмножуються.   За вегетаційний сезон розвивається 8-9 генерацій шкідника.  

 Живлення пшеничного кліща на сходах озимої пшениці виснажує рослини (особливо на фоні осінньої посухи) значно знижує їх зимостійкість, а при масовому розмноженні може призвести до загибелі сходів. Але найбільша шкідливість кліщів полягає у перенесенні і зараженні ними посівів озимої пшениці вірусом смугастої мозаїки пшениці.

Смугаста мозаїка пшениці є типовим природноосередковим захворюванням – обов’язковою ланкою в циркуляції вірусу є наявність проміжних господарів серед дикорослої рослинності. В зимовий період вірусна інфекція зберігається в хворих рослинах і кліщах. Сезонні міграції переносника з дикорослих злаків на культурні створюють постійну загрозу епіфітотій. Інтенсивне ураження посівів смугастою мозаїкою співпадає з масовим розмноженням кліщів.

Шкідливість смугастої мозаїки пшениці в роки епіфітотії буває дуже відчутною. Ураження рослин спричиняє зменшення кількості продуктивних стебел, зерна в колосках, маси 1000 зернин і зниження схожості насіння. Втрати урожаю можуть досягати 60-70%, ураженість рослин – 50-100%. Ступінь шкідливості вірусу залежить від строків зараження – озима пшениця найбільш сприйнятлива до вірусу у ранні фази розвитку.

Вирішальне значення в боротьбі з пшеничним кліщем мають раціональні сівозміни, обмеження площ колосових попередників озимої пшениці, своєчасне знищення сходів падалиці колосових культур в усіх полях сівозміни за допомогою системи обробітку ґрунту, сівба озимини в межах оптимальних строків. Осередки масового розмноження кліщів на озимій пшениці доцільно обприскувати препаратами з акарицидною дією (дієвими саме проти кліщів) для локалізації поширення шкідника і запобігання ураженню рослин вірусом смугастої мозаїки пшениці.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь