Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації надає рекомендації керівникам сільськогосподарських підприємств під час проведення весняно-польових робіт в умовах карантину
1. Провести інструктажі з охорони праці та пожежної безпеки з усіма працівниками, які братимуть участь у весняно-польових роботах, організувати проведення роз’яснювальної роботи щодо висвітлення питань профілактики коронавірусної інфекції (COVID-19).
2. Забезпечити працівників дезинфікуючими засобами, рукомийниками, милом, одноразовими рушниками, серветками, та засобами індивідуального захисту (спецодяг, рукавиці, окуляри, респіратори, захисні маски тощо), засобами пожежогасіння, поповнити медичні аптечки для надання першої долікарської допомоги.
3. Кожні чотири години проводити дезінфекцію робочих поверхонь автомобілів, тракторів та іншої сільськогосподарської техніки.
4. Забезпечити дотримання нормативних показників температури повітря та регулярно провітрювати приміщення де проводиться загрузка та протруювання насіння, мінеральних добрив, пального, засобів захисту рослин тощо. Відвести місце для безпечного відпочинку, споживання їжі та куріння.
5. Перед початком робочого дня вимірювати температуру у працівників безпосередньо задіяних на весняно-польових роботах.
6. Осіб, що мають ознаки гострих респіраторних захворювань, негайно відправляти за медичною допомогою, до закладу охорони здоров’я.
7. Максимально обмежити пересування машин та агрегатів через територію населених пунктів, ознайомити під розписку всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів, не допускати до виходів на маршрут транспортні засоби, які не пройшли дезінфекцію.
8. Скасувати або проводити в режимі телефонних конференцій усі нарадчі заходи, максимально перевести здійснювану персоналом роботу на віддалений доступ із-застосуванням електронних комунікаційних технологій за винятком виключних випадків.
9. Зобов’язати працівників дотримуватися дистанції, не менш, як 1,5 метра.
10. Провести широку роз’яснювальну роботу щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил протиепідемічних заходів та санітарного законодавства та забезпечити просвітницькими матеріалами (брошури, плакати тощо) своїх працівників.
11. Здійснювати постійний контроль за дотриманням перерахованих вище заходів правил безпеки під час проведення весняно-польових робіт.