Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Безпечність харчових продуктів

Дата: 27.06.2022 15:59
Кількість переглядів: 666

Безпечність харчови?х проду?ктів (англ. Foodsafety) – це наукова дисципліна, яка описує обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження.

Мається на увазі, що виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов’язані. Небезпечні продукти харчування породжають порочне коло хвороб та недостатність харчування.

Сьогодні ланцюг поставок продуктів харчування носить міжнародний характер. Ефективна співпраця між урядами країн, виробниками і споживачами продуктів харчування сприяє забезпеченню безпеки харчових продуктів.

Україна, у тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки, але це питання не лише держави, а ще й особисто кожного з нас. Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини.

Держава бере на себе зобов’язання забезпечити кожній людині право отримати або безпечні харчові продукти в продажу або безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, у рамках функцій та компетенцій Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

Державний нагляд та контроль здійснюється Держпродспоживслужбою. Це велика інституція найдосвідченіших фахівців у галузі харчової безпеки.

Особливу увагу зверніть на дотримання простих правил!

• Сировина та готові харчові продукти транспортуються, приймаються, зберігаються та реалізуються з дотриманням температурного режиму!

• При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, прФото без описуоварені або протушені.

• При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності та умови зберігання. Це допоможе швидко та правильно розподілити продукти харчування.

• Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні показники – загальний вигляд, запах та смак.

• Зверніть увагу на таке: непотрібно вживати продукцію з вичерпаним терміном придатності, недотримання умов зберігання, порушенням цілісності упаковки, наявності сторонніх предметів, запахів та інше.

Березанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь