Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Березанці вшанували пам‘ять визволителів Березанщини від нацистських загарбників

Дата: 31.03.2023 10:55
Кількість переглядів: 283

У п’ятницю, 31 березня, з нагоди відзначення 79-ої річниці вигнання нацистських окупантів з Березанщини і Миколаївської області відбулось покладання квітів до Пам’ятника загиблим воїнам-землякам у Другій світовій війні.

Пам‘ять загиблих вшанували очільник Березанської громади Валерій Хоміцький, його заступниця Людмила Кравцова, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради Анастасія Смоляк, директор Березанського ліцею Альона Радченко й учнівсько-педагогічний колектив та інші представники органу місцевого самоврядування.

У скорботній хвилині мовчання схиляємо голови перед героями, які страшною ціною вибороли для нас світле майбутнє в незалежній і вільній Україні.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

В цей день ми дякуємо тим, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога та допомагав піднімати рідний край з руїн. Згадуємо всіх, чиє життя забрала та страшна і далека війна.

Ця сторінка історії ніколи не зітреться з нашої пам’яті, і в умовах сьогодення вона ще раз підтверджує, що наша нація сильна і ніколи не дозволить будь-якому агресору топтатися по нашій українській землі.

Слава Україні та нашим героям!

Історична довідка: за три роки окупації території колишнього Березанського району загинуло 263 мирних жителів, з них 191 розстріляно, 72 померли від ран. Серед розстріляних – голови колгоспів Комісарівки, Березанки, голова сільпо села Лимани.

В ніч з 29 на 30 березня військами 416-ої Таганрозької стрілецької дивізії були звільнені села Кімівка (нині Калинівка), Чапаєвка (нині Щасливе), Журівка, Тилігуло-Березанка (нині смт Березанка).

Того ж дня 108-ма стрілецька дивізія стрімким кидком звільнила села Краснопілля, Ташине, Прогресівку.

31 березня гвардійці 109-ої та 86-ої стрілецьких дивізій вибили ворога з села Лимани. Цього ж дня частина 244-ої стрілецької дивізії 6-ої армії звільнили Богданівку та Комісарівку.

У боях за територію Березанщини загинуло 206 воїнів. Серед мужніх визволителів Миколаївщини та Березанщини – двоє наших земляків: Силенко Сергій Іванович, житель села Журівка, кавалер орденів «Великої Вітчизняної війни», «Червоної зірки», «За мужність» та Луста Володимир Григорович, житель Березанки, кавалер орденів «Великої Вітчизняної війни» та «За мужність».

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь