Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сьогодні вшановуємо пам'ять жертв концтаборів

Дата: 11.04.2023 12:34
Кількість переглядів: 210

Сьогодні колектив Березанської селищної ради на чолі з очільником Березанської громади Валерієм Хоміцьким вшанував пам’ять жертв концентраційних таборів Другої світової війни та сучасної російсько-української війни.

 Фото без опису

Серед жахливих сторінок історії людства є період концентраційних таборів. Їх створювали для ув’язнення військовополонених та противників і неугодних режиму осіб. Перші концтабори використовувались під час Громадянської війни у США в середині 19 століття.

Широкого поширення отримала система таборів для військовополонених під час Першої світової війни. Але найжахливіша система концтаборів була вибудувана нацистською Німеччиною у період Другої світової війни. Усього нацисти збудували 14033 концтабори. На територіях, підконтрольних гітлерівцям, у концтаборах, таборах смерті та в’язницях перебувало понад 20 мільйонів осіб із 30 країн світу. 12 мільйонів не дожили до звільнення, серед них близько 2 мільйонів дітей.

11 квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цього дня 1945 року  відбулося повстання в’язнів концтабору Бухенвальд. Саме ця дата й була обрана і затверджена ООН для відзначення пам’яті в’язнів концтаборів.

На жаль, для українського народу історія знову повторюється. Російські окупанти на тимчасово захоплених територіях суверенної держави Україна, ігноруючи міжнародні правила поводження з військовополоненими і цивільними, вдаються до створення таборів, де вбивають, катують, знущаються фізично і морально. Життя мільйонів цивільних людей на тимчасового окупованих територіях рашисти перетворили на пекло. Тисячі наших громадян зараз перебувають у полоні країни-агресора…

Сьогодні, у цей скорботний день, згадаймо усіх, хто був за колючим дротом гітлерівських катівень і навіки залишився у безіменних могилах.

Згадаймо розстріляних та закатованих мирних жителів Маріуполя, Бучі, Харкова та інших населених пунктів України. Згадаймо наших захисників, які віддали свої життя, боронячи рідну землю від окупантів.

Вічна і світла усім пам’ять!


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь