Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Роз'яснення для операторів ринку харчових продуктів щодо реєстрації потужності та видачі експлуатаційних дозволів

Дата: 12.04.2024 15:08
Кількість переглядів: 184

Коли підприємству достатньо зареєструвати свою потужність, а коли треба отримувати експлуатаційний дозвіл? У чому різниця між цими двома документами?

Фото без опису

Експлуатаційний дозвіл

Експлуатаційний дозвіл – це документ який видається підприємству лише за результатами інспектування(перевірка) потужності аудиторами Держпродспоживслужби. Експлуатаційний дозвіл треба отримувати підприємствам, які здійснюють безпосередню діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження (ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»).

До продуктів тваринного походження відносять:

  • Молоко;
  • М’ясо;
  • Риба;
  • Молюски і ракообразні;
  • Яйця;
  • Мед;
  • Інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною.

При цьому підприємствам не треба отримувати експлуатаційний дозвіл, якщо:

  • Ваша потужність це заклад громадського харчування (кафе, ресторан, тощо) або заклад роздрібної торгівлі;
  • Стан продукції тваринного походження істотно не змінюється;
  • Здійснюється лише транспортування продукції тваринного походження;
  • Здійснюється лише зберігання продукції тваринного походження за температури вище 10 °C;
  • Продукти тваринного походження використовуються як інгредієнти для виробництва інших харчових продуктів.

Наведемо приклади підприємств, які повинні отримати експлуатаційний дозвіл:

  • Холодильний склад, на якому зберігається продукція тваринного походження за температури нижче 10 °C;
  • Бійня птиці, копитних, тварин на фермі;
  • Потужність з розбирання та обвалювання м’яса;
  • Потужність з виробництва м’ясних напівфабрикатів;
  • Потужність з очищення молюсків;
  • Рибопромислове судно;
  • Оптовий ринок з продажу риби, м’яса, птиці;
  • Потужність зі збирання молока;
  • Потужність з виробництва яєць (птахофабрика).

Реєстрація потужності

Всі інші підприємства, які задіяні у будь-якій стадії виробництва або обігу харчових продуктів, чия діяльність не вимагає отримання експлуатаційного дозволу повинні реєструвати харчову потужність. Якщо підприємство вже отримало експлуатаційний дозвіл, то реєструвати потужність не треба!

Реєстрація потужності – це процес включення харчової потужності до державного реєстру потужностей та присвоєння персонального номеру виду r-UA-xx-xxxxx. (ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»). Реєстрація проводиться шляхом подачі заяви до територіального органу Держпродспоживслужби без інспектування.

Наведемо приклади підприємств, які повинні зареєструвати свою потужність (перелік не є вичерпним):

  • Ресторани;
  • Кафе;
  • Піцерії;
  • Суші-бари;
  • Кав’ярні (у тому числи пересувні);
  • Супермаркети;
  • Магазини;
  • Склади;
  • МАФи/Кіоски;
  • Учасники ярмарків та ринків;
  • Виробники кулінарної продукції;
  • Підприємства що вирощують овочі/фрукти;
  • Підприємства, що виробляють напівфабрикати або готову продукцію;
  • Аптеки;
  • Харчоблоки шкіл та дитячих садочків.

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь