Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Центри життєстійкості запрацювали у 22 областях України: як у цих просторах втілені норми безбар’єрності?

Дата: 21.05.2024 11:09
Кількість переглядів: 95

Місце, куди може звернутися кожен мешканець територіальної громади і знайти там опору та професійну підтримку. Саме так описують Центри життєстійкості їхні відвідувачі. За першу половину травня такі осередки відкрилися по всій Україні - від Харківщини до Закарпаття. Одна з ключових вимог до їхньої роботи - доступність для кожної людини.

Фото без опису

Не просто наявність пандусу чи вивіски зі шрифтом Брайля на дверях: кожен Центр життєстійкості облаштовується за принципами безбар’єрності - від вхідної групи і кольорів на стінах до риторики, якою послуговуються спеціалісти Центрів.

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович розповідає: "Центри життєстійкості мають бути максимально доступні та безбар’єрні, адже вони розраховані на широку аудиторію і надання послуг людям з різними потребами. Це те, до чого ми прагнемо – забезпечити універсальність просторів, бо між людиною і послугою не має бути високих порогів. Часто безбар'єрність – це різниця між ізоляцією вдома та повноцінним життям у соціумі. Кожен в громаді повинен мати доступ до всіх тих благ, які створює країна для своїх громадян."

Наприклад, порівняно з довоєнним 2021-м роком, кількість колісних крісел, які держава профінансувала у 2023-му році збільшилася на 50%. Можемо очікувати, що ця тенденція буде зберігатись. Тому доступність соціальних просторів - це вже не можливість, а необхідність.

Ось, наприклад, ключові вимоги до облаштування Центрів життєстійкості:

🟧 безперешкодний доступ до простору (ліфт або пандус),

комунікація та інформування у різних форматах, доступних кожній людині (шрифт Брайля, кольорова навігація, вивіски та екрани з доступним шрифтом)

🟧 наявність різних функціональних зон: для індивідуальних та групових занять, зона очікування, дитяча кімната, душова кімната

🟧 адаптація приміщень під маломобільні групи населення: ширина дверей, коридори, санвузол

🟧 додаткові рішення: освітлення, рухомі меблі, звукоізоляція

Усі ці принципи допомагають будувати сприятливе середовище для розвитку та підтримки людей, сприяти їхньому повноцінному життю та інтеграції в суспільство. У спільних просторах комфортно має бути всім.



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь