Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Коментар Березанського селищного голови Валерія Хоміцького щодо викидів підприємства ТОВ "Зоря-Південь"

Дата: 11.04.2019 11:34
Кількість переглядів: 1439

Березанці стурбовані забрудненням атмосферного середовища внаслідок потужного виробництва ТОВ «Зоря-Південь» (колишній комбікормовий, нині по переробці соняшнику). Особливе обурення висловили жителі прилеглих до комбінату вулиць, коли 7 квітня з труби відбувся значний викид. Свої обурення мешканці Березанки  висловили у фейсбуці. З даного питання інформацію надає селищний голова Валерій Хоміцький:

«По-перше, Березанська селищна рада на сьогоднішній день не може вплинути на цей процес, так як земельна ділянка, на якій розташоване підприємство, офіційно знаходиться за межами території селищної ради (тобто не підпорядкована селищній раді). Але я в минулому році був ініціатором створення обласної комісії з представників обласної екології, обласних депутатів та екологічної обласної комісії, яка виїжджала на підприємство з метою перевірки викидів в атмосферу та на предмет дотримання вимог чинного екологічного законодавства. Було багато зауважень до підприємства, яке зобов'язалося після перевірки їх усунути. Через два місяці з Миколаївської екологічної комісії та екологічної служби на адресу селищної ради надійшло повідомлення про те, що всі недоліки на підприємстві усунено, а також є сертифікати, є заключення перевірки викидів, які відповідають нормам.

По-друге, доводимо до вашого відома, що Березанською селищною радою вже розроблено генеральний план, де територія заводу була включена в підпорядкування ОТГ з метою контролю за роботою даного підприємства. Але до генерального плану повинно бути розроблено ще два документи - це план зонування та план  встановлення меж. План зонування вже узгоджено обласною радою та обласною архітектурою. Наразі ведеться робота по завершенню проекта встановлення меж Березанської ОТГ. Також доводимо до відома березанців про те, що вся ця проекта документація - дороговартісна та погоджується на всіх рівнях, в тому числі в Києві. Тому процес довготривалий.

По-третє, три дні тому я особисто був свідком викиду, так як живу на відстані 50 метрів від заводу і нікуди не переїжджав. Я зателефонував власнику підприємства про значні викиди, які забруднюють атмосферу селища. Господар підприємства в той же день викликав спеціалістів та доповів, що була поламка системи фільтрування. Також він запевнив, що до кінця квітня буде встановлено нову очисну фільтрувальну систему та буде встановлено нові індикатори забруднення та відеокамера фіксації, які в майбутньому унеможливлять збій системи та шкідливі викиди в атмосферу. Якщо хтось із громади має бажання перепровірити дану інформацію, пропоную разом зі мною вийти на дане підприємство з метою достовірності вище викладених фактів.

Також маю повідомити про домовленість щодо подальшої співпраці власника підприємства з селищним головою і громадськістю в плані недопущення подібних інцидентів. Також буде заключено договір соціального партнерства селищної ради з підприємством, що дасть змогу вирішити нагальні соціальні питання».

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь