Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Збереження навколишнього середовища у пожежо-небезпечний період

Дата: 15.08.2019 16:33
Кількість переглядів: 952

Правила пожежної безпеки під час відпочинку в лісі

Причинами пожежі в лісі можуть стати блискавка або засуха, але основною причиною виникнення пожеж у лісі є необережність людини.

 

Пам'ятайте, що украй небезпечно:

— кидати палаючі сірники;

— палити суху траву;

— розводити вогнища;

— залишати в лісі скляні пляшки, банки, промаслені або просочені іншою горючою речовиною шматки тканини.

 

ПАМ’ЯТАЙ! Особи, які зчинили пожежу в лісі несуть відповідальність.

 

ЦЕ ВАЖЛИВО ЗНАТИ!

 

При горінні виділяються отруйні гази: синильна кислота, фосген і інші, а зміст кисню в повітрі падає. От чому небезпечний не тільки і навіть не стільки вогонь, скільки дим і гар від нього.

 

Причиною 90% пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі. Причинами виникнення таких пожеж можуть бути - кинутий недопалок або сірник, розведення вогнища і необережне поводження з вогнем.

 

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значної шкоди державі і, в першу чергу, навколишньому середовищу, можуть спричинити пожежі будівель, знищити лінії електромереж, газо- і нафтопроводів, лісові насадження.

   Із метою охорони лісів від пожеж проводиться комплекс заходів, спрямованих на збереження лісових насаджень, зменшення кількості і площі лісових пожеж їх оперативного виявлення та ліквідації. До переліку протипожежних заходів входить створення мінералізованих смуг та їх поновлення, встановлення аншлагів, перекриття позапланових доріг шляхом      установлення шлагбаумів.

    Про адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки говориться у статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. А саме: випалювання стернi, лукiв, пасовищ, дiлянок iз степовою, водно-болотною та iншою природною рослинністю ... або її залишкiв та опалого листя на землях сiльськогосподарського призначення у смугах вiдводу автомобiльних дорiг i залiзниць, у парках, iнших зелених насадженнях та газонiв у населених пунктах без дозволу органiв державного контролю у галузi охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвiл на випалювання зазначеної рослинностi або її залишкiв та опалого листя на землях сiльськогосподарського призначення, заходiв щодо своєчасного їх гасiння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вiд десяти до двадцяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на посадових осiб - вiд п'ятдесяти до сiмдесяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян. Тi самi дiї, вчиненi в межах територiй та об'єктiв природно-заповiдного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян вiд 20 до 49 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян i на посадових осiб - вiд 70 до 100 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян.

 

   Шановні громадяни! Якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, сміттєзвалищах, негайно телефонуйте за номером „101”. Пам'ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків. Бережіть себе та природу!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь