Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

П’ятирічний шлях служби Пробації України. Досягнення та перспективи

Дата: 14.02.2020 17:32
Кількість переглядів: 862

5 лютого 2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про пробацію».

5 років…. Це багато, чи мало…. У вимірі Всесвіту – це мізер, піщинка, мить. Але в людському житті – це вагомий відрізок життя. І за цей проміжок часу зроблено чимало.

Фото без опису

Впровадження пробації в Україні – це не лише крок назустріч європейським стандартам роботи з правопорушниками, але й можливість виправлення   правопорушників без ув’язнення, допомога їм зрозуміти і виправити свої помилки.

Пробація являє собою систему виконання покарань без позбавлення волі, яка орієнтована не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання консультаційної допомоги у напрямі зміни умов життя правопорушника.

Одним із завдань пробації є допомога суспільству у подоланні такого негативного прояву,  як соціальна стигматизація до правопорушників. У суспільстві існує стереотип, що за злочин необхідно запроторювати за ґрати. Але покарання у виді ув’язнення має свої часові межі і правопорушник повернеться у суспільство після тривалого спілкування з такими самими злочинцями, без засобів на існування, без розуміння, без підтримки, з понівеченою психікою. Чи багато людей хотіли б  зустрітися з ним?

Пробація – це передусім можливість для особи, яка вчинила правопорушення, змінитись без ізоляції від суспільства, отримати необхідну підтримку на шляху до змін, зберегти сімейні стосунки, роботу та житло. Важливим аспектом для досягнення мети є довіра та підтримка новацій з боку громади, а також об’єднання можливостей органів та організацій державного і недержавного секторів.

Пробація є найпотужнішим блоком в кримінально-виконавчій системі. Кількість клієнтів пробації за чисельністю значно перевищує кількість осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. На обліку уповноважених органів з питань пробації перебуває понад 65 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 150 тис. осіб2/3 усіх засуджених судом потрапляють до органів пробації, і лише третина – до виправних установ закритого типу. Перебування на обліках органів пробації  засуджених  до покарань, не повязаних з позбавленням або обмеженням волі,  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, аніж відбуття засудженими покарань, повязаних з позбавленням волі.

Головною метою пробації є безпека суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

У системі пробації започатковано та впроваджено в життя волонтерство. Саме волонтери покликані на допомогу працівникам пробації у сприянні розв'язання проблем правопорушників. Волонтери – це звичайні люди, з «великим серцем», які мають сильне життєве кредо – допомогти ближньому, і не лише матеріально, а й співчуттям, добрим словом. Саме «слово» є найбільшою зброєю людства. Воно може розчулити до сліз, сприяти гармонії психосоматичного стану. 

Працівники та волонтери пробації намагаються донести до суб’єктів пробації меседж, якщо шлях до хвороби лежить через стрес, через негативне сприйняття дійсності, песимізм та недовіру до світу, то очевидний шлях до одужання – віра та любов, усвідомлення єдності зі світом, здобуття духовного сенсу життя. Людина, яка перебуває у гармонійних відносинах зі своїм середовищем, може перенести екстремальні фізичні та психологічні навантаження.

Фото без опису

Пробація передбачає створення системи реінтеграції правопорушника та відновлення середовища, щоб людина була готова жити, не вчиняючи правопорушень.

Пробація України є системою, яка починає працювати з особою ще на етапі судового розгляду та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі. Уповноважений орган з питань пробації здійснює контроль за виконанням правопорушником обов’язків, покладених на них судом, нагляд за поведінкою засуджених, надає необхідні консультації, проводить переадресацію суб’єкта пробації, з метою отримання допомоги від інших підприємств, установ, організацій. Діяльність пробації базується на індивідуальному підході до кожного правопорушника.  

            У планах на майбутнє система пробації України ставить за мету отримання  статусу служби, що в свою чергу надасть можливість більш ефективно здійснювати покладені  на неї функції та  забезпечить її подальший сталий розвиток відповідно до міжнародних стандартів ООН і Ради Європи.

Наостанок, хотілося б завершити словами з пісні «Україна» відомого українського музиканта, співака, композитора та поета Тараса Петриненка: "А те, чи варте наше діло –
То скажуть люди й скаже час".

 

 

Березанський районний сектор філії Державної установи

«Центр пробації» в Миколаївській області

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь