Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всеукраїнська кампанія "16 днів проти насильства"

Дата: 28.11.2023 08:51
Кількість переглядів: 55

Війна внесла свої корективи у наше життя. Україна сьогодні повинна боротися не лише із зовнішнім ворогом, але й дбати про те, щоб права її громадян не порушувалися і в середині держави. Нажаль, кожен із нас по різному реагує на те, що відбувається в країні, люди, перебуваючи у постійному стресі та страху починають поводити себе не так, як зазвичай, і одним із цих наслідків є підвищення рівня насилля в сім’ях.

Фото без опису

Чи реально захистити себе від насильства під час дії військового стану в Україні? Відповідь, однозначно так! Як це можливо, і який алгоритм дій? 

Фото без опису

Одним із головних законодавчих актів у цій сфері є Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» від 07.12.2017 року № 2229-VIII. Цим Законом визначено основні терміни, зокрема визначено, що домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

При цьому дитиною, яка постраждала від домашнього насильства визначається особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства у будь-якій формі або стала свідком (очевидцем) такого насильства.

Фото без опису

У цьому ж законі виділено наступні види насильства:

фізичне насильство – форма домашнього насильства, що включає ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

сексуальне насильство – форма домашнього насильства, що включає будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди або стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини, примушування до акту сексуального характеру з третьою особою, а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності;

економічне насильство – форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру;

психологічне насильство – форма домашнього насильства, що включає словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Фото без опису

 Перелік органів, та установ, на які покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству (до яких можна звернутися у випадку, якщо ви є постраждалою особою): служби у справах дітей (що стосується дітей); уповноважені підрозділи органів Національної поліції України; органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти; органи охорони здоров’я, установи та заклади охорони здоров’я; центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; суди; прокуратура; уповноважені органи з питань пробації. До загальних служб підтримки постраждалих осіб належать заклади, які, у тому числі, надають допомогу постраждалим особам: центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; притулки для дітей; центри соціально-психологічної реабілітації дітей; соціально-реабілітаційні центри (дитячі містечка); центри соціально-психологічної допомоги; територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг); інші заклади, установи та організації, які надають соціальні послуги постраждалим особам.

До спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб належать притулки для постраждалих осіб, центри медико-соціальної реабілітації постраждалих осіб, кол-центр з питань запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим особам та особам, які постраждали від насильства за ознакою статі, а також заклади та установи, призначені виключно для постраждалих осіб та осіб, які постраждали від насильства за ознакою статі.

 Отож, покрокова інструкція у випадку, якщо відносно Вас вчинено домашнє насильство:

  1. Звернутися до поліції, зателефонувавши до 102 та повідомити, що відносно Вас чи Вашої дитини вчинено насильство (зазначити своє ПІБ та контакті дані; дату, час, місце та обставини вчинення насильства. Попросити приїхати наряд за Вашою адресою).

Які дії може вчинити поліція, приїхавши до Вас: скласти відносно кривдника протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбачено ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення; оцінивши ризики (оцінка ризиків – оцінювання вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи) може винести терміновий заборонний припис стосовно кривдника – спеціальний захід протидії домашньому насильству, що вживається уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України, як реагування на факт домашнього насильства та спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства (видається строком до 10 діб, питання щодо кількості діб виноситься на підставі оцінки ризиків працівниками поліції).

Важливим моментом у фіксації вчинення фізичного та сексуального насильства є проходження лікаря, з метою фіксації ушкоджень та винесення ступеню тяжкості цих ушкоджень). В цьому випадку працівники поліції повинні відкрити кримінальну справу, зареєструвати заяву в Єдиному реєстрі досудових розслідувань і надати постраждалій особі витяг із нього.

  1. Звернення до поліції не позбавляє постраждалу особу звернутися до: служби у справах дітей (що стосується дітей); центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; центру соціально-психологічної реабілітації дітей; територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг); інших закладів, установ та організацій, які надають соціальні послуги постраждалим особам.

Що постраждала особа може отримати тут? Зазвичай, постраждалі від домашнього насильства мають цілий спектр проблем з якими зіштовхуються: це і відсутність можливості знайти інше житло; немає куди піти; відсутність коштів; відсутність одягу; страх та ціла низка інших проблем та потреб. Саме тому, постраждалим особам дуже важливо звернутися до цих служб, оскільки вони не тільки можуть надати допомогу, але й знають, як підключити інших соціальних партнерів, щоб проблеми було вирішено комплексно. Окрім того, звернувшись до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді постраждала особа може пройти програму для постраждалої особи – комплекс заходів, спрямованих на позбавлення емоційної залежності, невпевненості у собі та формування у постраждалої особи здатності відстоювати власну гідність, захищати свої права у приватних стосунках, у тому числі за допомогою уповноважених органів державної влади, органів місцевого самоврядування. Цим же органом проводиться і програма для кривдника – комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків (у разі його згоди та за рішенням суду).

  1. Звернутися до системи безоплатної правової допомоги. Відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на всі види правових послуг, починаючи від консультації та роз’яснення, завершуючи представництвом в суді.

Під час звернення до Бюро бажано мати при собі один із наступних документів: витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань; талон-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення; копію протоколу про вчинення адміністративного правопорушення; копію термінового заборонного припису; направлення до центру з надання БВПД; копію постанови про накладення адміністративного стягнення та інші наявні документи відносно цього питання.

Якщо постраждалій особі необхідно буде крім консультацій звернутися до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника (обмежувальний припис стосовно кривдника – встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи), то їй буде призначено юриста чи адвоката за кошти Держбюджету. Те саме стосується і представництва інтересів зазначеної особи у суді. Тому варто звернутися до системи безоплатної правової допомоги аби інтереси постраждалої особи захищали професіонали своєї справи.

  1. В суд постраждала особа може звернутися із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника, після винесення рішення по якій, один екземпляр надсилається до поліції для постановки кривдника на профілактичний облік (профілактичний облік – здійснення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України організаційно-практичних заходів щодо контролю за поведінкою кривдника з метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства, за дотриманням ним тимчасових обмежень його прав та виконанням обов’язків, покладених на нього у зв’язку із вчиненням домашнього насильства). Крім того, протоколи про вчинення адміністративного правопорушення також розглядаються в суді.

Отож, пройшовши цей шлях, навіть під час дії військового стану, постраждалі особи можуть захистити себе, розірвавши коло насильства.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь