Березанська громада
Миколаївська область
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Європейський тиждень імунізації - 2024

Дата: 24.04.2024 11:14
Кількість переглядів: 32

В Україні з 21 по 27 квітня 2024 року за ініціативою Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначають Всесвітній, Європейський тиждень імунізації, а в нашій державі – ще й Всеукраїнський тиждень імунізації, що буде проходити під гаслом «Людські можливості: порятунок життів шляхом імунізації».

Фото без опису

Метою події є підвищити обізнаність громадян про важливість імунізації як методу запобігання виникненню захворювань і захисту життя й здоров`я, підвищення рівня охоплення вакцинацією через досягнення більш глибокого розуміння того, що кожна людина має право та потребує захисту від хвороб, керованих за допомогою вакцин, забезпечення інформованості населення з питань покращення комунікації та пропаганди імунізації.

З 1січня  2015  року в Україні діє новий календар профілактичних щеплень.    Існує 10  обов’язкових вакцин проти  дифтерії, кашлюку, туберкульозу, гепатиту В, правцю, гемофільної інфекції, кору, краснухи, паротиту, поліомієліту. Крім обов’язкових, батьки  можуть  зробити   вакцинацію  проти вітряної віспи, гепатитуА, ротовірусної, менінгококової, пневмококової  інфекції, вірусу папіломи людини.

Захворювання, проти яких існують вакцини, можуть бути з важкими ускладненнями, які призводять до інвалідності. Поліомієліт  приводить до паралічу  м’язів, ускладнення кору до ураження ЦНС(енцефаліт), дихальної системи(ларингіт, круп, стеноз гортані), при  дифтерії   - важка інтоксикація, паротит викликає безпліддя,  цукровий діабет, також можуть страждати  внутрішні органи, ЦНС. Захворювання гепатитом В - приводить до цирозу печінки, онкології. Краснуха – важка, особливо  в період вагітності, правець без вакцини приводить  до летальноговипадку. Відсутність щеплення проти  туберкульозу в десятки разів перевищує ризик захворювання і важкість хвороби.

Медицина досягла значних  успіхів  в  проведенні  планової імунізації та  існують загрози   утрат цих досягнень, в зв’язку  з війною в Україні  та пандемій COVID-19.  Війна в Україні   призвела до того,  що мільйони людей покинули  свої домівки, покинули країну, з них - половина дітей. В 2021  році всі  країни-члени Євросоюзу  прийняли   повістку   в області  імунізації на період до 2030 року. Це обов’язково допоможе  охопити вакцинацією всіх

Вакцини почали застосовувати   з 1798  року, Європейський  регіон зберігає статус   вільного від поліомієліту  з 2002 року, 29 країн з 53 ліквідували  передачу  кору та краснухи; спалахів  дифтерії не зареєстровано з 1990 року; біля 600 мільйонів  людей в європейському регіоні щеплені від COVID-19, що  врятувало багато  життів від летального  випадку. Імунізація   рятує мільйони  життів та є найдієвішою, найефективнішою мірою  в  області   охорони здоров’я.

 

З повагою, завідувач  Березанським ЛВ  

 Володимир ПАВЛОВЕЦЬ


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь